9 причини да не пропускате екскурзия в Тунис

Екскурзия в Тунис (Tunisia) означава среща с възхитителна смесица от култури (арабска, финикийска, римска, испанска, африканска), мързелуване на красиви плажове и впечатляващи природни гледки.

Емоционално пътешествие през времената, което ще ви обогати и ще ви върне вдъхновението за живот.

Вижте кои 9 места препоръчваме да НЕ пропускате да видите, когато сте в Тунис.

Сиди Бу Саид, Тунис

Туристически дестинации

Северна Африка

Тунис

Сините врати на Сиди Бу Саид (Sidi Bu Said) – градче в северната част на Тунис

Малко градче с огромен чар, известно с белите си сгради със сини врати. “Това сме го виждали вече в Гърция!” – може да си кажат някои от вас. Не прибързвайте.

Градът на творците, както наричат още Сиди Бу Саид (Sidi Bu Said), понеже в началото на миналия век там са живеели предимно хора на изкуството, е с типичната за този район архитектура и атмосфера, много различна от гръцката. То е съхранило автентичния си вид благодарение на държавата, която през 1915 година издава заповед за съхраняване на оригиналната архитектура и ниско строителство.

Сините капаци на прозорците и сините врати често са изрисувани с различни флорални и геометрични мотиви. Самите къщи са обградени от цветя, а от откритите тераси на кафенетата се открива чудна гледка към морето. 

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Историята на Картаген (Carthage)

Дълго време Картаген (Carthage) е нещо като град-феникс. Създаден през 814 година преди Христа от финикийци, той неколкократно се превръща в централна сила на Средиземноморието, преживява няколко войни, сравняван е със земята от римляните поне веднъж, издиган е отново, обект е на апетитите на различни нашественици и така чак, докато го завладяват мюсюлманите, които го разрушават за последно.

Днес руините на Картаген са в списъка на ЮНЕСКО (UNESCO) за световно културно наследство и привличат хиляди почитатели на археологията и историята. Препоръчваме ви горещо да ги посетите преди да последвате изкушенията на столицата Тунис.

мозайка от Националния музей в Картаген, Тунис

Националният музей Бардо (Bardo) в столицата на Тунис (Tunisia) – Тунис (Tunis)

Отделете поне половин ден, бихме ви посъветвали и повече, ако имате възможност, за да посетите един от най-важните средиземноморски музеи. Националният музей в Тунис (Tunis) поддържа една от най-богатите експозиции на африканския континент (по-голяма е само тази на Египетския музей в Кайро).

В “Бардо” (Bardo National Museum) ще видите огромна колекция от римски мозайки, мраморни статуи на римски божества и императори; експонати, разкриващи хилядолетната история на страната и начина, по който са живели хората по тези земи през вековете. Не бива да пропускате и ислямския отдел, в който се пази Синият коран (най-старият екземпляр на свещената книга) и е изложена богата керамична колекция.

Експозициите са разположени в комплекс от сгради, строени през различни периоди – от XIII до XIX век.

Голямата джамия (Great Mosque) в Кайруан (Kairouan), Тунис

Размерите ѝ са толкова невероятни, колкото и легендите за създаването ѝ. Голямата джамия (Great Mosque) в Кайруан (Kairouan) прилича по-скоро на жълто-червеникава крепост отколкото на храм. Нейно е най-старото минаре в света – построено през 728 година. Джамията е строена, разрушавана и построявана отново, достроявана е през вековете и днес все още е една от най-важните в Тунис. Приближите ли се до нея ще видите, че огромната ѝ площ е покрита със стотици хиляди орнаментни – флорални и геометрични – и надписи на арабски.

Самият град Кайруан е основан през 670 година върху стара визайнтийска крепост. Целта му е била по-скоро да се използва като отправна точка за завоюване на Северна Африка (North Africa) от арабите. Днес той е четвъртият свещен град на исляма след Мека (Mecca, Saudi Arabia), Медина (Medina, Saudi Arabia) и Йерусалим (Jerusalem, Israel).

Ще запазим в тайна най-красивата легенда за създаването на Голямата джамия в Кайруан, за да я чуете, когато посетите мястото. Сигурни сме, че ефектът ѝ ще е много по-въздействащ.

Голямата джамия (Great Mosque) в Кайруан (Kairouan), Тунис

Колизеумът (Amphitheatre) в Ел Джем (El Djem)

Вторият по големина колизеум (Amphitheatre) в света, след този в Рим, Италия (Rome, Italy), се намира в малкото градче Ел Джем (El Djem) в Тунис. През II век то било известно с производството на зехтин за износ. Днес е прочуто с почти изцяло запазения колизеум с 35 000 места.

Древният театър е построен в началото на III век и в него са представяни предимно гладиаторски борби и игри с колесници. Сградата остава непокътната до XVII век, когато хората започват да взимат от него строителен материал за жилищни сгради. По-късно, при турско нападение, част от местните се затварят в колизеума и нападателите използват оръдия, за да ги унищожат. Затова днес едната стена на колизеума в Ел Джем липсва. Но разходката из трибуните, страничните коридори, помещенията за гладиатори и зверове е изключително впечатляваща и ще ви помогне да се пренесете в древната римска империя с цялото ѝ величие, красота и жестокост. Арената на амфитеатъра е използвана при снимките на филма “Гладиаторът”. Тук се провежда един от най-големите фестивали за симфонична музика.

Колизеумът (Amphitheatre) в Ел Джем (El Djem) - част от екскурзията в Тунис (Tunisia)

Берберското селище Матмата (Matmata)

Има такива съкровища – като трулите и сасите в Италия и като троглодитските домове в Матмата (Matmata). Част от жителите на този малък берберски град все още живеят в подземни жилища. Ако не знаете изрично, че тук има хора, местността ще ви се стори съвсем пуста и обезлюдена. Няма никакъв начин да разпознаете отвън пещерните жилища.

Те представляват дълъг тунел, прокопан в пещерата, отстрани на който са изкопани овалните стаи, обзаведени само с най-необходимото. Всяка от тях има излаз към вътрешния двор, където е огнището. Той е и центърът на къщата – в него се събира цялото семейство, за да се храни, да работи, да се весели.

Първите обикновени, наземни къщи в Матмата са построени през втората половина на XX век, когато проливни дъждове опустошили голяма част от пещерните домове.

Соленото езеро Шот Ел Джерид (Chott El Djerid)

Шот ел Джерид (Chott El Djerid) е второто по големина езеро в Сахара (Sahara Desert) след езерото Чад (Lake Chad). Поради високите температури, през по-голямата част от годината всъщност в него няма вода и дъното му се превръща в напукана от сушата земя, покрита с твърд, дебел слой сол с ръждиво червен цвят.

Гледката е впечатляваща. А ако сте почитатели на “Междузвездни войни” вероятно ще разпознаете в соленото езеро Шот ел Джерид декора на някои от любимите си сцени.

Sahara Desert, Tunisia

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Оазисът Чебика (Chebika) в запдната част на Тунис

Всеки оазис е красив, особено ако си вървял дълго време през пустинята. Но и да не си – оазисът Чебика (Chebika) е един от най-красивите, които можеш да видиш. Представете си разкошни водопади насред пустинята, обградени от зеленина и малък, кокетен град, в подножието на планините Джебел ен Негуеб (Djebel en Negueb ), чиито сгради са построени от глина.

Е, как мислите? Струва ли си да го видите?

Оазисът Чебика (Chebika)

Плажовете на Сус и Хамамет за вашата почивка в Тунис

Сус (Sousse) е третият по големина град в Тунис, а Хамамет (Hammamet) е курортната столица на страната. И на двете места ще откриете луксозни хотелски комплекси, разкошни паркове и дълги плажни ивици. Тази на Сус например е 20 километра. Крайбрежните алеи са прекрасно място за разходки, а кристалните води ви примамват, след толкова обиколки и разглеждане на забележителности, да се гмурнете в тях и да си починете.

Хамамет (Hammamet) - почивка в Тунис

Екскурзия в Тунис е страхотен избор за хора, които обичат дългите разходки, вълнуващите приключения и историята. Ако сте решили да си подарите подобно пътешествие, свържете се с нас, ще организираме вашата екскурзия и ще ви изготвим програма, съобразена с вашите интереси, бюджет и време.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Хотели в Шарм ел Шейх

Хотели в Шарм ел Шейх

Имате нужда от почивка на море. Но не каква да е, а по-различна и запомняща се. Иска ви се да видите красиви места и да изпробвате нови неща – да се гмуркате сред екзотични рибки и цветни корали, да плавате с лодка с прозрачно дъно или да...

read more
Остров Джерба

Остров Джерба

Разказвали сме ви за Тунис (Tunisia) и неговите забележителности и бихме препоръчали пътешествие до тази страна на всеки, който иска да усети живота между морето и пустинята. Днес обаче насочваме вниманието ви специално към почивка на остров Джерба...

read more
Сватбени церемонии

Сватбени церемонии

Срещнали сте човека, с когото искате да прекарете живота си, получили сте най-романтичното предложение за брак и сега искате да имате “най-” сватба. Разбираме ви, щастието трябва да се празнува, допълва и увеличва. Сигурно имате вече поне 2 – 3...

read more
Семейна почивка в Хургада

Семейна почивка в Хургада

Хургада (Hurghada) е курортен град в Египет (Egypt), известен с дългите си, красиви плажове на Червено море (Red Sea). Най-доброто време за посещението му е късна есен – ако искате да се радвате на лятно слънце през октомври и ноември, това е...

read more
Круиз по река Нил

Круиз по река Нил

Продължаваме да ви изкушаваме с разкази за Египет (Egypt) – едно от най-привлекателните места за пътешественици и туристи. Вече ви споделихме нашите 7 причини да го посетим, а днес ще ви разкажем за чудесата, които можете да видите по време на...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076