Джамията “Шейх Зайед” (Sheikh Zayed), Абу Даби, ОАЕ (Abu Dhabi, UAE)

Ако се озовете в Абу Даби (Abu Dhabi) и имате време да видите само едно нещо, нека това бъде джамията “Шейх Зайед” (Sheikh Zayed). И причината не е, че е най-голямата джамия в ОАЕ (UAE) и осмата по големина в света. Посетете я, защото е един от най-красивите храмове в света. Тишината, овалните форми, меките линии, начинът, по който светлината пада върху мраморните мозайки, хармонията между цветовете и различните флорални мотиви – всичко в “Шейх Зайед” приканва към покой и съзерцание на красотата.

джамията

Историческо наследство

Югозападна Азия

ОАЕ

Строежът на джамията започва през 1996 година по желание на Шейх Зайед бин Султан Ал Нахян – първият президент на ОАЕ. Проектирането ѝ е дело на арабски, италиански и британски архитекти. В строежа участват около 3 000 работника от 38 строителни компании и сградата е завършена и открита чак през 2007 година. По това време Шейх Зайед е мъртъв от три години. Тялото му е погребано в мавзолей в северната част на джамията.

Красивата джамия “Шейх Зайед” в Абу Даби (Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Гледана отдалеч, със своите извити арки и високи минарета, бялата “Шейх Зайед” прилича на излязла от приказките. Когато се приближите, усещането си остава същото – за пристъпване в приказна земя. Едната причина за това е архитектурата – в екстериора и интериора на джамията се усеща влиянието на арабската, мавританската и монголската храмова архитектура. Другата са използваните материали – мрамор, злато, скъпоценни камъни, кристал, керамика.

 Интериорът на джамията “Шейх Зайед” в Обединени арабски емирства (Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE)

Килимът, в който потъват краката ви щом влезете в молитвената зала, е проектиран от иранец – трето поколение майстор на килими. Изработен е от вълна и памук от 1200 работника. Изтъканите фигури омайват с изяществото си. А медльонът в средата на килима повтаря дизайна на полилея, висящ над него. Той е разкошно произведение от италианско стъкло, камъни Сваровски и злато.

 Бялата перла на пустинята - джамията “Шейх Зайед” (Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE)

 джамията “Шейх Зайед” в Абу Даби, ОАЕ (Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE)

 Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.
Отвън джамията е заобиколена от басейни, които отразяват нейните 57 купола и 4 минарета.

 джамията “Шейх Зайед” в Обединените арабски емирства (Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE)

Специално осветление превръща Шейх Зайед и в приказно нощно видение, така че когато и да решите да я посетите, няма да съжалявате.

 Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE

 Sheikh Zayed, Abu Dhabi, UAE

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

С деца в Дубай

С деца в Дубай

Планирате семейна почивка с деца в Дубай, ОАЕ (Dubai, UAE) и искате не просто да се насладите на преживяванията си, а да прекарате специални моменти заедно. Мечтаете за приключения и нови емоции. Искате да опознаете този далечен свят, да се...

read more
Топ хотели на Мъртво море

Топ хотели на Мъртво море

Мъртво море (Dead Sea) е интересна дестинация за почивка. Ако си представяте обичайната почивка на море – сбъркали сте. Ваканция на Мъртво море е доста повече от това. Особено, ако отседнете в някой от най-добрите хотелски комплекси в района....

read more
Улична храна в Истанбул

Улична храна в Истанбул

Опитването на улична храна, когато пътешествате, е задължителна част от приключението. И ако в далечна Азия (Asia), това може да се окаже огромно предизвикателство, то в близката ни съседка проблемът е по-скоро как да смогнете да пробвате от...

read more
Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък...

read more
Сватбени церемонии

Сватбени церемонии

Срещнали сте човека, с когото искате да прекарете живота си, получили сте най-романтичното предложение за брак и сега искате да имате “най-” сватба. Разбираме ви, щастието трябва да се празнува, допълва и увеличва. Сигурно имате вече поне 2 – 3...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Потърсете ни

+359 884 007 076