7 дестинации в Европа, където да празнувате Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство.

Източноправославни традиции - Великден в Гърция

Празничен звън

Балкани

Източна Европа

Москва, Русия (Moscow, Russia)

Москва, Русия (Moscow, Russia) е великолепен град, а руснаците са религиозни, силно вярващи хора, които пазят и почитат християнските традиции. Ако решите да си подарите московски Великден, няма да съжалявате.

За самия празник може да посетите Сергиев Посад (Sergiyev Posad) – град на 70 км от Москва, в който се намира най-големият православен, мъжки манастир в Русия. Той е обявен за архитектурен паметник и е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). В него се помещава и Московската духовна академия.

Манастирът е основан през XIV век. Преживява множество сътресения, разрушения и разширения през вековете. В него се крие император Петър I по време на Стрелецкия бунт в Москва. Днес той привлича вярващи от цял свят и е перфектно място да почетете възкресението Христово.

Останалите дни от вашето пътуване можете да отдадете на Москва и нейния разнолик живот. Разходка по Червения площа, посещeние на емблематични храмове, шляяне по легендарния “Арбат”, спускане в разкошните станции на метрото, посещение на музея на космонавтиката, спектакли и галерии – каквото и да изберете, ще се заредите с нови впечатления и енергия за дълго време напред.

Метеора, Гърция (Meteora, Greece)

Вече ви разказахме за това как се посреща Великден на остров Корфу и защо си заслужава да празнувате там този голям християнски празник. Друг вариант за посрещане на Великден в Гърция е посещение на Метеора (Meteora, Greece) – осмото чудо на света.

“Метеора”, в буквален превод, означава “висящ във въздуха”. Това е природно-архитектурен комплекс от множество малки и големи манастири, построени върху труднодостъпни скални образувания. 6 от манастирите са действащи и отворени за посетители. Гледката и атмосферата са зашеметяващи. Особено по Великден, когато сред гигантските скали блещукат хиляди свещи, носи се камбанен звън и вярващите застиват безмълвани в очакване на чудото.

Може да посещавате по 1 манастир във всеки ден от страстната седмица и да посрещнете възкресението христово в големия метеор – манастира “Преображение Господне”. Историята на всеки от манастирите (първите, от които са строени през XII век) е изключително интересна. Гледките са зашеметяващи. Усещането, че се докосвате до Бог е осезаемо.

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Брашов, Румъния (Brasov, Romania)

В Румъния (Romania) Великден е на особена почит. Тук все още съществува поверието, че ако не се боядисват червени яйца, ще дойде краят на света. Домакините пекат специален сладкиш от царевично брашно, наречен Pasca, а в деня на възкресението реката носи черупки от червени яйца. Румънците ги хвърлят в нея, за да ги отнесе течението и да разберат всички, че Великден е дошъл.

Според легендата, името на Букурещ (Bucharest) идва от думата “букур” – забавление. През XIX век пък наричат румънската столица “малкият Париж”. Градът примамва с хиляди възможности за развлечения и културен живот и ние ще се радваме да направим програма за великденска почивка в Букурещ по ваш вкус.

Ако предпочитате по-спокойно място, на което да прекарате празника, препоръчваме ви Брашов (Brasov). Градът е известен с красивата си архитектура – предимно готика и барок – и с разкошните си паркове и градини.

Нощта срещу Възкресение Христово можете да прекарате в църквата “Св. Николай” – пищен храм в готически и бароков стил. През останалите дни може да се шляете из парковете, да отидете на концерт или спектакъл, да разгледате най-голямата готическа катедрала в Европа – Черната църква и да отскочите до замъка на Дракула и Пояна Брашов – чудесно място за спа и релакс.

Котор, Черна гора (Kotor, Montenegro)

Цялата Черна гора (Montenegro) е приказка за окото, сърцето и небцето, но Котор (Kotor) е наистина специално място. Градът е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Запазена е старата му архитектура – със значително венецианско влияние. Съхранени са крепостните стени, които опасват Котор и продължават нагоре по хълма “Св. Иван”. Гледката към залива е разкошна, неслучайно го наричат “най-южния фиорд”.

Самият Великден можете да посрещнете в очарователния Котор или да отскочите до Пераст (Perast) – малко, спокойно градче с разкошна катедрала. Съвсем близо са и островите “Св. Георги” – прекрасно място за посрещане на светлия празник – и “Богородица на скалите”. Манастирът, построен на този остров, е с ограничен достъп, но може да си направите чудесна разходка с лодка около него.

Киев, Украйна (Kyiv, Ukraine)

Киев, Украйна (Kyiv, Ukraine) е огромен град, в който се чувствате сякаш пътувате във времето – модерни сгради, гигантски площади, красиви паркове, великолепни църкви и малки улички, тъмни безистени, вътрешни дворове, които ви карат да се сещате за образите на бедняци от руската класика.

Великден в Киев, значи да посрещнете празника в Киевско-Печорската лавра или в Андреевската църква.

Лаврата се смята за сърцето на източноправославното християнство. Първият пещерен манастир се появил покрай Днепър през 1051 година. Оттогава до днес отшелници, поклоници и монаси се стичат в комплекса, за да търсят просветление, спасение и да се докоснат до бога.

Днес на територията на Киевско-Печорската лавра са разположени множество действащи църкви, манастирът “Св. Николай” и Богословската академия. Пещерните комплекси са отворени за посетители. Вървейки из тесните им тунели, ще видите множество пещерни църкви, килии и ниши, в които в стъклени ковчези са разположени свети мощи.

Андреевската църква пък се намира в сърцето на Киев, в началото на Андреевския спуск – улица, която свързва двете части на града. По нея има множество стари сгради, магазинчета за занаяти и сувенири. Пак на нея е и къщата-музей на Михаил Булгаков.

Великден е и подходящото време да посетите Бабин Яр – местното в покрайнините на Киев, където са убити хиляди евреи. Там намират смъртта си между 100 и 150 хиляди души. Днес на мястото има изключително въздействащ паметник и разкошен парк.

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Белград, Сърбия (Belgrade, Serbia)

В Сърбия (Serbia) яйцата се боядисват на Разпети петък, а подаръци на децата носи великденското пиленце, което изскача от тях, а не великденският заек.

Да празнувате Великден в Белград (Belgrade) няма да е ново преживяване като традиции, но ще е ново преживяване като обстановка.

Столицата на Сърбия заслужава да ѝ отделите няколко дни. Градът е зелен, артистичен, бохемски, с богата история. Разходка из парка Калемегдан, поглед към града от Белградската крепост, шляене и кафепиене по улица “Скадарлия”, посещение на операта, музея, народния театър, дълги разходки по крайбрежните алеи, плаване с корабче по река Сава, изгубване в историческия квартал Гардош – Белград е пълен с приятни неща за правене и опитване. На пропускайте още музея на Никола Тесла, както и интересните експозиции в музея на съвременното изкуство.

Нощта срещу Великден може да прекарате в катедралния храм “Св. Сава” – най-голямата сръбска, православна църква. Всъщност, тя е и една от най-големите в света. Построена е от гранит и бял мрамор, а мозайката заема ключово място в интериора ѝ. В нейния църковен хор пеят 800 души. Тържественото преживяване е изключително.

Охрид, Северна Македония

Охрид, Северна Македония (Ohrid, North Macedonia) е красиво място, съхранило духа си през вековете. Великденското меню тук не се отличава от българското.

Можете да присъствате на празнични служби в църквата “Св. Богородица Перивлепта” с древни стенописи и архитектура; църквата “Св. Пантелеймон”, където се пазят мощите на св. Климент Охридски; чудния храм “Св. Йоан Канео”, кацнал на върха на висока и стръмна скала.

След като се разходите с корабче по Охридското езеро и опознаете този чуден град, може да отскочите и до манастира “Св. Наум” и да обиколите околностите ѝ – природата е невероятно красива.

Празничната атмосфера ще ви съпътства през всички дни от вашия престой. Каква да е конкретната ви програма можем да обсъдим заедно. Свържете се с нас, ще разберем какво искате и ще организираме пътуване за Великден по ваш вкус.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
Топ 9 в Санкт Петербург

Топ 9 в Санкт Петербург

Великолепието на Санкт Петербург, Русия (St. Petersburg, Russia) се помни цял живот. Размахът и мащабът на града, белият блясък на мрамора, чудните градини, легендите, в които е обвит – нищо от това не може да се опише или разкаже, трябва да се...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076