5 места, които непременно да посетите по време на екскурзия в долината Вахау, Австрия

Виена, Австрия (Vienna, Austria) е прекрасен град за културен и кулинарен туризъм, нощен живот и най-обикновено шляене с удоволствие. Но не се задоволявайте само с нея. Долината Вахау (Wachau Valley), през която минава река Дунав (Danube) и която е потънала в лозя и овощни градини, е истинско бижу.

Тя е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO) и малките градчета, замъци и абатства, с които е осеяна ще ви очароват.

Като добавим, че по време на пътешествието си можете да опитате едни от най-добрите бели вина в света, струва ни се, че бързо ще стегнете куфарите. Ето кои 5 места не бива да пропускате на екскурзия в долината Вахау.

Историческо наследство

Централна Европа

Австрия

Замъкът Шалабург (Schallaburg Castle) в близост до долината Вахау (Wachau Valley)

Построен е през XII век, но от първоначалните постройки до наши дни остават само романски руини и един готически параклис. През XVI век Шалабург (Schloß Schallaburg) е реконструиран и се превръща във великолепния ренесансов замък, който можете да посетите днес. Вътрешният му двор е разделен на две нива, свързани с красива открита стълба. Той е декориран с теракотена мозайка от 1600 парченца, изобразяваща митологични сцени.

  Schallaburg Castle, Wachau Valley, Austria

  Замъкът Шалабург, в близост до долината Вахау, Австрия (Schallaburg Castle, Wachau Valley, Austria)

  Schallaburg Castle, Wachau Valley, Austria

Самият замък действа като музей и галерия, а изложбените експозиции се сменят всяка година.

  Schallaburg Castle, Wachau Valley, Austria

  Schallaburg Castle, Wachau Valley, Austria

Шалабург е обграден от разкошен парк, в който се отглеждат най-различни, и много, розови храсти.

  градините на замъка Шалабург до долината Вахау, Австрия (Schallaburg Castle, Wachau Valley, Austria)

Абатство Мелк (Melk Abbey) в провинция Долна Австрия (Lower Austria)

На около 5 км от Шалабург се намира Мелк – малък град, запазил отчасти старинните си сгради – пощата и кметството от XVII век, уютната хлебарница от XIX век. Той е приятен за разходка и отдих, но основната причина да бъде често посещаван от туристи и пътешественици е Златното абатство.

  Абатство Мелк, долината Вахау, Австрия (Melk, Wachau Valley, Austria)

  Абатство Мелк в долината Вахау, Долна Австрия (Melk, Wachau Valley, Austria)

Кацнало на хълм над река Дунав, абатството на Мелк (Stift Melk) сутрин и вечер е потопено в меко сияние и красивата му сграда блести като златна, и се вижда отдалеч.

  Melk, Wachau Valley, Austria

  Melk, Wachau Valley, Austria

През 1089 година Леополд II подарява един от замъците си на ордена на бенедиктинците и те се нанасят в него. През XII век добавят училище, което работи и до днес. Старателното поддържаната и непрестанно обогатявана библиотека – около 100 000 тома – съдържа някои особено ценни екземпляри.

  стълбище от интериора на абатство Мелк, долината Вахау, Австрия (Melk, Wachau Valley, Austria)

През XVIII век монасите решават, че е време да ремонтират старите сгради на абатството. Те обаче се оказват в много лошо състояние, затова ги разрушават и построяват наново. Така абатството на Мелк придобива разкошния си бароков вид.

  Градините на абатство Мелк, долината Вахау, Австрия (Melk, Wachau Valley, Austria)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Дюрнщайн (Durstein), разположен в долината Вахау

Градът е съвсем малък и е известен с това, че през 1192 година Леополд V е затворил в крепостта му Ричард Лъвското сърце. В центъра му, през XV век, е построена малка енорийска църква, изписана от италиански майстори, с кула в синьо и бяло.

Над Дюрнщайн (Dürnstein) се извисява замъка Куенрингер (Kuenringern). До него се стига пеша, по живописен път, от който се разкриват чудни гледки към цялата околност.

  Дюрнщайн, долината Вахау, Австрия (Durnstein, Wachau Valley, Austria)

  гледка от Дюрнщайн към река Дунав, долината Вахау, Австрия (Durnstein, Wachau Valley, Austria)

  Durnstein, Wachau Valley, Austria

  Durnstein, Wachau Valley, Austria

  Durnstein, Wachau Valley, Austria

  Дюрнщайн, долината Вахау, Австрия (Durnstein, Wachau Valley, Austria)

  натурални продукти от Дюрнщайн, долината Вахау (Durnstein, Wachau Valley, Austria)

  Krems, Wachau Valley, Austria

Кремс (Krems) на река Дунав (Danube)

Кремс (Krems) е разположен на двата бряга на Дунав. Статута си на град получава през XII век. Преди това в исторически източници от X век, се споменава крепостта Кремс.

През средновековието градът бил важно търговско средище. По-късно в околностите му се водили сражения с Наполеон. Днес Кремс е кокетно местенце за отдих със запазена старинна централна улица. Гостите му се дивят на запазената от XV век до днес крепостна врата, на Барутната кула – част от средновековното укрепление на града и на запазената от XIII век до днес стара църква, построена в италиански стил. Музеят на виното и абатство Гьотвейг (Stift Göttweig) – намира се на 5 км от Кремс – дават още възможности за наслади и приключения.

  Кремс, долината Вахау, Австрия (Krems, Wachau Valley, Austria)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Замъкът Графенег (Grafenegg Castle), разположен недалеч от долината Вахау

Този замък претърпява две сериозни реконструкции – през XVII и XIX век. В архитектурата му се забелязват готически, ренесансови, барокови и неоготически детайли. Интериорът му е запазен – от тапетите, през мебелите и картините, до сребърните прибори.

Но това, с което всъщност Графенег (Schloß Grafenegg) привлича посетители е концертната зала и великолепните концерти, които се изнасят в нея. Замъкът получава статут на международен културен център. Залата му е с 1200 места, а пред откритата сцена, могат да се разположат малко над 1600 човека. През 2008 година е завършен и строежът на “Кулата в облаците” – грандиозна, 15 метрова скулптура от метал и стъкло, от която се разкрива чудна гледка.

  Grafenegg, Wachau Valley, Austria

  замъкът Графенег в близост до долината Вахау, Австрия (Grafenegg, Wachau Valley, Austria)

С Графенег обиколката в австрийската провинция приключва. Както се досещате обаче, вашето пътешествие може да включва и още интересни местенца, преспиване в хотели-замъци, дегустация на омайващи, ароматни бели вина и хапване на вкусни местни специалитети. Свържете се с нас, ние ще го организираме специално за вас екскурзия в долината Вахау.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Бира и бирени дестинации

Бира и бирени дестинации

Обичате ли да пиете бира, да пътувате и да пробвате нови неща? Ако отговорът е "да", биреният туризъм ще ви хареса. Пътуването с цел пийване на бира винаги се съчетава с хапване на традиционни местни ястия и разглеждане на забележителности. Само...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076