1 есенен ден на екскурзия в Брюж, Белгия

Има живот след лятото – бавен, протяжен, уютен, встрани от големите градове. От вас зависи да го откриете и да се потопите в него. Ние разбира се, сме готови да ви подскажем къде да го търсите. В Брюж (Bruges).

Независимо дали пътувате по работа или се опитвате да си откраднете още няколко дни безгрижие, ако сте в Белгия (Belgium), непременно посетете “северната Венеция” и прекарайте един ден, разкошен като кутия с шоколадови бонбони – белгийски.

каналите на Брюж, Белгия

есенна картина от старата част на Брюж

Градски легенди

Западна Европа

Белгия

10:00 Закусете с белгийска вафла и топло мляко с шоколад

Обикновено от това как ще протече закуската зависи как ще протече денят ви. Наспете се добре, слезте в ресторанта на хотела и се поглезете с легендарните белгийски вафли. Топли, хрупкави, поднесени с плодове и сметана, те ще ви дадат достатъчно енергия и добро настроение за есенна разходка из средновековния Брюж. Подкрепете се и с чаша топло мляко с шоколад – това ще придаде допълнителна светлина и усмивка на деня ви. След като вече ви е станало достатъчно уютно и благо на душата, пригответе се да откриете чара на града.

белгийска вафла с топло мляко и шоколад, Брюж, Белгия

топло мляко с белгийски шоколад

Белгийска вафла с ванилов сладолед

11:00 Изкачете се на стражевата кула Белфорт (Belfort) и погледнете централния площад (Grote Markt) и Брюж отвисоко

Брюж всъщност възниква като крепост, предназначена да отхвърля набезите на викингите през IX век. През XIII век градът вече се е разраснал и се е превърнал в център за търговия с платове. В началото на този век е построена и стражевата кула. Висока 83 метра, с камбани, които служели за обявяване на тревога, ако се появи враг в далечината. През вековете кулата Белфорт (Belfort) гори два пъти. И двата пъти жителите на Брюж се заемат с възстановяването, подобряването и украсяването ѝ.

Изкачете се до върха ѝ и погледнете града отвисоко, долу хората щъкат по своите дела, магазините отдавна са отворили врати, а вие си стоите и се наслаждавате на гледката – усещането за свобода и щастие ще ви залее мигновено. 

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

12:00 Посетете базиликата “Светата Кръв” (The Holy Blood)

Дори да не сте вярващи, заслужава си да видите базиликата “Светата Кръв” (The Holy Blood). Малка, двуетажна църква, в която се пази парче плат, напоено с кръвта на Исус Христос. Според легендата то е подарено на графа на Фландрия Тиери Елзаски за вярна служба по време на Втория кръстоносен поход. Когато се връща в Брюж, той решава да построи храма и да остави реликвата в него.

Веднъж годишно местните жители организират възстановка на завръщането на Тиери Елзаски със светия подарък. Те се обличат като кръстоносци и пресъздават цялата процесия – влизането в града и показването на реликвата.

Базиликата

13:00 Направете обиколка на града с лодка из каналите на Бюрж

Време е за романтика. Брюж е пресечен от многобройни канали, над които се извиват каменни мостове. През Средновековието тези канали имали излаз на морето и се използвали от търговците за доставка и продажба на стоки в града.

Днес спокойно можете да се разходите по тях с лодка. Гледката от водата към старинните сгради на Брюж е разкошна, а по пътя ви съпровождат лебеди и патици.

старинни сгради в Белгия

разходка с лодка из каналите на Брюж, Белгия

каналите на “северната Венеция”, Белгия

Брюж, Белгия

врати в Брюж

15:00 Пробвайте от белгийския шоколад

След като сте го разгледали от реката, разгледайте Брюж и от сушата. Разходете се по малките му улички, влезте в няколко от многобройните магазинчета за сувенири и вкусотии и като се изморите, почерпете се с белгийски шоколад. Ненапразно всички повтарят, че това е най-добрият шоколад в света.

Кадифен вкус, нито много сладък, нито много горчив, експерименти с различни добавки, подправки и форми – хапването на шоколад в Брюж само по себе си е откривателско пътешествие.

Белгийски шоколад в Брюж

През XVIII век, когато шоколадът се появява в Белгия, той се приготвя само като горчива напитка за войниците – да повишава физическата издръжливост и храбростта им. По-късно някои белгийски лекари го предписват като лекарство и едва през втората половина на XIX век той започва да се превръща в страст на белгийците. По това време е отворена първата “фармацевтична сладкарница”. Собствениците – един аптекар и един роден експериментатор – правят различни шоколадови комбинации, които бързо стават любими на всички. Предприятието се разширява и съществува и до днес. През 1912 година внукът на един от основателите пуска на пазара “пралината” – смлени ядки, изпечени със захар и обвити в шоколад.
Потърсете шоколад с марката “Нойхаус” или просто влизайте в магазинчетата за сладкиши и тествайте вкусотии наред.

Белгийски шоколад в Брюж

Разходете се из градините на бегинажа (Begijnhof) и си направете снимка с лебедите в езерото на любовта (Minnewater Lake)

Бегинажи (Begijnhof) са запазени само във Фламандския регион на Белгия (Flamand) и в Нидерландия (Netherlands). Това са женски религиозни общности, които живеят отделно от светските граждани, в собствени жилищно-стопански комплекси, но при доста по-свободен режим от този в манастирите. Сградите на бегинажа в Брюж са с типичната за района архитектура и са обградени от разкошни градини. Заслужава си да се разходите из тях и да се потопите в атсмоферата на мястото. Такова наистина не можете да видите почти никъде другаде.

Бегинажи в Брюж, Белгия

Бегинажи в Брюж

Бегинажи в Брюж, Белгия

После продължете обиколката си с посещение на езерото на любовта (Minnewater Lake). Легендите за неговото съществуване и за името му са поне четири и включват елфи, нещастна любов, гигантска буря и лебеди. Истината обаче е, че това е спокойно, красиво място, с живописни алеи, стари сгради и мост над езерето, на който трябва да се спрете с любимия човек, да го целунете и любовта ви ще трае вечно.

Снимайте се и с лебедите. Сигурно сте забелязали, че са навсякъде и придават приказна атмосфера на града. Според легендата, през XV век жителите на Брюж екзекутират несправедливо един от управниците на града, който имал дълга шия. Затова били наказани да съжителстват винаги с лебеди и да не престават да се грижат за тях. Оттогава тези красиви бели птици са символ на Брюж и са навсякъде, за радост на туристите.

Лебеди до езерото на любовта в Брюж, Белгия

Лебеди в Брюж, Белгия

Лебеди до езерото на любовта в Брюж

лебеди

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

17:00 Отнесете вкъщи сувенир от Брюж – белгийска дантела

Заедно с шоколада, бирата и лебедите белгийската дантела е един от символите на Брюж. Тя е сред най-прекрасните подаръци и сувенири, които можете да занесете у дома. Изработва се изключително бавно и трудно, въпреки че вече от години основите за нея се подготвят на машина, а не на ръка. Причудливи фигури, изящна изработка – ще ви е приятно да разгледате тези произведения на човешкото търпение, фантазия и сръчност дори нищо да не разбирате от ръкоделия и дантели.

белгийска дантела от Брюж, Белгия

белгийска дантела

18:00 Опитайте от местната бира в бирения музей в Брюж

В статията за бирения туризъм ви разказваме надълго и нашироко за огромното разнообразие от бири, които можете да опитате в Брюж и за музея на бирата. Прегледайте я. Ние само ще ви припомним набързо, че това е градът, в който е направен първият подземен биропровод и от някои чешми наистина тече бира.

бирения музей в Брюж

белгийска бира от бирения музей в Белгия

белгийска бира от бирения музей в Брюж

Есенна екскурзия в Брюж може да бъде незабравимо преживяване за душа, копнееща по лятото и изтощена още в началото на работния сезон. Ако имате нужда от помощ за организирането й, свържете се с нас, ще се заемем с удоволствие.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Eкскурзия в Марсилия

Eкскурзия в Марсилия

Вторият по големина град във Франция (France) се е разлял по хълмовете на Френската ривиера (French Riviera) в очакване на вашите възхитени погледи. Марсилия (Marseille) е честа круизна спирка. От нея лъха на разкош, на бунт, на горещина и страсти....

read more
Паркът “Койкенхоф”

Паркът “Койкенхоф”

Иска ви се да направите пътешествие до единствено по рода си място, да видите красоти, които не съществуват другаде по света, но нямате време за дълги пътувания и екзотични дестинации? Посетете парка “Койкенхоф” (Keukenhof Tulip Gardens),...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Европейски круизи

Европейски круизи

Круиз из Европа (Europe) е вълнуващо преживяване дори за хора, които са били във всяка една европейска страна и са пътували доста по света. Те ви дават друг поглед върху познатите места и се наслаждавате на удоволствия и забавления, които няма как...

read more
Обиколка на Париж

Обиколка на Париж

Париж (Paris) е град на любовта, романтиката, изкуството. Може да бъде град на мистериите или град на кулинарните изкушения. Зависи от това какво вие искате да откриете в него. В столицата на Франция (France) въпросът “Какво може да правите днес?”...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076