7 неща, които да видите и направите на екскурзия в Будапеща, Унгария

Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary) е град с особен чар и много лица. Тук има за всекиго по нещо – красива архитектура, широки булеварди с големи магазини и тесни улички с кокетни магазинчета и книжарнички, интересни изложби и зелени паркове, бани с минерална вода, барове и клубове със страхотни музиканти, разкошна опера и лъскави дискотеки. През деня прилича на леко запусната, но все още красива жена, нощем изглежда романтична и загадъчна с безбройните си светлини.

Ако за първи път имате възможност да се запознаете с унгарската столица, ето какво ви предлагаме да не пропускате на екскурзия в Будапеща.

Централна Европа

Унгария

Будапеща

Разгледайте Будапеща (Budapest) от Рибарските кули (Fisherman’s Bastion)

Възможността да обхванете с едно движение на главата и с един поглед целия град не е за изпускане. А и разходката до Рибарските кули е много приятна. Те се намират в Буда (Buda) и за да стигнете до тях, трябва да минете по уличките на старото крепостно градче и да излезете на катедралата “Матияш” (Matthias Church). Оттам виждате белите кули на Рибарския бастион (Fisherman’s Bastion).

Някога на негово място се намирал кварталът на рибарите. Самият той е строен от 1895 до 1902 година – седем кули, символ на седемте унгарски племена, заселили се по тези земи, многобройни арки, тераси, пак арки, вити стълби. Влизате в рибарските кули и от техните прозорчета и амбразури пред очите ви се разстила Пеща (Pest). Виждате синия Дунав, моста Маргит (Margit Bridge) и едноименния остров, потънал в зеленина, сградата на парламента, която е като излязла от приказка. Зърнете ли веднъж Пеща от високо, сърцето ви не може да остане безразлично към нея.

Ако имате късмет, на тръгване от Рибарските кули, може да попаднете на улични музиканти и танцьори. Дуото цигулка и акордеон, и танцьорката с алено цвете в черните коси предлагат зрелище, което е радост за очите, ушите и душата.

Рибарските кули (Fisherman's Bastion) - Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

Рибарските кули (Fisherman's Bastion) - част от забележителностите за екскурзия в Будапеща, Унгария, (Budapest, Hungary)

Вижте унгарския парламент (Hungarian Parliament Building) отблизо

След като спокойно сте го огледали отдалеч, така че да оцените неговата внушителност и приказното излъчване, което му придават 365-те кули (по една за всеки ден от годината), непременно го разгледайте и отблизо.

Парламентът на Унгария (Hungarian Parliament Building) е най-голямата сграда в страната и вторият по големина в Европа. Строен е почти 20 години, най-високата му част достига 96 метра, а фасадата му е украсена с 242 скулптури на владетели и пълководци.

Можете да видите отблизо красивата му фасада като се разходите с корабче по Дунава или като заобиколите зданието и влезете през главния вход. Интериорът е по-впечатляващ и от екстериора, затова не се колебайте.

 Унгарският парламент (Hungarian Parliament), Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

 Унгарският парламент (Hungarian Parliament) на екскурзия в Будапеща (Budapest)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Купете сувенири и хапнете местни вкусотии от покрит пазар в Будапеща – Централни хали (Central Market Hall)

Най-големият покрит пазар в Будапеща е приятно местенце през всеки сезон. В триетажната палата, построена в неоготически стил, са разположени десетки щандове. Тук можете да купите сувенири и подаръци за близки и приятели. В Централните хали (Central Market Hall) се предлага всичко – от кожени изделия и предмети на изкуството до плодове, зеленчуци, меса и млечни продукти. А една част от пазара е посветена на местната кухня. Обърнете ѝ специално внимание. Тук можете да хапнете превъзходен лангощ (lángos). Това е типично унгарско ястие, което прилича на българските мекици, но към брашното и млякото се добавят варени картофи и чесън.

 Централни хали (Central Market) в Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

 Екскурзия в Будапеща - Централни хали (Central Market) width=

 Централни хали (Central Market) в Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

 Central Market, Budapest, Hungary

 Central Market, Budapest, Hungary

 Central Market, Budapest, Hungary

Влезте в базиликата “Св. Стефан” (St. Stephen’s Basilica)

Това е най-големият храм в Будапеща и втората сграда с височина 96 метра. Базиликата “Св. Стефан” (St. Stephen’s Basilica) е строена повече от 50 години. Строителната дейност започва през 1845 година и завършва през 1906 година. Църквата побира 8000 вярващи, има две кули с 6 камбани, а на купола е изрисувана фреска, изобразяваща сътворението на света. В дясната кула има само една камбана. Тя тежи над 9 тона и е най-голямата в Унгария. Храмът е смятан за изключително здрава постройка и по време на войните в него са пазени документи и скъпоценности.

И до днес в мощехранителницата му се пази мумифицираната дясна ръка на първия унгарски крал – св. Стефан.

Качете се на някоя от кулите на базиликата “Св. Стефан”, за да хвърлите още един поглед към Будапеща от високо. Можете да ползвате асансьор или да се изкачите по 364-те стъпала, които стават все по-тесни и по-тесни – това само по себе си е приключение.

 Посещение на базиликата св. Стефан (St. Stephen's Basilica) на екскурзия в Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

 Интериорът на базиликата св. Стефан (St. Stephen's Basilica), Будапеща (Budapest)

 Интериорът на базиликата св. Стефан (St. Stephen's Basilica) в унгарската столица

Хапнете гулаш

Стигнете до улица “Ференц Лист” (Ferenc Liszt) и се отдайте на заслужена почивка. Изберете си някое от многобройните заведения в Будапеща и се подкрепете с един гулаш (gulyás). Тук приготвят прочутото унгарско ястие особено вкусно.

Гулашът се приготвя от телешко месо, нарязано на хапки и зеленчуци. На вид прилича на нещо средно между яхния и гъста супа, а вкусът му е истинска наслада за небцето. Поднася се със заквасена сметана. Добавете и една чаша червено вино, и сте готови да продължите разходката си.

 унгарски специалитет - гулаш (Beef goulash), Budapest, Hungary

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Вижте Будапеща от хълма Гелерт (Gellеrt Hill)

Още една панорамна гледка, но от друга част на града, никога не е излишна. Хълмът Гелерт (Gellеrt Hill) е висок 235 метра, в подножието му се намира мостът на свободата, по голямата част от потъналите му в зеленина склонове са превърнати в парк, а на върха му се извисяват статуята на епископ Гелерт (Gellеrt), цитаделата (Citadella) и паметника на освобождението (Liberty Statue), паднали жертва за свободата и независимостта на Унгария.

Епископ Гелерт, италианец, помагал на първия християнски крал Стефан I да покръсти унгарците. По време на голямото въстание на езичниците го затворили в една бъчва и го хвърлили от върха на хълма. Цитаделата е построена през XIX век от Хабсбургите, за да може да обстрелва и Буда, и Пеща в случай на нужда. Паметникът представлява статуя на жена, държаща палмова клонка в ръцете си.

На хълма има и лековити термални извори. Смята се, че някога в една от пещерите на “Гелерт” е живял отшелник, който лекувал болните с тяхна помощ.

 Gellert Hill, Budapest, Hungary

Разходете се на площада на героите (Heroes’ Square)

Булевард “Андраши” (Andrassy Avenue) е широк, зелен, с красиви къщи от двете страни на улицата и много, много дълъг. Ако тръгнете по него от “Октагон” (Octagon) към градския парк, ще подминете няколко посолства, “Къщата на терора” (House of Terror) и най-сетне ще стигнете до “Площада на героите” (Heroes’ Square) – най-забележителният площад на унгарската столица. От едната му страна се намира музеят за изящни изкуства (Museum of Fine Arts), от другата – дворецът на изкуствата (Exhibition Hall). В тях често гостуват някои от най-интересните европейски и световни изложби.

В центъра на площада се издига хилядолетният паметник (Millennium Monument) със статуите на седемте племена, които основават Унгария и ключови фигури от нейната история – крале, държавници, войни. Всички те са подредени от двете страни на Архангел Михаил, чиято статуя е издигната на 36 метров стълб.

 Площадът на героите (Heroes square) - част от маршрута за екскурзия в Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

Посетете Кралския дворец (Buda Castle)

Върнете се в Буда, за да разгледате кралския дворец (Buda Castle), който се издига на върха на хълма. Можете да стигнете до него по криволичещи алеи и стълби или с фуникуляр (Budapest Castle Hill Funicular).

Тук унгарските крале са живели в продължение на седем века. Гледката към Дунав и града е невероятна. Сградите, кулите, вътрешните дворове, подземните тунели – всичко е създадено с невероятен замах.

Днес в двореца са разположени националната художествена галерия, историческият музей и националната библиотека.

 Кралският дворец (Royal Palace) - част от забележителностите за екскурзия в Будапеща, Унгария (Budapest, Hungary)

Е, вече може да се каже, че сте се запознали с унгарската столица. Време е за екскурзия в Будапеща.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Бира и бирени дестинации

Бира и бирени дестинации

Обичате ли да пиете бира, да пътувате и да пробвате нови неща? Ако отговорът е "да", биреният туризъм ще ви хареса. Пътуването с цел пийване на бира винаги се съчетава с хапване на традиционни местни ястия и разглеждане на забележителности. Само...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076