14 неща, които да направите по време на екскурзия в Лисабон, Португалия

Лисабон, Португалия (Lisbon, Portugal) е разкошен град, който може да ви предложи всичко – романтика, гледки, малки заведения с вкусна храна, музика, исторически забележителности, изложби, приключения, плаж.

Днес ви подсказваме 14 неща, които можете да правите в столицата на Португалия и околностите й.

Южна Европа

Португалия

Лисабон

Посрещнете изгрева от мирадору-даш-Порташ-ду-Сол (Miradouro das Portas do Sol)

Наблюдателната площадка се намира в стария квартал на Лисабон – Алфама (Alfama) и ненапразно името й се превежда като “вратите на слънцето” (Miradouro das Portas do Sol). Стъпите ли на нея в краката ви ще бъде голяма част от града. Бели сгради, червени покриви, зелени петна – дърветата, и наситено синьо – Тежу, позлатени от изгряващото слънце – гледката е незабравима.

 Miradouro das Portas do Sol, Lisbon, Portugal

Направете си еднодневен тур до Синтра (Sintra)

Представете си град, целият потънал в зеленина, кацнал на скала, заобиколен от сини води, с дворци, чиито цветни кули се показват над короните на дърветата. Е, това е Синтра (Sintra). Градът се намира само на 30 км от Лисабон, разположен е на територията на природен парк “Синтра-Кашкайш”. В него са запазени дворци от различни епохи – замък на маврите, националният дворец, дворецът “Пена” (Palácio da Pena) – всяка част от който е в различен стил и цвят. По-голямата част от сградите в Синтра са в стил ар нуво.

 Palacio National da Pena, Portugal

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Открийте пекарна и изпробвайте португалските пастейши

Традиционният португалски сладкиш с формата на кошничка от многолистно тесто, пълна със сладък крем се предлага в множество сладкарници. Рецептата за оригиналните пастейши обаче вече поколения се пази и предава от майстор на майстор в сладкарница Antiga Confeiteira de Belém. Монасите, измислили сладкиша през XIX век, започват да го предлагат за продажба именно на това място, което е близо до манастира “Жеронимош” (Jerónimos). Така че, вие решете къде да хапнете от тази вкусотия.

 pasteis, Portugal

Посетете гробницата на Вашку да Гама в манастира “Жеронимош” (Jerónimos)

Манастирът е построен през XV век в типичния за Португалия стил – мануелино. Той се отличава с пищна орнаментика с морски мотиви. В “Жеронимош” – единствената голяма сграда, оцеляла в земетресението през 1775 година – е разположен невероятен морски музей със 17 000 експоната – моряшки принадлежности, униформи, макети на кораби от различни епохи. В църквата към манастира е погребан мореплавателят Вашку да Гама, открил път до Индия (India) по море.

 Манастирът “Жеронимош” в Лисабон(Jeronimos, Lisbon, Portugal)

 Манастирът “Жеронимош”, Лисабон, Португалия (Jeronimos, Lisbon, Portugal)

Отпуснете се на плажа в Кашкайш (Cascais)

Основан като малко рибарско селище, в края на XIX век Кашкайш (Cascais) се превръща в място за почивка на аристокрацията и кралското семейство. Днес градчето привлича с очарователната си атмосфера и страхотните пясъчни плажове. Не ги пропускайте.

Повозете се на емблематичния за Лисабон жълт трамвай

Има улички в централната част на столицата, които можете да обиколите само пеша или с трамвай. Жълтите, единични мотриси са символ на Лисабон и чудесен начин да си отдъхнете, докато продължавате да разглеждате забележителностите на града.

 жълтите трамваи на Лисабон, Португалия (Lisbon, Portugal)

 Lisbon, Portugal

 Lisbon, Portugal

Изгубете се из улиците на историческия квартал Алфама (Alfama)

Най-старият квартал на Лисабон се разстила под замъка “Сао Хорхе” (São Jorge). Тесни улички, малки барове, множество фадо ресторанти и две панорамни площадки, от които се вижда целият град. Алфама е очарователно място, оцеляло след голямото земетресение през 1775 година. Тук почти всяка сграда има своя история, която чака да бъде открита. Всеки вторник и събота – от XVII век насам – се прави и живописният битпазар, наречен Фейра да Ладра (Feira da Ladra) или “пазарът на крадлата”.

 квартал Алфама в португалската столица (Alfama, Lisbon, Portugal)

 Alfama, Lisbon, Portugal

 Алфама в Лисабон (Alfama, Lisbon, Portugal)

Направете снимка на символа на града – кулата Белем (Belém)

Кулата Белем (Belém) е построена през XVI век на малък остров в Тежу, отново в стил мануелино. Обявена е за един от паметниците на ЮНЕСКО (UNESCO). В миналото е играела важна роля в защитата на Лисабон. Днес е символ, който напомня за епохата на Великите географски открития и неустрашимия, любопитен човешки дух.

Кулата Белем, Лисабон, Португалия (Belem Tower, Lisbon, Portugal)

Отпийте от “Джинжа” (Ginjinha) (18+)

Традиционният португалски ликьор “Джинжа” (Ginjinha) се прави от вишни, накиснати в алкохол, заедно със захар, вода и канела. Сервира се в малки чашки и е невероятно вкусен и ободряващ – чудесна идея за една кратка почивка по време на разходката ви.

Разгледайте Лисабон от замъка “Сао Хорхе” (São Jorge)

От хълма, на който е разположен замъкът, се вижда цялата околност. Неслучайно тук е имало крепост дълго преди тези земи да станат португалско владение. Замъкът и прилежащите му сгради са построени през XIV век и преживяват две големи земетресения. През 40-те години на XX век комплексът е реставриран. Не пропускайте да се насладите на гледката от “Древния прозорец” и да се качите в кулата на Одисей.

 Лисабон от замъка Сао Хорхе (Sao Jorge, Lisbon, Portugal)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Научете се да готвите португалска кухня

Португалската кухня е богата на вкусове и аромати. В нея се усеща влиянието на маврите, разнообразието от подправки, внесени от Ориента, някои чудати кулинарни изкушения от Америките и Африка. Кратък кулинарен курс в Лисабон и много дегустация на сандвичи, основни ястия, супи и сладкиши е ключ към изживяването на истинско португалско приключение.

Посетете най-западната точка на континентална Европа – “Кабо да Рока” (Cabo da Roca)

От “Кабо да Рока” (Cabo da Roca) португалските мореплаватели са тръгвали към нови земи. Достатъчно е да видите гледката от високите скали – перлено синьо, докъдето ви стига погледът – за да се събуди пътешественикът във вас и да полюбопитства: “Какво има отвъд голямата вода?”. Вземете си дреха, подходяща за силен вятър, независимо от сезона.

 Cabo da Roca, Portugal

Послушайте фадо в традиционен португалски ресторант

Не може да сте в Лисабон и да пропуснете това удоволствие. Фадото е традиционна португалска музика, която се изпълнява в малки заведения. В нея се усеща влиянието на гръцката, романската, арабската и бразилската музика. Фадо изпълненията изпълват човека с копнеж и любов, а превъзходното португалско вино, го прави романтичен и приключенски настроен. Струва си да се превърнете в лисабонски герой за една вечер.

 Port Wine, Porto, Portugal

Направете си селфи на площада на търговията в квартала Байша (Baixa)

Ще го познаете – огромно пространство с П-образна форма, от три страни заобиколено от величествени сгради с арки и колони, и отворено към реката Тежу. Въпреки че от самото си създаване приютява търговци на всякакви стоки, близо 400 години той се нарича “дворцовият площад”, защото на него се намира дворецът “Рибейра” (Ribeira). През 1775 година сградата му е разрушена от земетресението. По-късно са построени нови сгради, площадът е разширен и вече носи името, с което е известен и до днес.

Ако ви е харесала виртуална ни обиколка, свържете се с нас, за да организираме вашата екскурзия в Лисабон.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Потърсете ни

+359 884 007 076