10 градчета в Южна Италия, които непременно да посетите на екскурзия в Пулия

Предупредихме ви – Италия (Italy) ни е слабост и няма да спрем да ви изкушаваме с пътешествия из нейните романтични градчета. Тази страна е неизчерпаема съкровищница – мислите си, че всичко сте видели от нея, а то се оказва, че не е съвсем така.

Днес ще ви разкажем за Пулия (Puglia) – регион в Югоизточна Италия (Southeastern Italy), който граничи с Йонийско (Ionian Sea) и Адриатическо море (Adriatic Sea). Там слънцето грее около 300 дни в годината, а температурата, през най-горещите месеци, е 25 – 30 градуса.

На територията на Пулия има приказни малки градчета, из които си заслужава да се разходите. Похапване, плаж, посещение на исторически и културни забележителности – нищо няма да ви липсва.

Туристически дестинации

Южна Европа

Италия

Алберобело (Alberobello) – визитната картичка на Пулия (Puglia)

Погледнат от високо, Алберобело (Alberobello) прилича на изящен сиво-бял кошер с червени и зелени петна по него. Причината е в типичната за градчето архитектура. Тук са запазени стотици трули – бели, конусовидни къщички с почернели с времето покриви, обградени от цветя и зеленина. Смята се, че местните започнали да ги строят през 16 век, когато кралят на Неапол (Naples) решил да облага с данък всяка новопостроена къща. Трулите са ниско, сухо строителство – напомнят повече на временни постройки или складове. Може да ги разгледате отвътре или направо да нощувате в някоя от тях. Има само още едно такова градче в света и то също се намира в Пулия. Така че престоят ви в Алберобело ще е наистина неповторим.  трули в Алберобело, Пулия, Италия (Alberobello, Puglia, Italy)

Остуни (Ostuni) – белият град на Пулия

Ще го видите отдалеч и ще ви плени от пръв поглед – Белият град. Наричат го така, заради разкошните средновековни сгради от бял мрамор – ослепителни на фона на трите зелени хълма, между които е разположен Остуни (Ostuni). Има доказателства, че на това място е имало селище още през каменната ера. Но сегашния си вид градът дължи най-вече на кралица Изабела Арагонска, неаполитанска принцеса и херцогиня на Бари, която разширява крепостните стени, построява нови кули. Аристократите в Остуни пък започват да строят разкошни къщи. И така обликът на града се запазва почти непокътнат от 15 век насам. Е, има и нови сгради – разкошният дворец Палацо Сан Франциско (Palazzo San Francesco), в който днес се помещава кметството, е построен през 19 век; църквата Сан Франциско де Асизи (San Francesco d’Assisi) – строена през 14 век и обновена веднъж през 17 и веднъж през 19 век; църквата Сан Вито (San Vito) – великолепен образец на стила рококо. Разходката ви из града ще премине по чудновати улички с множество арки и безистени. Не пропускайте да опитате местното бяло вино и да си вземете зехтин.  Главният площад в Остуни, област Пулия, Италия (Ostuni, Puglia, Italy)  Остуни, Пулия, Италия (Ostuni, Puglia, Italy)  Ostuni, Puglia, Italy

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Мартина Франка (Martina Franca)

За да влезете в стария град, минавате през огромни барокови порти. Криволичещи улички, разкошна архитектура – Мартина Франка (Martina Franca) е прекрасно местенце в Пулия за отдих и най-вече за хапване и пийване. Препоръчваме ви да опитате местното бяло вино – “Док” (Doc). То е със специфичен кехлибарен цвят и омайващ плодов аромат. В града се провежда и страхотен оперен фестивал – Valle d`Itria. Ако обичате операта – това е вашето място от средата на юли до началото на август. Мартина Франка, Пулия, Италия (Martina Franca, Puglia, Italy)

Локоротондо (Locorotondo)

Това е по-скоро селце, ако трябва да бъдем честни. Всъщност, едно от най-красивите италиански села – разположено на висок, зелен хълм. В него също има трули. Да, вече сте ги видели в Алберобело, но Локоротондо (Locorotondo) ви предлага спокойствие, възможност да си отдъхнете от натрупаните до момента впечатления и да се насладите на чудни гледки към лозя и маслинови горички. Тук е и подходящото място да хапнете орекиете (orecchiette) – традиционната за района паста.  Locorotondo, Puglia, Italy  улиците на Локоротондо, област Пулия, Италия (Locorotondo, Puglia, Italy)  Locorotondo, Puglia, Italy  Locorotondo, Puglia, Italy  Locorotondo, Puglia, Italy  Locorotondo, Puglia, Italy  Локоротондо, Пулия, Италия (Locorotondo, Puglia, Italy)

Лече (Lecce) – перлата на барока в Пулия

Римски амфитеатър, дворци от началото на 20 век, барокова базилика – има какво да видите в Лече (Lecce). И ако окото ви се е наситило на разкошните сгради, то заслужава си да посетите града заради музея за фигури от папиемаше, съхранил творенията на наистина великолепни майстори на това изкуство. Не пропускайте и катедралата в Лече (Cattedrale di Lecce) – пищно украсена със скулптури.  Lecce, Italy

Отранто (Otranto), разположен в южната част на Пулия

През 15 век градът бил важно пристанище, на което пристигали кораби от цял свят. В края на века той е обсаден от турците, превзет, а населението му избито или продадено в робство. В костницата на катедралата (самата тя била преустроена за известно време на джамия) се пазят останките на 800 души, които не пожелали да приемат исляма, за да бъдат помилвани. Днес в храма можете да видите и запазена подова мозайка от 12 век – чудна смесица от картини, пресъздаващи живота на Александър Македонски, сцени от Светото писание и легендата за крал Артур. Въпреки изпълнената с перипетии и обрати съдба на Отранто (Otranto), градът си има чудесно запазен средновековен замък, за който също ви препоръчваме да отделите време.  Отранто, Пулия, Италия (Otranto, Puglia, Italy)  Otranto, Puglia, Italy

Матера, Базиликата (Matera, Basilicata) – съседната на Пулия област

Градчето, подобно на Алберобело, ще ви предложи невиждана досега гледка – саси (sassi). Това са жилища, издълбани в скалите. Местните жители са ги “строили” без план, абсолютно хаотично, така че са се получили странни “улички”. Някои минават директно върху покрива на някоя пещерна къща. Други се преплитат и образуват лабиринти. Липсата на електричество, вода и канализация не е попречила на обитателите на сасите да живеят в тях до 50-те години на 20 век. След това са изселени принудително, а пещерният квартал остава безлюден почти до началото на 21 век, когато кинаджиите го откриват и започват да снимат тук филми като “Страстите Христови” и “Бен Хур”. Отделете си повече време за Матера (Matera) и околностите на административния регион Базиликата (Basilicata). Освен, че поне веднъж ще се изгубите между сасите и със сигурност ще искате да ги разгледате отвътре, направете си разходка и до близкия каньон. Гледките си заслужават.  Matera, Italy

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Полиняно а Маре (Polignano a Mare)

Полиняно а Маре (Polignano a Mare) – град, построен върху 20 метрова скала, надвесена над Адриатическо море определено трябва да бъде посетен. Ослепително белите къщи в старата му част, малките улички с кафенета, пекарни и магазинчета са очарователни. Скалите привличат гмуркачи от цял свят и ако обичате адреналина, и се престрашите, можете и вие да пробвате скоковете във вода от високо. А можете и просто да се наслаждавате на гледката, докато пиете капучино и похапвате сладолед. Каквото и да решите, включете в плановете си посещение на пещерата Палацезе (Grotta Palazzese) – не сте виждали такова богатство от форми и цветове.  Полиняно а Маре, Пулия, Италия (Polignano a Mare, Puglia, Italy)

Монополи (Monopoli)

Плажовете са красиви, старото пристанище е чудно място за романтични разходки, семейните ресторантчета предлагат местни вкусотии, от които ще си оближете пръстите. Монополи (Monopoli) ви дава възможност да си починете от почивката. Ако можете да поемете още впечатления, влезте в катедралата “Мария Сантисима дела Мадия” (Maria Santissima della Madia). Тя е строена цели три века и интериорът е от червен, жълт, зелен и бял мрамор.  Монополи, Пулия, Италия (Monopoli, Puglia, Italy)  Monopoli, Puglia, Italy

Бари (Bari) – столицата на област Пулия

Бари (Bari) е чудесен финал на вашето пътешествие. Две пристанища, стар град, шопинг зона в новия град – определено има с какво да се забавлявате. Интересни забележителности са норманският замък, който бил разрушен от самите жители на Бари и по-късно възстановен и дострояван в най-различни стилове и базиликата, в която почиват мощите на Свети Никола. Препоръчваме ви да се пошляете по малките улички и да се разходите из рибния пазар.  Бари - столицата на област Пулия, Италия (Bari, Puglia, Italy)

Ако идеята за безгрижна разходка из Пулия вече ви е завладяла, свържете се с нас, ние ще организираме пътуването ви до последната подробност.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076