9 неща, които да направите по време на екскурзия в Краков, Полша

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация.

Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из очарователния му стар център и буквално да се пренесем в друго време, само докато мигнем.

Препоръчваме ви да включите това полско бижу в плановете си за екскурзии и ви споделяме 9 неща, които може да правите по време на екскурзия в Краков.

Замъкът Вавел в Краков, Полша

Замъкът Вавел, Полша

Централна Европа

Полша

Краков

Запознайте се с историята на замъка Вавел (Wawel Castle) в Краков

Замъкът Вавел (Wawel Castle) е кацнал на едноименния хълм на левия бряг на река Висла (Vistula River) в Краков и е едно от ключовите места в полската история. Основната част на замъка е построена през XIV век в полско-италиански ренесансов стил. Като кралска резиденция на три династии сградата е достроявана, реконструирана и променяна през вековете. Била е окупирана от врагове, превръщана е във вражеска резиденция, части от нея са опожарявани и са издигани отново. Затова и днес замъкът Вавел е живописен комплекс от сгради, заобиколени от разкошни градини, в ренесансов, готически и бароков стил.

Днес той е част от Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO), а в залите му можете да видите впечатляващи произведения на изкуството – картини, скулптури, фламандски гоблени, златарски, керамични и порцеланови изделия, мебели от различни периоди, брони. Имате достъп и до запазените в автентичен вид покои на полските крале.

Замъкът Вавел, Полша

Wawel Castle, Krakow, Poland

Посетете кралската гробница в катедралата Вавел (Wawel Cathedral)

Както казахме, хълмът Вавел (Wawel Castle) е знаково място за поляците и за тяхната история. Едноименната катедрала е построена в края на XIV век и е била седалище на архиепископа Карол Войтила, който по-късно става легендарният папа Йоан Павел II. Поляците я наричат “светилището на нацията”. Тук са коронясвани и погребвани полските крале векове наред.

Пак на територията на катедралата са и гробовете на полските национални герои, великите полски поети – Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки – и президентът Лех Качински, загинал в самолетна катастрофа.

Да влезете в катедралата Вавел (Wawel Cathedral), Краков значи да се докоснете до най-съкровени моменти от полската история и култура.

Wawel Castle, Krakow, Poland
Wawel Castle, Krakow, Poland

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Изпийте чаша ароматно кафе на главния площад на Краков – “Ринек” (Rynek)

“Ринек” (Rynek) е с площ 40 000 кв. метра – един от най-големите средновековни площади в Европа (Europe) – а формата му е запазена и до днес в цялото си великолепие.

Заобиколен е от сгради в романски, готически, ренесансов и бароков стил, между които се виждат постройки в стил модернизъм.

Сядате в някое от очарователните кафенета и се наслаждавате на архитектурата, преминаващите хора, уличните артисти. На главния площад “Ринек” се намира покритият пазар “Сукеннице” (Sukiennice), градската часовникова кула, паметникът на Адам Мицкевич (Adam Mickiewicz Monument). През площада минават старовремески карети, теглени от конски впряг, в които можете да се повозите, щом си изпиете кафето.

Тук са се провеждали ключови за Полша събития, легендите за площада също са безчет. Страхотно ще е да пиете кафето си в компанията на някой местен или на екскурзовод, който да ви разкаже повече за тях. Нещо, което можем да организираме за вас.
 
Главният площад в Краков
Главният площад в Краков

Чуйте мелодията на тромпета, изпълнявана на всеки час от кулата на катедралата “Дева Мария” (St. Mary’s Basilica) в Краков

Ако си мислите, че сте се нагледали на църкви и се чудите дали да я пропуснете – недейте. Строежът на катедралата “Дева Мария” (St. Mary’s Basilica) започва през XIV век и продължава цели 500 години. През това време тя непрекъснато се достроява, престроява и украсява. Намира се на площада “Ринек”, така че влезте в нея след кратка почивка за кафе.

Цялата сграда е впечатляваща, но олтарът определено ще ви остави без дъх. Той е направен от позлатено дърво и на него са изобразени сцени от живота на Дева Мария. Файт Щос работи по композицията цели 12 години и днес тя е един от шедьоврите на европейската готика.

От една от кулите на катедралата на всеки час се чува мелодията от тромпет, която прекъсва внезапно, точно когато сте се потопили в магията ѝ. Според историята, при нашествие на татарите тръбачът, който давал сигнал за тревога от кулата, бил пронизан от вражеска стрела. Внезапно секващата мелодия е начинът на поляците да отдадат почит на този герой.

Катедралата Св. Мария в Краков

Открийте Вавелския дракон (Wawel Dragon)

Според легендата, на хълма Вавел, близо до замъка, години наред живеел дракон. Една от историите гласи, че той похапвал с удоволствие краковски девойки и когато стигнал до принцесата, кралят обявил награда за този, който го убие. Намерил се такъв смелчага и с драконския терор било свършено. Според друга история драконът не пречел на никого, а си живеел кротко в пещерата, но краковчани все пак го убили.

Каквато и да е истината, спускането в пещерата на Вавелския дракон (Wawel Dragon) е вълнуващо приключение. Спускате се на 270 метра дълбочина и стигате до малки езерца, в които живеят редки пещерни видове. Дракон няма, но учените са намерили артефакти, доказващи, че мястото е било обитавано от хора от каменната ера насам.

Купете си кехлибарено бижу от Сукеннице (Sukiennice)

“Сукеннице” (Sukiennice) е внушителната сграда от XIII век, която ще видите на големия площад. Името ѝ се превежда буквално като “магазините”. В нея се е развивала усилена търговска дейност с платове и други стоки. През XV век тук местните производители и търговци разменяли продукти за редки стоки от Изтока. През XVI век е била опожарена и е изградена наново в ренесансов стил.

Днес в нея можете да намерите всякакви сувенири и ръчно изработени изделия. Обърнете специално внимание на кехлибарените бижута. Другаде едва ли ще намерите такива. Полша е един от основните износители на кехлибар в света. В Гданск (Gdansk), откъдето основно идва кехлибарът, се провежда и едно от най-големите изложения за кехлибарени бижута. В Краков пък може да намерите изящни накити от местни майстори, направени с гдански кехлибар.

Покритият пазар “Сукеннице”, Краков

Изкачете градската кула (Town Hall Tower) и вижте Краков отвисоко

Какво е старинен град без градска кула? Кулата на Краков (Town Hall Tower) е единствената оцеляла част от градата на кметството, съборена през XIX век. Висока е 70 метра, като след жесток природен катаклизъм през XVII век се наклонява с 55 см.

В миналото в мазетата ѝ са изтезавали затворници. Днес в сутерена се играят спектакли на краковския Народен театър, а над него е разположен филиалът на краковския исторически музей. Последният етаж на кулата също е отворен за посетители. Препоръчваме ви да се изкачите и да се насладите на разкошна гледка към целия град.

Градската кула в Краков

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Разходете се по Флорианската улица (Florianska Street)

Флорианската улица (Florianska Street) е била част от т.нар. кралски път, по който бъдещите полски крале са минавали на идване от Варшава (Warsaw), за да стигнат до катедралата “Вавел” за коронацията си.

Днес на нея се намират най-артистичните кафенета, ресторанти и магазини в Краков. На Флорианската улица е къщата музей на художника Ян Матейко. Пак на нея е и известното кафене Jama Michalka, отворило врати още през XIX век, със запазен интериор в стил ар нуво.

Завършете вашата обиколка с крепостта Барбакан (Barbican Castle) и Флорианската порта

Крепостта Барбакан (Barbican Castle) е част от средновековното укрепление на Краков и Флорианската улица всъщност започва от нея. Построена е в готически стил, има кръгла форма и интересен покрит коридор между външната стена и вътрешния двор, по който някога са минавали безопасно защитниците на града. Днес пространството се използва за изложби, танцови спектакли и спортни състезания – проверете програмата му, може да има интересно събитие, което искате да посетите.

Флорианската порта е била основната градска врата, през която се е влизало в Краков. (Имало е още 7 порти.) Днес тя е единствената оцеляла. Определено ще е интересно да чуете историята ѝ – как е била свързана с крепостта Барбакан и какви чудеса от храброст са се вършили, за да бъде защитена от нападатели през вековете.

Краков е истинско съкровище за пътешественици и откриватели. Включете го в програмата си за пътувания тази година и се свържете с нас, за да организираме придвижването и програмата ви – ще се съобразим с вашите изисквания, интереси, бюджет.

Ако замисляте по-голямо пътешествие из страната, прегледайте статията “5 от най-популярните туристически дестинации в Полша“.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво...

read more
Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Бира и бирени дестинации

Бира и бирени дестинации

Обичате ли да пиете бира, да пътувате и да пробвате нови неща? Ако отговорът е "да", биреният туризъм ще ви хареса. Пътуването с цел пийване на бира винаги се съчетава с хапване на традиционни местни ястия и разглеждане на забележителности. Само...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076