10 забележителности, които не бива да пропускате на екскурзия в Йордания

Йордания (Jordan) е страна, в която няма да скучаете. В нея съхранените парчета история се преплитат с мълви и легенди; дават си среща настоящи и отдавна отмрели богове и религии, а природата на всяка крачка напомня за своето могъщество.

Днес ще ви разкажем кои 10 забележителности в Йордания трябва да посетите непременно.

Някои от тях са ключови за човешката история и цивилизация. Други са съвсем различни от всичко, което сте виждали досега. Направете с нас една въображаема разходка и ако ви хареса, потърсете ни, за да организираме и истинската ви екскурзия до Йордания и нейните чудеса.

Туристически дестинации

Югозападна Азия

Йордания

Петра (Petra) – каменният град на набатейците

За да стигнете до Петра (Petra) – съхраненият скален град – трябва да минете през прохода Сик (Siq). Той е тясен, с огромни червеникави скали, надвесени над пътя, който все още личи, че някога е бил покрит с каменни плочи. Ако гледате внимателно около себе си, ще видите запазени, изсечени в камъните, фигури.

 Petra, Jordan

Пристигането в Петра, пеша или на гърба на камила, само по себе си е приключение. А гледката, която се разкрива пред очите ви, щом излезете от прохода, не прилича на никоя друга.

Сградите са издялани в скалите, фасадите им са пищни, с много орнаменти. Запазени са храмове, гробници, жилища, амфитеатър, съкровищница, украсена с римски колони. Особено интересни са резервоарите, каналите и дренажите, благодарение на които жителите на Петра са имали вода.

Първите доказателства, че по тези земи са живели хора са от 1000 г. пр. н. е. От IV в. пр. н. е. та до VII век след н. е. градът е важен търговски център, в който живее арабското племе набатеи.

Розово-червената Петра (такъв е цветът на скалите, съответно и на сградите) е хипнотизираща. И е добро начало на пътешествие в Йордания, по време на което ви очакват още чудеса.

Петра, Йордания (Petra, Jordan)

Червената пустиня “Вади Рум” (Wadi Rum), Йордания

Вади Рум (Wadi Rum)Червената пустиня я наричат още “долината на луната”. Тя започва след Петра. Смята се, че допълнителните камъни и пясъка, необходими за строежа на града, са носени от тук. Вади рум е истинско предизвикателство за катерачите и откривателите. Накъдето и да си обърне поглед човек вижда скали и дюни с червеникав цвят. Има образувания с около 2000 метра височина и скални рисунки на повече от 4000 години, които се появяват внезапно пред погледа.

Най-известните забележителности в Червената пустиня са Седемте стълба на мъдростта и скалният мост Бурда. Но и само да се разходите с джип или да се осмелите да слезете и да повървите пеша из този марсиански пейзаж е достатъчно впечатляващо преживяване. А ако решите да пренощувате в пустинята, ви обещаваме, че ще видите най-невероятното звездно небе.

 Джип сафари в Червената пустиня в Йордания - Вади Рум (Wadi Rum, Jordan)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Акаба (Aquaba), разположен на брега на Червено море (Red Sea)

Йордания има един излаз на Червено море (Red Sea) – мястото, на което се срещат морските пътища, идващи от Азия (Asia), Африка (Africa) и Европа (Europe) – Акаба (Aqaba). Тя е малък град, обрасъл с палми и заобиколен от червени планини. В него най-привлекателни за туристите са възможностите за гмуркане и шнорхелинг. Кораловите рифове във водите на Акаба са едни от най-красивите в света. А разнообразието от риби, раци, скариди и всякакви морски твари е огромно. Дори да не сте любители на подводните разходки, достатъчно е да влезете малко навътре от плажа, да си сложите очилата за плуване и да се озовете в невиждан, разкошен подводен свят.  Червено море, Йордания (Red Sea, Aqaba, Jordan)

Мъртво море (Dead Sea)

Контрастът между великолепието на живота в Червено море и застиналите в причудливи фигури образувани от сол в Мъртво море (Dead Sea) е невероятен. И един парадокс – водите му са лечебни. В тях има съставки, които успяват да преборят всякакви кожни заболявания. Дори такива, които са смятани за нелечими. По крайбрежието са разположени хотелски комплекси и клиника, в която прииждат хора от цял свят.

Особено забавно за плажуващите за първи път на Мъртво море е, че не могат да потънат. Заради високата соленост на водата, можете просто да се изтегнете на нея и да лежите спокойно, докато четете книга или вестник.

 Мъртво море, Йордания (Dead Sea, Jordan)

 Dead Sea, Jordan

 Мъртво море, Йордания (Dead Sea, Jordan)

Бетания – река Йордан (Betania – River Jordan)

Бетания – река Йордан (Betania – River Jordan) е мястото, на което Йоан Кръстител потапя Исус във водата и го кръщава. Реката тече мътна и спокойна. Наблизо има запазена стара църква, в която се смята, че е служил светецът. Недалеч е и пещерата, в която е живял. Всеки, който идва тук измива лицето и ръцете си със свещената вода и си почива за кратко преди да продължи към планината Небо. Тя и Бетания са две от местата, които трябва да е посетил човек, за да стане наистина хаджия.  Река Йордан (Betania River Jordan, Jordan)

Планината Небо (Mount Nebo)

Планината Небо (Mount Nebo) е свещено място за християни, мюсюлмани и евреи. Когато Моисей застава на нейния връх, Бог му показва обетованата земя. От Небо тя наистина се вижда цялата, а в ясно време погледът стига дори до Йерихон и Йерусалим. След като се насладите на гледката, можете да влезете в църквата, да запалите свещ. Да чуете историята за Моисей, който е погребан в планината Небо от самия Бог и за пророка Муса (аналог на Моисей според ислямската традиция), чийто гроб се намира недалеч от планината. Преданията и легендите, свързани с мястото са безброй, стига само да имате желание да слушате.  Mount Nebo, Jordan  Планината Небо, Йордания (Mount Nebo, Jordan)  Mount Nebo, Jordan  Mount Nebo, Jordan

Мадаба (Madaba) – градът на мозайките

Мадаба (Madaba) – градът на мозайките е едно от съкровищата на Йордания. В неговите църкви са открити и съхранени до ден днешен мозайки от римско, византийско и умаядско време. Най-прочута е тази в църквата “Св. Георги”. Тя представлява карта на свещените християнски места, направена от 2 милиона разноцветни камъчета. Смята се, че целият й размер е бил 6 на 15,6 метра. Днес може да се види само около ¼ от нея, но пак впечатлява прецизността и търпението, с което са изобразени поля, гори, равнини, реки, храмове. В добро състояние са и мозайките в църквите на Апостолите и Дева Мария. Още интересни експонати – митологични и битови сцени, изображения на странни цветя и животни – са пренесени в Археологическия музей на Мадаба.  Saint George, Madaba, Jordan  Мозайките в църквата Св. Георги, Мадаба, Йордания (Saint George, Madaba, Jordan)  Saint George, Madaba, Jordan

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Крепостта Ажлун (Ajloun)

Крепостта Ажлун (Ajloun) е издигната на хълм, от който могат да се наблюдават и контролират трите главни пътя за търговия между Йордания и Сирия (Syria). Построена е през 1184 година, за да защитава местността и желязната мина от набезите на франките. Кръстоносците правят десетки неуспешни опити да я превземат. Но крепостта Ажлун е разширявана, укрепявана и чак през XIII век монголите успяват да я превземат. За кратко. След това започва да се използва като административен център. Замъкът Ажлун е един от най-добрите образци на арабската архитектура, а наблизо се намира и едноименният резерват – пищна, гориста местност, съвсем нетипична за Йордания.  Ажлун, Йордания (Ajloun Castle, Jordan)  Ajloun Castle, Jordan  Ajloun Castle, Jordan

Цитаделата в столицата на Йордания – Аман (Amman)

Белият град Аман (Amman) – издигнат целия от бели и розови камъни – е столицата на Йордания. Той се разпростира на 19 хълма, които се наричат джабали. А джабалът, който непременно трябва да посетите, се нарича Цитаделата. На него е имало живот още преди 18 000 години и все още могат да се видят следи от обитателите му през различните епохи: пещерите, в които са живели хората от Бронзовата епоха; храмът на Херкулес; дворецът Умаяд; римски амфитеатри и византийски църкви. Експозицията на Археологическия музей, също разположен на Цитаделата, включва уникални експонати, които говорят за бита, културата и вярванията на хората, живели по тези места през хилядолетията. Разходка из Цитаделата е буквално разходка в миналото.  Цитаделата на Аман, Йордания (The Citadel, Amman, Jordan)  The Citadel, Amman, Jordan  The Citadel, Amman, Jordan  Цитаделата в град Аман, Йордания (The Citadel, Amman, Jordan)  The Citadel, Amman, Jordan

Джераш (Jerash) – древноримският град

Градът Гераса (Gerasa) е построен през II в. пр. Хр. и се превръща в един от десетте велики града на римската империя. През 749 година няколко силни земетресения го разрушават и той остава погребан в земята чак до XIX век Днес, по съхранените римски останки в Джераш (Jerash) (по името на съвременния град, който се е развил недалеч от Гераса), човек лесно може да си представи как е изглеждало мястото. Запазени са площади, фонтани, улици, театри, бани, пазари, хиподрума, жилища – сякаш римляните ей сега ще излязат от домовете си и ще се смесят с туристите. В запазения римски град се провежда и тримесечен летен фестивал с много концерти и спектакли – смята се за едно от най-големите културни събития в региона.  Jerash, Jordan  Джераш, Йордания (Jerash, Jordan)  Римски останки в Джераш, Йордания (Jerash, Jordan)  Jerash, Jordan

С това нашата разходка из Йордания приключва. Ако въображението ви вече е разпалено и искате да видите всички тези чудеса на живо, свържете се с нас. Ние можем да организираме вашето истинско пътешествие.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров (Arabian Peninsula) страна, ви среща с източна култура, богата история и природа, съвсем необичайна за нашите географски ширини. Екзотичното крайбрежие ви приветства, необятната пустиня пресъздава...

read more
С деца в Дубай

С деца в Дубай

Планирате семейна почивка с деца в Дубай, ОАЕ (Dubai, UAE) и искате не просто да се насладите на преживяванията си, а да прекарате специални моменти заедно. Мечтаете за приключения и нови емоции. Искате да опознаете този далечен свят, да се...

read more
Топ хотели на Мъртво море

Топ хотели на Мъртво море

Мъртво море (Dead Sea) е интересна дестинация за почивка. Ако си представяте обичайната почивка на море – сбъркали сте. Ваканция на Мъртво море е доста повече от това. Особено, ако отседнете в някой от най-добрите хотелски комплекси в района....

read more
Улична храна в Истанбул

Улична храна в Истанбул

Опитването на улична храна, когато пътешествате, е задължителна част от приключението. И ако в далечна Азия (Asia), това може да се окаже огромно предизвикателство, то в близката ни съседка проблемът е по-скоро как да смогнете да пробвате от...

read more
Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076