1 седмица Великден на остров Корфу

Пътува ви се за Великден? След дългата зима душата ви жадува за нови впечатления, пейзажи, цветове. От друга страна, Великден е време за семейството, за борене с яйца и традиционна трапеза – не знаете дали ще се чувствате добре далече от дома. Разбираме дилемата ви. Затова днес ще ви разкажем как се празнува Великден на остров Корфу

Традициите са близки до нашите, но не съвсем, празничната трапеза включва същите вкусотии, а островът е великолепен като природа, плажове, архитектура, атмосфера.

За Гръцката православна църква Великден е най-големият празник, затова и в цяла Гърция (Greece) той е на особена почит. На остров Корфу (Corfu) честванията обаче имат интересни специфики. Заслужава си да прекарате там Страстната седмица.  

Украса за Великден на остров Корфу

Южна Европа

Гърция

Корфу

Цветница

Тържествата започват в 11:00 сутринта на Цветница. В столицата на Корфу – Керкира (Kerkyra) – в църквата “Св. Спиридон” (St. Spyridon Church), се отслужва литургия в чест на чудотворното избавление на от чумата през XVII век. В нея участват всичките 18 филхармонични оркестъра на острова. Това е и денят, в който фенерите на старата крепост светват в лилаво. Светлината им ще остане такава през цялата седмица – в знак на траур.
 
Великденска украса, Корфу, Гърция
 
Украса за Великден на остров Корфу
 
Великденска украса, Корфу, Гърция

Велики понеделник

Празничната атмосфера вече се усеща. Вие сте гости на острова и може да използвате времето, за да разглеждате забележителностите, да се наслаждавате на красивите гледки, седнали пред чаша вино или да се разхождате по плажовете на Корфу.

Местните домакини започват да пазаруват и да се подготвят за края на седмицата. Из въздуха вече се усеща мирис на козунаци и нуга с бадеми и мед. (Като седнете в някоя кокетна сладкарница, опитайте ги и вие.)

Следобед камбаните на всички църкви призовават за молитва. Ако изпитвате необходимост, присъединете се към вярващите. Дори и да не сте религиозни, препоръчваме ви да посетите някоя от тържествените служби. 

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Велики вторник

Островът се оглася от химни. Имате цял ден за разходки и мързелуване. Вечерта ви препоръчваме да посетите двореца “Св. св. Георги и Михаил” (The Palace of St. Michael and St. George), където днес се помещава Музеят на азиатското изкуство (Museum of Asian Art). Там по Великден се провеждат тематични концерти и четения.  

Велика сряда

По традиция това е денят, в който хорът на остров Корфу изнася концерт в театъра. Изпълняват се църковни химни. Гласовете на хористите са ангелски, непременно отидете да ги чуете.  

Велики четвъртък

Време е за боядисване на яйца и за правене на козунаци. На Корфу яйцата се боядисват само в червено и се приготвят специални козунаци, които се украсяват с тях. В църквите се палят 12 големи свещи и се четат дванадесетте евангелия, като след прочитането на всяко евангелие се гаси по една свещ.  

Великденски яйца за обяд в Гърция

Разпети петък

Предполага се, че вече сте си починали, разгледали сте острова и е време за емоции. На разпети петък, от следобед до вечерта, от всяка църква тръгва шествие, придружено от филхармоничен оркестър и хор, които изпълняват погребални маршове.

Всички шествия преливат в едно в центъра на града. Хиляди вярващи носят своите запалени свещи. Зрелището е великолепно, а вълнението – да сте част от множеството, понесло надеждата за по-добър живот в ръцете си – неописуемо.

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Велика събота

Сутринта в 9:00 часа има още едно шествие в чест на св. Спиридон, към което можете да се присъедините. Този път то е в памет на спасението на острова от глад.
 
Великден на остров Корфу
 
Великден на остров Корфу
 
В 11:00 часа започва веселата част от тържествата – чупенето на делви с вода. Според някои традицията е модификация на венецианския обичай с настъпването на новата година от къщите да се изхвърлят стари вещи. Смята се, че с хвърлянето на делви от терасите се изхвърля и чупи всичко лошо и човек получава възможност да започне отначало, на чисто. Друга хипотеза е, че през април жителите на Корфу изхвърляли старите си делви с плодове и зеленчуци в чест на пролетта и новата, свежа храна.
 
остров Корфу, Великден
 
Великден на остров Корфу
 
Великден на остров Корфу

Изберете си теорията, която ви харесва повече. Само имайте предвид, докато се разхождате, че точно в 11:00 часа големи и малки делви, пълни с вода, ще полетят от абсолютно всяка тераса в града – намерете безопасно място, от което да наблюдавате това зрелище. След като хвърлянето приключи, може да си вземете парче шарена делва – за здраве и късмет.
 
Момиче наблюда чупене на стомни, Корфу
 
парчета от стомните на Корфу
 
счепени парченца от стомните за празнчния Великден на остров Корфу
 Вечерта, в 22:00 часа, се изнася светият огън и започва службата в главната църква на острова. Непременно отидете. Точно в 24:00 часа, когато свещеникът каже “Христос воскресе”, лилавите светлини на фенерите се заменят с бляскава бяла светлина и в небето засияват най-великолепните фойерверки, които можете да си представите.

С тях хората изрязват радостта си от възкресението на божия син.
 
свещ за Великден
 
Из целия град оркестрите свирят весела музика, започват танци. Веселието продължава почти до ранни зори. Празнуващите периодично се подкрепят с традиционната гръцка супа “магерица”, която се приготвя от агнешки дреболии.
 
заря по случай Великден
 
празнична заря

Великден на остров Корфу

Празненствата са в разгара си именно на този ден. Всички се приготвят за обяд. Агнетата се пекат. Деца и възрастни се чукат с яйца. На вратите се увисват червени черупки – за здраве. Преди агнешкото се хапва традиционната авголемони супа – с яйце и лимон.
 
гръцки танци на остров Корфу
 
От предиобед та до късно вечерта отвсякъде ехти музика и хапването се редува с песни и танци. Местни и гости празнуват заедно възкресението на Христа.
 
печни агнета за Великден в Гърция
 
Великденски обяд на остров Корфу, Гърция
 
Великденски обяд на остров Корфу, Гърция

Ако ви звучи интересно и ви се иска да празнувате Великден и в същото време да пътешествате – остров Корфу е прекрасното място за вас. Обадете ни се, ще организираме пътуването и програмата ви, за да сте сигурни, че ще прекарате незабравими великденски празници.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076