9 забележителности в Шри Ланка, които непременно да посетите по време на екскурзия в Южна Азия

Шри Ланка (Sri Lanka) е държава в Южна Азия (South Asia). Тропическият остров с капковидна форма често е наричан “Сълзата на Индия”. Старото му име е Цейлон (Ceylon). Страната е с население около 21 милиона, от които 74% изповядват будизъм, а 18% хиндуизъм. Релефът на Шри Ланка е предимно равнинен, а в централната част – планински. Най-важни за икономиката на страната са добивът на скъпоценни камъни, отглеждането на чай, производството на каучук, текстил и туризъм.

Въпреки малката си територия, островната държава има богата история и множество забележителности.

Прочетете най-интересните от тях и непременно ги посетете на екскурзия в Шри Ланка.

Историческо наследство

Южна Азия

Шри Ланка

“Лъвската скала” Сигирия (Sigiriya) в централната част на Шри Ланка

Сигирия (Sigiriya) е 200-метрова скала насред плато в Централната провинция на Шри Ланка. Известна е още като “Лъвската скала” заради огромните лъвски лапи в основата й. През V в. цар Касияпа (Kasyapa) построява дворец на върха на скалата, който и до днес се смята за уникално инженерно творение.

До там ви отвеждат 1200 стъпала, които минават покрай огледалната стена и залата със скални рисунки на полуголи жени. Смята се, че това са наложниците на царя, но има и теория, че са жени, изпълняващи религиозни обреди.

 Сигирия (Sigiriya), Шри Ланка (Sri Lanka)

Златният храм в Дамбула (Dambulla), Централна провинция на Шри Ланка

Не пропускате златния храм в Дамбула (Dambulla). Това е удивителен комплекс от пет скални храма, датиращи от I в. пр. н. е. В основата на хълма ще ви посрещне най-голямото в региона седнало позлатено изображение на Буда (Buddha). А стръмнаната пътека, в компанията на дружелюбни маймуни, ще ви отведе до издълбаните в скалите храмове. В тях ще намерите 153 статуи, повечето от които на Буда. Три от тях са на крале, а четири на други божества. Пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им – Ран Гири (Rangiri) – в превод “златната скала”.

 Dambulla, Sri Lanka
 Статуя на златния Буда в Дамбула (Dambulla), Шри Ланка (Sri Lanka)
 Dambulla, Sri Lanka
 Dambulla, Sri Lanka
 Буда в Дамбула (Dambulla), Шри Ланка (Sri Lanka)
 Буда в Дамбула (Dambulla) на остров Шри Ланка (Sri Lanka)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Древният град Полонарува (Polonnaruwa)

Полонарува (Polonnaruwa) е една от старите столици на Шри Ланка. Руините на древния град ще ви впечатлят с изяществото си. От седеметажния царски дворец (Royal Palace) не е останало много, но все още е видна масивната зидария с мазилка. Построен е от цар Паракрамабаху (Parakramabahu), а за големината на двореца съдим и от предположенията, че сградата е имала хиляда стаи.

Royal Palace, Polonnaruwa, Sri Lanka

Царският басейн и кралският съд (Parakramabahu Royal Court) са две съоръжения, с красиви форми и богата декорация.

Royal court, Polonnaruwa, Sri Lanka

В Полоннарува най-известното място е свещеният четириъгълник (Dalada Maluva), където повечето сгради са храмове, свързани със съхранението на зъба на Буда – най-свещената реликва в Шри Ланка.

Кръглият храм на реликвите – Ватадаж (Vatadage) съхранява зъба и купата за милостиня на Буда. Той е на две нива. На първото ниво е входът от северната страна и колонада. Второто е оградено от кръгла тухлена стена. Има четири входа, от четирите посоки на света, които водят към четири статуи на Буда и кръгла тухлена ступа, в която са се съхранявали реликвите. Пред всеки вход на храма се намират камъни-пазачи (Muragala) и лунни полукръгли камъни с няколко реда барелефни изображения. И двата елемента са носители на много символика и мистика.

Полонарува, Шри Ланка (Polonnaruwa, Sri Lanka)

Vatadage, Polonnaruwa, Sri Lanka

Vatadage, Polonnaruwa, Sri Lanka

Полонарува, Шри Ланка (Polonnaruwa, Sri Lanka)

Vatadage, Polonnaruwa, Sri Lanka

Hetadage и Atadage са други два храма, за които се смята че в определен период са били дом на зъба на Буда.

 Hetadage, Polonnaruwa, Sri Lanka

 Atadage, Polonnaruwa, Sri Lanka

Не пропускайте и ступата Ранкот (Rankot Dagoba) с височина 55 метра и окръжност 185 метра.

 Rankot Dagoba, Polonnaruwa, Sri Lanka

Завършете обиколката си със скалния храм Гал Вихара (Gal Viharaya) и четирите изсечени в скалата статуи на Буда. Ще видите 24-метровия лежащ Буда, 7-метрова стояща статуя и една седяща в състояние на медитация.

 Gal Viharaya, Полонарува, Шри Ланка (Polonnaruwa, Sri Lanka)

 Полонарува на остров Шри Ланка (Polonnaruwa, Sri Lanka)

Храмът на зъба на Буда (Sri Dalada Maligawa) в Канди (Kandy)

Храмът на зъба на Буда (Sri Dalada Maligawa) в Канди (Kandy) е най-святото място, както за местното население, така и за будистите от цял свят. При кремирането на Буда, един монах е взел негов зъб и го е дал на царя на Калинга (Kalinga), Източна Индия (East India). Реликвата е била подложена на множество набези през годините. След осем века притежание, индийският цар Guhasiva, за да го съхрани решава да го даде на приятеля си – краля на Шри Ланка. Зъбът бива пренесен до Анурадхапура (Anuradhapura) – тогавашната столица на островната държава – в косите на дъщерята на индийския цар. Реликвата се пренася заедно с краля на Шри Ланка във всяка следваща столица, докато остава за постоянно в Канди. В храм където днес ежедневно се провеждат ритуали.

 Sri Dalada Maligawa, Kandy, Sri Lanka

 Sri Dalada Maligawa, Kandy, Sri Lanka

 Sri Dalada Maligawa, Kandy, Sri Lanka

 Sri Dalada Maligawa, Kandy, Sri Lanka

 Sri Dalada Maligawa, Kandy, Sri Lanka

Пинавала (Pinnawala Elephant Orphanage) – сиропиталището за слонове

Пинавала (Pinnawala Elephant Orphanage) – сиропиталището за слонове е 25 акра земя, на която се отглеждат изоставени слончета, болни и стари животни. Посетителите имат възможност два пъти на ден да присъстват на къпането им на реката. Това е прекрасна възможност да наблюдавате тези огромни животни в непосредствена близост.

 слонче в Пинавала (Pinnawala Elephant Orphanage), на остров Шри Ланка (Sri Lanka)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Кралската ботаническа градина (Royal Botanical Garden) на Шри Ланка в (Peradeniya)

Любителите на паркове и градини могат да посетят кралската ботаническа градина (Royal Botanical Garden) в Перадения (Peradeniya). Градината разполага с над 4000 вид растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световно известни личности дървета. Тук може да видите желязното дърво, посадено от руския цар Николай II (Tsar Nicholas II) през 1891 г.

 Royal Botanical Garden, Peradeniya, Sri Lanka

Националният парк за диви животни в Шри Ланка – Удавалаве (Udawalawe National Park)

Шри Ланка има няколко национални парка за диви животни. Отдайте се на целодневно сафари в някой от тях. Най-големият е Яла (Yala National Park), а до него е Националният парк за диви животни Удавалаве (Udawalawe National Park). Който и да изберете, ще имате възможност да видите диви животни в естествената им среда.

Сафари със слонове в Удавалаве (Udawalawe National Park) на остров Шри Ланка (Sri Lanka)

Фортът Гале (Galle) в южната част на Шри Ланка

Разбира се, като островна държава Шри Ланка предлага и безкрайни плажове. На югозапад се запознайте с холандския форт в град Гале (Galle), а после се насладете на гостоприемството на местните в някой от морските курорти на страната.

 Fort Galle, Sri Lanka

Цейлонският чай

И накрая не забравяйте да опитате световноизвестния цейлонски чай и да се полюбувате на чаените плантации.
Направете едно незабравимо пътуване до този тропически остров. Шри Ланка ви очаква!

Мечтаете за екскурзия в Шри Ланка? Потърсете ни! След крака консултация с нас ще изготвим индивидуална програма, според вашите вкусове и предпочитания.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Меден месец на Малдивите

Меден месец на Малдивите

Почивка на Малдивите (Maldives) е мечта на повечето хора, а меден месец на Малдивите е мечта на всяка булка. Осъществете вашето бленувано сватбено пътешествие и се откъснете изцяло от реалността. Представяме ви 10 великолепни хотела на Малдивските...

read more
Национален парк Удавалаве

Национален парк Удавалаве

Ако планирате почивка в Шри Ланка (Sri Lanka), то джип сафари в националния парк Удавалаве (Udawalawe National Park) трябва да е в топ списъка ви с места за посещение. Едва ли другаде можете да видите толкова много слонове. И не само тях....

read more
Фолклорни танци I

Фолклорни танци I

Да гледате традиционните фолклорни танци на страната, из която пътешествате е един от най-бързите и вълнуващи начини да се докоснете до душата на местните; да научите повече за темперамента им, за отношението им към любовта и природата, към живота....

read more
Меден месец

Меден месец

Меденият месец има 2 недостатъка. Първият е, че все някога свършва. Вторият е, че трябва да си изберете едно място, на което да го прекарате, няма как да посетите всички. Изборът никак не е лесен, разбираме го напълно и ви предлагаме да стесните...

read more
7 екзотични почивки

7 екзотични почивки

Зима е, студено е. Тук сме сложили ръкавици и ботуши, някъде там грее ласкаво слънце, палми се поклащат на вятъра, топла морска вода мие безкрайните плажове. Къде да отидем? В следващите няколко реда ще ви запознаем с някои от най-търсените...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076