5 от най-добрите бира и бирени дестинации в Европа

Обичате ли да пиете бира, да пътувате и да пробвате нови неща? Ако отговорът е “да”, биреният туризъм ще ви хареса. Пътуването с цел пийване на бира винаги се съчетава с хапване на традиционни местни ястия и разглеждане на забележителности. Само дето започвате с бирените – фабрики, фестивали, миникурсове по дегустация и наливане на бира – и чак след това минавате на културните и историческите. Междувременно сте успели да се запознаете с куп весели хора – местни и пътешественици – и да научите някои интересни исторически факти и легенди, които иначе бихте пропуснали.

Днес ви представяме 5 от най-добрите бирени дестинации в Европа.

Прочетете, решете къде ви се пие бира най-напред и стягайте куфарите. Ние ще се погрижим за организацията на пътуването ви.

Чешко пиво Starobrno

Кулинарни изкушения

Туристически дестинации

Почивки и екскурзии

Мюнхен, Германия (Munich, Germany) – лидер в производството на бира

Да започнем с това, че в Мюнхен, Германия (Munich, Germany) бирата се сервира в чаши, наречени “мас”, които са по литър. Ако си поръчате без допълнителни уточнения, точно това ще ви донесат – един литър превъзходна бира.

През зимата се набляга на вайсбирата. В началото на пролетта всички се опияняват със силна бира. През лятото бирените градини са пълни и всеки надига своя мас със светло пиво. Есента е запазена за Октоберфест (Oktoberfest) – най-привлекателното събитие за почитателите на различните видове бири, вкусните мезета и веселието сред много хора.

Първият Октоберфест се провежда през 1810 година в чест на сватбата на принцеса Терезия и Лудвиг Баварски. На хората им харесва и в следващите 9 години организират все същия празник с частни средства. През 1819 общината решава, че Октоберфест ще се провежда всяка година и резултатът днес са над 6 000 000 души, които идват специално да опитат различните местни видове бира, да хапнат местни специалитети и да се веселят в огромните шатри.

Препоръчваме ви да пробвате Augustiner – бира, произвеждана от монасите августинци още през XIV век. В наши дни Augustiner е единствената мюнхенска пивоварна, която държи бирата си в дъбови бъчви, откъдето идват особеният ѝ аромат и уникалният ѝ вкус. Не пропускайте ѝ пълненото пиле с магданоз – страхотно мезе за литър – два бира.

Немско пиво Paulaner с бели наденички в Мюнхен, Германия (Munich, Germany) - една от най-добрите бирени дестинации

Прага, Чехия (Prague, Czech Republic) – една от най-популярните бирени дестинации в Европа

Първите данни за производство на бира в Чехия (Czech Republic) са от XII век – тогава в Бърно (Brno) е построена първата пивоварна. В следващите век-два пивоварни заработват и в Пилзен (Pilsen) и Будейовице (Budejovice). А през XIV век, за да стимулира производството на бира и развитието на един от новите райони на Прага (Prague), крал Карл освобождава пивоварите от данъци за 12 години. Четири века по-късно, пак в Бърно, се появява първата пивоварна школа в Европа. През XIX век няколко малки биропроизводители се сдружават и заедно създават марката Pilsner Urquell.

Днес в Прага можете да пиете светла, кехлибарена, тъмна и черна бира по всяко време на годината. Ще ви я поднесат с разкошни чешки специалитети (само напомняме, че чехите правят фантастичен джолан на фурна). Допълнително изкушение е фактът, че интериорът на някои от пивниците в стара Прага не се е променял от векове. Влизате да пиете бира и да хапнете и се озовавате в XV век примерно. Все така ви е весело и вкусно, просто имате бонус – пътуване във времето.

И Прага, както Мюнхен, си има голямо бирено събитие. Чешки пивни фестивал се провежда всяка година, през май, трае около 20 дни, като през това време можете да опитате над 70 вида бира, да гледате първенството по Метър пиво, да слушате страхотни изпълнители на живо и да се наслаждавате на слънчево-бирено-омотаната вълшебна пражка атмосфера.

чешка бира Starobrno

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Бирен тур в Амстердам, Холандия (Amsterdam, Netherlands)

Амстердам, Нидерландия (Amsterdam, Netherlands) търгува с бира от XIV век. С разрастването на търговията се появяват и първите амстердамски пивоварни. Градът се разраства, потреблението на кехлибарената напитка расте. В определени периоди водата не е била годна за пиене, затова млади и стари са наблягали на бирата.

Днес в града има значително по-малко пивоварни, а старите сгради около Brouwersgracht, в които се е произвеждала бирата, са превърнати в луксозни апартаменти. Това разбира се не значи, че няма какво да опитате и какво да видите.

В Амстердам се предлага интересна продукция на малки пивоварни. Можете да ги навестите, да разгледате и да дегустирате бирите им на място.

Задължително е, дори да не сте на бирен туризъм и изобщо да не близвате бира, да посетите интерактивния музей Heineken Experience. Това наистина е преживяване, като се започне от интерактивните инсталации, които ви провокират да си представите, че самите вие сте течността в бутилката, през кратките курсове за дегустация и наливане на бира, до симулатора, с който се превръщате в колар и карате раздрънкана каруца, пълна с бира, из града.

Бира и шоколад в Брюж, Белгия (Bruges, Belguim) – неочаквано добра комбинация

Дантели, шоколад, бира и готическа архитектура – това са съкровищата, които Брюж, Белгия (Bruges, Belgium) споделя щедро с туристите. Местните видове бира са доста и разнообразни. Малки пивоварни, големи производители – всички предлагат пиво, което си струва да опитате. Не пропускайте и мезетата. Хапването на телешко, задушено в тъмна бира е кулинарно преживяване, което едва ли ще забравите. Пийването на една фруктова бира с черешов вкус вместо десерт е задължително.

В Брюж се намира стената на бирата – до входа на един от най-известните градски барове, в които ви предлагат около 600 различни вида пиво, поднесени в халби с причудлива форма.

Под старата част на града минава бирен тръбопровод, дълъг 3,2 км, който свързва пивоварната Half Man Breweryс с бутилиращия цех. А в близост до пивоварната, в която се произвежда прочутата Brugge Tripel е разположен музеят на бирата. В него можете да видите как се е променяло производството на пиво през вековете, да научите повече за производителите в града и разбира се, да пробвате поне още един нов вид бира.

белгийска бира от бирения музей в Брюж

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Дъблин, Ирландия (Dublin, Ireland) – бирена дестинация с традиции

Казват, че музеят на “Гинес” в Дъблин, Ирландия (Dublin, Ireland) бледнее пред музея на “Хайнекен” в Амстердам. Ние ви съветваме да посетите и двата – те предлагат различен тип преживяване.

Ирландците се шегуват, че свети Патрик е имал свой личен пивовар – от толкова отдавна съществуват традициите в производството и пиенето на бира по тези земи.

Смята се, че до XVII век пивото се е произвеждало в малки, местни пивоварни, при това предимно от жени. Един век по-късно Артър Гинес открива своята пивоварна в Дъблин и след неколкогодишни опити с печен ечемик и местни съставки успява да създаде прочутата бира Guinness. Повече от 200 години семейното предприятия се разраства и марката става популярна по целия свят.

Днес марката е преминала в ръцете на голяма компания, а пивоварната е превърната в музей. Посетете го, ще научите интересната история на фирмата и точните съставки на бирата. Ще минете през целия производствен процес, ще станете част от Guinness академията, в която ще ви учат как да наливате, колко трябва да е студена чашата и колко трябва да е пяната, за да се насладите максимално на вкуса на точно тази бира. Обиколката завършва на покрива на пивоварната, където се намира най-високо разположеният бар в Дъблин. Пийвате Guinness и се наслаждавате на разкошна гледка към града.

Заслужава си да опитате още и продукцията на малките, местни пивоварни.

Е, къде искате да пиете бира първо? Свържете се с нас, ние ще ви изготвим индивидуална програма и ще организираме вашето пътуване към бирения рай до последния детайл.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Паркът “Койкенхоф”

Паркът “Койкенхоф”

Иска ви се да направите пътешествие до единствено по рода си място, да видите красоти, които не съществуват другаде по света, но нямате време за дълги пътувания и екзотични дестинации? Посетете парка “Койкенхоф” (Keukenhof Tulip Gardens),...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076