1 ден на екскурзия в Джокякарта, остров Ява

Какво ще правите, ако попаднете за един ден на остров Ява (Java), в индонезийската провинция Джокякарта (Yogyakarta)? Сигурно не сте се замисляли. Но ако решите да си подарите екзотична екскурзия от остров Бали, Индонезия (Bali, Indonesia), много е вероятно да ви се случи. И е добре да сте подготвени.

Джокякарта е една от най-гъстонаселените провинции в страната, а остров Ява е сърцето на Индонезия.

Ето нашите препоръки за трите места, които непременно трябва да посетите, ако имате само един ден в Джокякарта.

Borobudur, Yogyakarta, Indonesia

Екзотични пътешествия

Югоизточна Азия

Индонезия

Храмът Боробудур (Candi Borobudur) – един от най-красивите будистки храмове на остров Ява (Java)

Ако можехте да го погледнете отгоре, щяхте да забележите, че Боробудур (Candi Borobudur) прилича на мандала. Този будистки храм е един от най-големите, древни, архитектурни паметници. Смята се, че е строен между 750 и 850 година.

Постройката е изградена от 9 платформи. Долните 6 са с квадратна форма (всяка страна на основната платформа е дълга 120 м), а горните 3 с кръгла. Украсена е с 504 статуи на Буда (Buddha) и с множество, богато декорирани ступи (полусфери, в които будистите пазят своите реликви).

Поклонниците на Буда минават по специален път от основата на храма до върха му. Той е съставен от многобройни стълбища и коридори, украсени с каменни релефи, които разказват историята на будизма. Последните три платформи символизират трите части на будистката космология: светът на желанията (Камадхату), светът на материята (Рупадхату), опозицията на материалния свят, безформеното пространство (Арупадхату).

Храмът е изоставен малко след като е построен и е открит отново за света през 1815 година. Реставриран е многократно и също е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

 Будисткият храм Боробудур, Джокякарта, остров Ява (Borobudur, Yogyakarta, Indonesia

 Боробудур, провинция Джокякарта, Индонезия (Borobudur, Yogyakarta, Indonesia)

 Боробудур, остров Ява, Индонезия (Borobudur, Java, Indonesia)

 Статуя на Буда в Боробудур, остров Ява (Borobudur, Indonesia)

 Borobudur, Yogyakarta, Indonesia

 Панорамна гледка на Боробудур, остров Ява, Индонезия (Borobudur, Yogyakarta, Indonesia)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Джип сафари в подножието на вулкана Мерапи (Merapi)

Гунунг Мерапи (Merapi), разположен на остров Ява, означава буквално “огнена планина”. Тя е активен вулкан, който изригва редовно на около десетина години. За последен път това се е случвало през 2010.

Да отидете на сафари в подножието на вулкана е наистина вълнуващо преживяване. Върхът на Мерапи често е обвит в облаци, но при ясно време може да се види как изпраща малки димни сигнали към небето.

Джиповете минават през очарователни местности. Спирате на места, от които се разкриват разкошни гледки. Почивате край реки от изстинала лава. Минавате през населени места, изоставени от хората при последното изригване на вулкана и отчасти изпепелени, отчасти превзети от дървета и храсти.

Впечатляващо е да се види как природата първо сее смърт и унищожение, а след това си връща владенията и ги изпълва отново с живот.

 Вулканът Мерапи, остров Ява, Индонезия (Merapi, Yava, Indonesia)

 Вулканът Мерапи, Джокякарта, остров Ява (Merapi, Yava, Indonesia)

 джип сафари в Джокякарта (Merapi, Yava, Indonesia)

 Мерапи, Джокякарта, остров Ява, Индонезия (Merapi, Yogyakarta, Yava, Indonesia)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Храмът Прамбанан (Candi Prambanan) – хиндуисткият храмов комплекс на остров Ява

Силуетите на високите, необичайни за европейското око храмове се виждат отдалеч. Понякога обгърнати от облаци, друг път – размазани от силното слънце.

Прамбанан (Candi Prambanan) е най-големият хиндуистки храмов комплекс на остров Ява. Първата сграда от него е построена през IX век, в някои исторически източници се споменава и за строеж на част от сградите през X век.

Трите основни храма са на боговете на сътворението – Вишну (Vishnu), поддръжката – Брахма (Brahma), и разрушението – Шива (Shiva). Лицата им гледат на изток. До всеки от храмовете е построен и по един придружаващ храм, чието лице гледа на запад. Около тях са разположени още четири малки храма, а на територията на целия комплекс има още 224.

Най-притегателен за посетителите като че ли е високият 47 метра храм на Шива, наречен Лара Джонгранг (Lara Jonggrang) – “стройната девица”. Според легендите Джонгранг била принцеса, чийто баща искал да я омъжи против волята й за принц на име Бондоуосо (Bondowoso). За да се спаси, тя поставила на принца непосилната задача да построи храм с хиляда статуи за една нощ. Разсъмването наближавало и тя разбрала, че Бондоуосо ще изпълни искането й, затова заповядала да събудят петлите и да ги накарат да кукуригат сякаш утрото вече е дошло. Принцът бил направил 999 статуи, когато ги чул. Разбрал той какво е направила Джонгранг, ядосал се и я превърнал в статуя, която и до днес се смята за най-красивата в храма на Шива.

През XVI век комплексът Прамбанан е отчасти разрушен и изцяло изоставен при изригване на вулкана Мерапи. Открит е и е възстановен отново едва през XX век. През 1991 година става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и постепенно връща славата си на един от най-важните центрове за хиндуистите.

 Хиндуисткият храм Прамбанан, Джокякарта, остров Ява, Индонезия (Prambanan, Yogyakarta, Indonesia)

 Хиндуисткият храм Прамбанан, Джокякарта (Prambanan, Yogyakarta, Indonesia)

 Prambanan, Yogyakarta, Indonesia

 Прамбанан, Джокякарта, остров Ява (Prambanan, Yogyakarta, Indonesia)

 Prambanan, Yogyakarta, Indonesia

Обиколката на Прамбанан е чудесен завършек на вашия ден на остров Ява, в провинция Джокякарта.

Ако искате екзотична екскурзия, организирана само за вас, свържете се с нас. Ние ще подготвим вашето индивидуално пътуване.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък...

read more
Топ 9 в Тайланд

Топ 9 в Тайланд

Писали сме доста за Тайланд (Thailand), но многобройните лица на тази страна не спират да ни удивляват и очароват. Явно и за вас е така, защото това е една от дестинациите, за които най-често организираме пътувания и почивки по поръчка....

read more
Сватбени церемонии

Сватбени церемонии

Срещнали сте човека, с когото искате да прекарете живота си, получили сте най-романтичното предложение за брак и сега искате да имате “най-” сватба. Разбираме ви, щастието трябва да се празнува, допълва и увеличва. Сигурно имате вече поне 2 – 3...

read more
Екскурзия във Виетнам

Екскурзия във Виетнам

Виетнам (Vietnam) е място, което човек обиква от пръв поглед – пълно с живот и усмихнати хора, смесица от непознати за нас традиции и до болка позната модерност. Предлага на пътешественика нови гледки, вкусове, аромати, философия. Заслужава си да...

read more
Кафе и кафени напитки II

Кафе и кафени напитки II

Продължаваме с разказа за това кой как си пие кафето в различните държави. Четете и планирайте следващото си пътуване, а ние ще ви разкажем за още 8 кафени напитки, които да опитате на път.Кулинарни изкушенияТуристически дестинацииПочивки и...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076