Въпроси и отговори

Не виждам цени на сайта, как мога да си избера пътуване?

В случай, че желаете да получите оферта за вашата почивка, моля попълнете формата за запитване. В нея е необходимо да посочите:

 • E-mail адрес
 • Телефон
 • Дестинация
 • Период на пътуване

След изпращането й, наш представител ще се свърже с вас за допълнителна информация. Всяка заявка се разглежда индивидуално от наша страна и се изготвя оферта според желанията на клиента, съобразявайки се изцяло с неговия начин на живот, интереси и предпочитания. Вярваме, че всеки турист има собствено виждане за пътуването си, което е и причината да не качваме типови програми.

Кога ще получа оферта?

Оферта ще ви изпратим писмено на посочения от вас e-mail адрес в рамките на 24 часа след направена заявката. Ако не сте получили такава в посочения срок, моля проверете в Spam/Junk папката на електронната си поща. Уверете се също, че пощенската ви кутия не е препълнена или настройките на сървера не са с високо ниво на достъп. В случай, че не е нито едно от горепосочените се свържете с нашия екип за повече информация на телефон: 00359 884 007 076.

В интернет откривам, че оферираното настаняване е с по-ниска категория? Това един и същи хотел ли е?

Въпросът с категоризацията на хотелите и броя на звездите им е в правомощията на местните органи на управление на страната, в която се намират те. Но често пъти в интернет пространството, различни чуждестранни туроператори приравняват оригиналната категоризацията към тази на тяхната страна. Това води до объркване на потребителя и несъответствие в “звездите” на хотела. В нашата оферта и договор ще бъде посочена официалната категоризация на местата за настаняване.

Тук е мястото, където искаме да ви обърнем внимание, че категоризацията се дава не за качество на услугата, а за покриване на конкретни изисквания според местното законодателство. Това може да бъде наличие на вътрешен басейн, асансьор, брой стаи и т.н.

Изпратения от вас хотел е на закуска. Възможно ли е да направим резервация на база All Inclusive?

В случай, че хотелиерът предлага и друга база на изхранване от посочената в офертата ние ще ви информираме. Обикновено градските хотели се предлагат на закуска или без изхранване, докато курортните хотели предоставят по-голямо разнообразие. Най-често срещани са:

 • RO (Room only) – настаняване без изхранване
 • BB (Bed & Breakfast) – нощувка със закуска
 • HB (Half Board) – закуска и вечеря (полупансион)
 • HB+ (Half Board+) – закуска и вечеря с включени безалкохолни и слабо алкохолни напитки (полупансион)
 • FB (Full Board) – закуска, обяд и вечеря (пълен пансион)
 • FB+ (Full Board+) – закуска, обяд и вечеря с включени безалкохолни и слабо алкохолни напитки (пълен пансион+)
 • All Inclusive – всичко включено в цената
 • Ultra All Inclusive – всичко включено в цената с по-разнообразие от включени услуги

Тук е мястото, където искаме да ви обърнем внимание, че категоризацията се дава не за качество на услугата, а за покриване на конкретни изисквания според местното законодателство. Това може да бъде наличие на вътрешен басейн, асансьор, брой стаи и т.н.

Пътувам с дете на 13 години. То ползва ли отстъпка от цената?

За нас точната възраст на децата е от особено значение при изготвяне на офертата, затова ще очакваме да ни предоставите датата им на раждане. Информацията е необходима, защото всеки доставчик на услуга има собствена политика по отношение на децата.

Редовните авиокомпании калкулират пътниците като бебета, ако те нямат навършени 2 години, а като деца тези под 12 години. Отстъпката важи само върху стойността на билета без да включва летищните и горивни такси.

При хотелско настаняване цената, която се заплаща за дете е в зависимост от неговата възраст и условия на хотелиера. В повечето случаи за деца се смятат лицата до 12 години, но има и хотели, които предлагат други възрастови граници – до 14 години или до 16 години. Безплатното настаняване на дете до 2 години (бебе) също е предмет на индивидуалните условия на хотелиера. Намаленията за деца обикновено се калкулират само ако те се настаняват в помещение с двама пълноплащащи възрастни. Малка част от хотелиерите правят отстъпка за дете ако то е настанено само с един възрастен. В натоварените периоди от годината то заплаща пълната стойност на второто легло.

Включен ли е багаж в цената на самолетния билет?

В нашата оферта ние ще посочим какво е количеството багаж, което може да вземете със себе си. В зависимост от авиокомпанията и закупената класа, килограмите и размерите на позволения багаж са различни. Ако е необходимо доплащание ние ще го запишем.

Цената ми е висока. Възможно ли е да я редуцираме?

Ако цената на офертата надхвърля очакванията ви, пишете ни. Нашият екип ще ви предложи алтернативни варианти. Възможно е да променим категорията на хотела или да намалим броя нощувки. Видът на авиокомпанията и броят прекачвания също влияят на крайната пакетна цена, за което ние ще дадем най-добрата препоръка. Често пъти малка промяната в датите на пътуване също може да намали стойността на туристическата услуга.

Имам допълнителни въпроси по офертата и се нуждая от съдействие за избора ми. Възможно ли е да ми помогнете?

В случай, че имате колабания или ви е нужна допълнитена информация, моля свържете се с нас. С удоволствие ще ви посрещнем в нашия офис в удобно за вас време. Нашият екип с радост ще отговори на всичките ви въпроси, но за да бъдем изцяло на ваше разположение и да ви отделим специално внимание е необходимо да уговорим предварително ден и час за среща.

До кога най-късно мога да направя резервация?

Към всяка изпратена офертата ще бъдат описани сроковете за резервация. Обикновено при изготвянето на индивидуални програми цените са динамични и важат до изчерпване на наличностите. Това означава, че цената може да бъде променена към момента на заявка. В случай че такава ситуация е налице, ще бъдете уведомени и едва след вашето съгласие ще пристъпим към резервация.

До почивката ми има много време. Притеснявам се, че може да се случи нещо непредвидено и да не мога да пътувам. Може ли да анулирам резервацията в последствие?

Ако резервацията ви е за след няколко месеца и имате колебания, че ще може да пътувате, ви препоръчваме да направите застраховка “Отмяна на пътуване”. При настъпване на застрахователно събитие, застрахователят ще възстанови заплатените от клиента, до момента на събитието, суми. Стойността на застраховката се определя от пакетната сума по резервацията, броя пътници и дните, оставащи до пътуването. Полицата се издава не по-късно от три дни от датата на сключване на договора за организирано пътуване.

Ако причината за анулиране е различна от застрахователните събития, включени в условията на застраховка “Отмяна на пътуване”, канселация се извършва при условията указани в договора.

Каква информация от наша страна е необходима, за да направя резеравация?

Ако сте се спряли на някое от нашите предложения, ще очакваме да ни изпратите на e-mail имената и фамилиите на всички туристи с латински букви, изписани по документ за самоличност, с който ще пътувате. Някои туристически програми изискват допълнителни данни, за което ще бъдете информирани. Най-често те са:

 • ЕГН на всички пътуващи
 • Номер на международен паспорт/лична карта
 • Валидност на международен паспорт/лична карта

Какви документи са необходими в случай, че пътувам с дете/деца?

За деца под 18 г. пътуващи с един или без родител е необходимо да се изготви нотариално заверено пълномощно за излизане от страната, в което се упълномощава придружител на детето. На граница се показва документа в оригинал и се предоставя копие.

Необходима ли е виза за пътуването ми?

Ако страната/страните, за които ще пътувате имат визов режим с Република България, ще бъдете уведомени предварително. Стойността на визата и обработката на документите може да бъдат калкулирани в крайната цена на офертата. Някои посолства изискват документите да бъдат подадени лично от пътуващия, за което ще бъдете информирани.

Необходимо ли е да си направя имунизация преди пътуването?

В случай, че страната/страните, за които ще пътувате изисква/изискват задължителна здравна имунизация, ще бъдете уведомени.

Какви документи за резервация ще получа?

След предоставянето на всички необходими данни ще ви бъде изготвена заявка за резервация, в коята ще бъдат посочени договорените услуги, срокове за заплащане и анулация. Неразделна част от нея е договора с общите условия. Документите ще бъдат изпратени по email и подписани с електронен подпис. В случай, че нямате възражения, предявени в писмен вид до 24 часа след изпращане на документите, считаме че сте съгласни с тях, дори и да не сте върнали подписан от вас екземпляр.

Как да платя резервацията?

В заявката за резервация ще бъдат посочени нашите банкови сметки, както и сроковете за плащане по конкретната резервация. Работим по банков път и не разполагаме с ПОС терминал за плащане с банкова карта.

Допълнителна информация за банковия превод може да видите тук: банкови сметки на Какао Турс.

Налага се да анулирам резервацията. Сумата ми ще бъде ли възстановена?

В документите за резервация, които ще получите ще бъдат записани анулационите условия, както и сроковете по тях. Обръщаме внимание, че при повечето индивидуални програми депозитът е невъзвръщаем. Причина за това най-често са рестриктивните условия на авиопревозвачите.

Дъщеря ми няма възможност да пътува. На нейно място може ли да се присъедини друг?

Редовните авиокомпании не позволяват смяна на име на вече издаден билет. В случай, че единия от туристите не е в състояние да пътува е необходимо да се закупи самолетен билет за новия участник в програмата. Ако хотелиерът/хотелиерите позволяват промяната ние ще я направим. Моля своевременно се обърнете към нас в случай, че подобна ситуация е налице.

Какви документи за пътуването ще ми бъдат предоставени?

След окончателно плащане и най-късно до 2 дни преди датата на отпътуване вие ще получите по email всичко необходимо за вашата почивка. При индивидуални програми ще ви изпратим документ за всяка услуга по отделно:

 • Самолетни и/или фериботни билети
 • Документ/документи за трансферна услуга/услуги
 • Документ/документи за рент-а-кар
 • Ваучер/ваучери за хотелско настаняване
 • Входни билети за музеи и/или атракциони
 • Медицински застраховки “Помощ при пътуване”
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”

Необходимо ли е да се чекирам предварително или това ще бъде направено от вас?

Ако авиопревозвачът не изисква задължително чекиране, ние ще направим това само по ваше искане. В случай, че такова е налице вие трябва задължително да носите със себе си предоставената от нас бордна карта. Онлайн чекирането се извършва в рамките на 24 до 36 часа преди полета в зависимост от дестинацията и авиокомпанията.

Желая да си избера място в самолета. Възможно ли е това?

Повечето редовни авиокомпании все още предлагат тази услуга безплатно. Ако желаете да резервирате конкретно място на борда на самолета ние ще направим това за вас по всяко време преди отпътуване. В случай, че услугата е платена, както е най-често при нискобюджетните авиокомпании, ние ще ви информираме за нейната стойност.

Нуждая се от лекарска помощ по време на пътуването си. Какво е необходимо да направя?

Към предоставена от нас пакетната услуга вие ще имате сключена медицинска застраховка “Помощ при пътуване”. В случай на застрахователно събитие е необходимо първо да се свържете с денонощния дежурен телефон на асистиращата компания записан в края на застрахователната полица. Операторът ще ви информира как да процедирате преценявайки конкретната ситуация в момента на обаждането. Обслужването е на български език.

Издадените от нашите партньори “ЗД Евроинс” АД застраховки са с включен асистанс в рамките на застрахователното покритието. Много рядко и само по указание на оператор и в случай, че сумата не е голяма може да се наложи да заплатите преглед и/или медикаменти на място. Но в последствие всички разноски ще бъдат възстановени от застрахователя срещу предоставените от вас насрещни документи.

Имам нужда от съдействие по време на пътуването си. Към кой да се обърна?

В случай на несъответствие на заплатените от вас услуги и предоставените ви такива на място, незабавно се обърнете към нас. Ние ще се погрижим да получите услугата във вида, в който е договорена и платена. Не се ангажираме по претенции, които не са предявени своевремено.

Нашият екип е на ваше разположение 24/7 на спешния ни телефон за връзка 00359 884 007 076. За ваше удобство номерът разполага и с Viber и WhatsApp профил.