9 обекта за посещение, които да не пропускате по време на екскурзия в Санкт Петербург, Русия

Великолепието на Санкт Петербург, Русия (St. Petersburg, Russia) се помни цял живот. Размахът и мащабът на града, белият блясък на мрамора, чудните градини, легендите, в които е обвит – нищо от това не може да се опише или разкаже, трябва да се види.

Ако търсите силно преживяване и искате да опознаете един от великите световни градове – планирайте екскурзия в Санкт Петербург.

Ние ви насочваме към 9 неща, които е добре да не пропускате.

Източна Европа

Русия

Санкт Петербург

Богатата колекция от произведения на изкуството в Националния музей Ермитаж (State Hermitage Museum)

Невъзможно е да разгледате за ден-две сбирката на един от най-големите и най-стари художествени музеи в света. В Ермитажа (State Hermitage Museum) се съхраняват близо 3 000 000 милиона произведения на изкуството от различни епохи, страни и творци. Без да броим великолепния интериор на самите зали – музеят е разположен в Зимния дворец на руските императори (The Winter Palace).

Изчислено е, че ако ходите всеки ден в Ермитажа, седите там по 8 часа и отделяте на всеки експонат по 1 минута, то ще ви трябват 11 години, за да видите всичко. От една страна звучи обезкуражаващо, от друга – може спокойно да изберете какво точно искате да видите. В колекциите на музея има творби на Микеланджело, Рафаело, Тициан, Веронезе, Веласкес, Гоя, Рембранд, Моне, Сезан, Вато, Дьолакроа, Реноар, Пикасо. Впечатляващи са експонатите на приложно изкуство от древния Египет и Персия, античното злато и изделията на Фаберже.

Началото на сбирката е поставено през втората половина на XVIII век, когато Екатерина II получава 225 платна на западноврепейски художници, за да погаси дълга на един берлински търговец. През втората половина на XIX век колекцията, която царското семейство не спира да обогатява, е изложена и отворена за аристократи и дипломати.

Днес Ермитажът се помещава в няколко сгради и силно ви препоръчваме да се насочите към тур с екскурзовод, за да извлечете максимума от посещението си. Ние можем да го организираме за вас в допълнение към екскурзията ви в Санкт Петербург. 

Красивите градини на Петерхоф (Peterhof Palace), недалеч от Санкт Петербург

Ако си мислите, че градините на Версай (Versailles), близо до Париж, Франция (Paris, France) са истинско чудо на ландшафтната архитектура, то непременно трябва да видите градините на Петродворец или Петерхоф (Peterhof Palace), до Санкт Петерсбург. Самият дворец се отличава с пищни фасади в бароков стил, а в него са изложени ценни произведения на изкуството, но това, което е най-впечатляващо в комплекса наистина са градините. Централна роля в тях заемат фонтаните. Всъщност целият Петехоф е построен така, че те да се снабдяват лесно с вода.

Като казваме фонтани, имаме предвид мащабни, разкошни композиции като Голямата каскада, състояща се от 64 шадравана, украсени с 225 изящни статуи, и от няколко водопада. Всяка водна композиция в градините на Петерхоф има име и разказва специална история – “Самсон, разкъсващ устата на лъва”; “Шахматната планина”, “Пирамидата”, “Римските фонтани”, “Адам и Ева”, “Слънце”. Това са само някои от грандиозните водни атракции. Самите градини представят различни стилове и епохи от градинарското изкуство и са богато декорирани със статуи и произведения на изкуството. 

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Внушителните мозайки в църквата “Спас на Крови” или наричана още “Възкресение Христово” (The Church on Spilled Blood)

Църквата “Възкресение Христово” (The Church on Spilled Blood) е построена на мястото, на което е извършено покушението срещу император Александър II. Тя е доста различна като стил от обичайната за Санкт Петербург барокова и неокласическа архитектура. Комбинира елементи от ярославските църкви от XVII век и традиционните черти на руските православни храмове.

Строежът на църквата продължава 24 години и едно от най-впечатляващите неща в нея са мозайките – 7 500 квадратни метра детайлни мозайки, изобразяващи основно библейски сцени и руски светци.

Храмът “Спас на Крови” е използван за морга по време на Ленинградската обсада. След това в него се складират зеленчуци и най-сетне, в края на ХХ век, той започва да функционира като музей на мозайките.

Кехлибарена стая в Екатерининския дворец (The Catherine Palace), разположен в близост до Санкт Петербург

Изчезването на кехлибарената стая (Amber Room) е една от големите, неразкрити загадки на ХХ век. Великолепната стая е направена в началото на XVIII в Прусия и е изпратена като подарък на Петър Велики от пруския крал.

Панелите били изработени от 6 тона кехлибар, от датски майстор, опаковани грижливо в 18 сандъка и изпратени в Санкт Петербург. Паната били достатъчни за облицовката на стая от 55 квадратни метра. В средата на XVIII век императрица Елисавета Петровна заповядва стаята да бъде преместена в Царское село (Tsarskoye Selo) и размерът ѝ да се увеличи двойно. Към кехлибарените панели са добавени позлатени дърворезби, стаята е декорирана с разкошни картини и огледала.

По време на Втората Световна война германците демонтират стаята и я изпращат в Кьонигсберг (Konigsberg), където следите ѝ се губят. Според някои източници панелите са унищожени по време на бомбардировките над града. Според други – все още се пазят в някое подземие. Според трети – са разграбени от войниците или лежат на дъното на Балтийско море (Baltic Sea) в някой потопен немски кораб.

Днес кехлибарената стая в Екатерининския дворец (The Catherine Palace) е реконструирана и изцяло възстановена, така че можете да ѝ се насладите. Не я пропускайте, тя е удивително постижение на архитектурното и интериорно изкуство. А и ще научите още интересни факти и хипотези около мистериозното ѝ изчезване.

Балетът “Лебедово езеро” в Мариинския театър (Mariinsky Theatre), Санкт Петербург

Мариинският театър (Mariinsky Theatre) носи името на съпругата на Александър II и е легендарно място за почитателите на балета и операта. На сцената му за пръв път се поставят произведенията на Чайковски, Римски-Корсаков, Мусоргски. Самата балетна трупа е основана по заповед на Екатерина Велика в края на XVIII век и представленията са достъпни само за аристократи и приближени на императорското семейство.

Руският балет е признат и уважаван по целия свят, а ние ви препоръчваме да гледате един от символните за Русия балети – “Лебедово езеро” – именно на сцената на Мариинския театър в Санкт Петерсбург. Постановката е представяна в няколко легендарни версии от 1895 до 1950 година и не е променяна оттогава. Днес спектакълът се играе само няколко пъти в сезона и е наистина огромно събитие за почитателите на балетното изкуство.

Вече ви се иска да го гледате? Ние можем да организираме посещение на “Лебедово езеро” в Мариинския театър за вас.

Петропавловската крепост (The Peter and Paul Fortress) и Заешкия остров (Hare Island)

Петропавловската крепост (The Peter and Paul Fortress), построена на Заешкия остров (Hare Island) през XVIII век по заповед на Петър Велики, е замислена като защита от нападенията на шведите и използвана само като затвор за политически затворници до началото на XX век. Първоначално е строена от дърво, а през XIX век е направена отново от камък.

Може да се каже, че крепостта е с ключова роля в историята на Русия. В нея са били затваряни личности като княз Кропоткин и Троцки. Въпреки че болшевиките го описват на руския народ като символ на несправедливостта и самоволието на имперското семейство, те самите го използват, за да държат там неудобните за властта си хора.

В началото на XX век Петропавловската крепост започва да функционира основно като музей на историята на Санкт Петербург. В нея е разположен и монетния двор.

Дори да нямате време да разгледате музея, препоръчваме ви да посетите крепостта и да се насладите на невероятните гледки, които се откриват от нея.

Гробниците на кралските семейства на Русия в катедралата “Петър и Павел” (Saints Peter and Paul Cathedral)

Докато сте в Петропавловската крепост, непременно влезте в катедралата “Петър и Павел” (Saints Peter and Paul Cathedral). Самата църква е забележително постижение на архитектурното изкуство, но основното е, че в нея са погребани почти всички императори на Русия от Петър Велики до Николай II, както и техните семейства.

Саркофази от бял, зелен и розов мрамор, украсени с имперските отличия и позлатени кръстове пазят тленните останки сред зеленина, покой и приглушена светлина.

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Златният купол на катедрала “Св. Исак” (Saint Isaac’s Cathedral)

Катедралата “Св. Исак” (Saint Isaac’s Cathedral) е с архитектура, необичайна за Санкт Петербург и руската храмова традиция. Това е вторият по големина храм в Русия и една от най-големите куполни сгради в света. Разположена е на 4 000 квадратни метра площ и е заобиколена от малахитови колони с височина 17 метра. Интериорът ѝ е дело на най-добрите руски творци, създали десетки скулптури, стенописи и мозайки.

Преди да се появи този шедьовър на архитектурното изкуство, на същото място са изградени, събаряни и построявани наново 3 други храма.

Фолклорното шоу “Почувствуй себя русским” в Николаевския дворец (Nikolaevsky Palace), Санкт Петербург

За да опознаете руската душа, съветваме ви да посетите този спектакъл. В него са представени танци, песни и обичаи от всички краища на Русия. Танцьорите, актьорите и певците са невероятни. На входа на Николаевския дворец (Nikolaevsky Palace) ви посрещат със шампанско, а в антракта може да пробвате традиционни руски специалитети и превъзходна руска водка.

Фолклорното шоу е един разкошен начин да завършите първата си среща със Санкт Петербург.

Заслужавате да си прекарате великолепно в този приказен град. Свържете се с нас, ние ще ви помогнем да изготвите програмата за престоя си и ще организираме всичко – от самолетните билети и хотела, до билетите за спектакли и музеи и резервациите за вечеря.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък...

read more
Коледни базари в Европа

Коледни базари в Европа

Апетитът идва с яденето, а коледното настроение с коледните базари. В края на ноември отварят врати почти всички най-посещавани коледни базари в Европа (Europe). Ако все още нямате планове, а празничният ви е дух е забегнал в неизвестна посока, ето...

read more
50 сладки изкушения II

50 сладки изкушения II

Продължаваме да ви разказваме за сладките изкушения, които ви дебнат по света. Вземете си чаша вода – да не ви стане прекалено сладко и четете, за да разберете кой десерт непременно трябва да опитате по време на следващото си пътуване.Кулинарни...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076