10 от най-красивите замъци в Чехия – част I

Нали знаете, че Чехия (Czech Republic) не е само Прага (Prague)?

Зелени поляни, езера, кокетни градчета, замъци, които се извисяват над тях – има много какво да се види в страната и си заслужава всяко ново впечатление да се отпразнува с местна бира.

В статия от две части ще ви представим едни от най-хубавите и интересни замъци в Чехия. Четете, гледайте по картата, сигурни сме, че накрая ще ви се иска час по-скоро да тръгнете на пътешествие.

Туристически дестинации

Централна Европа

Чехия

Храдчани, Прага (Hradcany Castle, Prague)

Започваме разходката си от чешката столица. Храдчани (Hradčany) се нарича не само замъкът, но и целият дворцов комплекс, чийто строеж започва през IX и завършва едва през XX век. Разнообразието от архитектурни стилове ще ви изненада. На територията му има няколко двореца, правителствени сгради, базилики, манастири, катедрала с витражи от Алфонс Муха, множество галерии и музеи, малки улички с магазинчета за сувенири, занаятчийски работилнички и кафенета. Самият замък Храдчани се извисява над цялото това великолепие и ви примамва да му отделите повече време и да хвърлите един поглед от прозорците му към излегналата се в краката ви златна Прага.

Храдчани, Прага - най-красивият сред замъците в Чехия (Hradcany, Prague, Czech Republic)

Замъкът Блатна, Южна Бохемия (Castle Blatna, South Bohemia)

Той не е толкова пищен, колкото предишния, но парковете му, из които се разхождат стада от лопатари, са очарователни. Замъкът Блатна (Blatná) се намира в едноименно градче в Южна Бохемия (South Bohemia), известно с розите, които отглежда. Той се споменава за първи път в документи от XIII век. Смята се, че оттогава е останал и готическият параклис. Първата по-разкошна постройка, която днес наистина можем да наречем замък, а не просто средновековна крепост, е издигната в началото на XV век. Един век по-късно е добавено и ренесансовото крило на сграда с неговите издадени под ъгъл прозорци. Интериорът на Блатна е запазен в автентичния си вид, като особен интерес за посетителите представляват мебелите от еленови рога.
 
Замъка Блатна, Южна Бохемия - един от красивите замъци в Чехия (Blatna Castle, Czech Republic) 

Blatna Castle, Czech Republic 

Един от красивите замъци в Чехия - Замъка Блатна, Южна Бохемия (Blatna Castle, Czech Republic) 

Blatna Castle, Czech Republic

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Шпилберк, Бърно (Spilberk Castle, Brno)

Средновековният замък Шпилберк (Špilberk) се намира в Бърно (Brno). Построен е през XIII век от чешкия крал Отокар II и комбинира функциите на резиденция и крепост за защита на града. През годините става собственост на града, после отново е конфискуван от държавата. По време на Тридесетгодишната война Шпилберк удържа четиримесечната обсада на шведите.

През 60-те години на XX век замъкът е реконструиран и в него се настанява музеят на Бърно. През лятото в дворовете му има концерти и театрални представления.
 
Замъци в Чехия - Шпилберк, Бърно (Spilberk Castle, Czech Republic) 

Spilberk Castle, Czech Republic 

Spilberk Castle, Czech Republic

Замъкът Конопище (The Konopiste Castle), недалеч от чешката столица

Намира се на 50 км от Прага и е известен с това, че през XIX век е купен от Франц Фердинанд, убит в Сараево през 1914 година, което слага началото на Първата Световна война.

Замъкът Конопище (Konopiště) е построен през XIII – XIV век по подобие на френските готически замъци с ров и земен вал, които да го защитават от неприятели. Преустройван е няколко пъти – в късноготически, късноренесансов стил. По време на Тридесетгодишната война е покорен и разграбен. По-късно е купен от чешки дворянин и възстановен в бароков стил.

Франц Фердинанд го ползва за резиденция и разполага в него колекциите си от оръжия, брони и порцелан. Те заедно с гоблени и картини, и особено с богатата колекция от животински глави, които висят по стените привличат интереса на хиляди посетители.
 Konopiste Castle, Czech Republic

 Замъци в Чехия - Конопище (Konopiste Castle, Czech Republic)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Замъкът Леднице (Lednice Castle), разположен в близост до границата с Австрия (Austria)

Той е част от културно-природния комплекс Леднице-Валтице и е един от най-красивите замъци в Чехия. Първоначално също е бил готически. През XVI век е реконструиран в стил барок, а през XIX век е преустроен и реконструиран още веднъж. Интериорът е много пищен, като особено впечатление правят детайлите. Например изящната вита стълба, украсите от слонова кост и мрамор.

Замъкът Леднице (Lednice) е обграден от огромни, добре поддържани паркове и градини. Можете да се разходите с лодка из езерото, да ги обиколите, яздейки кон. Към основната сграда има и закрита ботаническа градина с невероятна колекция от екзотични растения.

 Lednice Castle, Czech Republic

 Lednice Castle, Czech Republic

Това са първите пет от най-хубавите замъци в Чехия, които сме подбрали – всички до един сме обходили и разгледали лично. Представете си как пътувате удобно и се наслаждавате на слънце, зелени гори и поля, бистри езера, красиви замъци и ни се обадете. Ще организираме вашето пътешествия из чешките земи.

Прочетете втората част на статията “10 от най-красивите чешки замъци”.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво...

read more
Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076