10 от най-посещаваните коледни базари в Европа

Апетитът идва с яденето, а коледното настроение с коледните базари. В края на ноември отварят врати почти всички най-посещавани коледни базари в Европа (Europe). Ако все още нямате планове, а празничният ви е дух е забегнал в неизвестна посока, ето къде можете да го намерите.

Коледни пазари пред кметството на Виена, Австрия (Vienna, Austira)

Празничен звън

Туристически дестинации

Почивки и екскурзии

Приказните коледни базари на Страсбург, Франция (Strasbourg, France)

Смята се, че историята на коледните базари започва от Страсбург, Франция (Strasbourg, France), през 1570 година. Тогава за първи път се организира Кристкинделсмерик (Christkindelsmarik), като традицията се поддържа и до днес. Наричат Страсбург столица на Коледата.

Над 300 сергии с традиционна, елзаска коледна украса, са разположени на 10 ключови места в града. Те предлагат сладки и солени вкусотии на местни производители, напитки, подаръци, изящни предмети, демонстрации на традиционни занаяти. Десетки километри коледни светлини насочват посетителите към площад Клебер (Kléber), където е поставена великолепна коледна елха.

Всяка година Страсбург кани и една държава – специален гост, която прави свое коледно селище и представя традиционните си коледни украси, занаяти, деликатеси.

Магията на Коледа във Виена, Австрия (Vienna, Austria)

Виенчани също претендират за първенство. Те посочват, че началото на коледните базари е поставено във Виена, Австрия (Vienna, Austria) още през 1298 година, когато крал Албрехт I (Albrecht I) дава на жителите на града привилегията да организират декемврийски базар и да разполагат с приходите от него. Кой прав, кой крив в случая няма значение. Виенските коледни базари са великолепни. Те са повече от 20, разпръснати из целия град и всеки има свой облик и особеност. Не пропускайте базара пред кметството (със страхотни коледни програми за деца), коледното селце в двореца Белведере (Schloß Belvedere), базарът на площад Мария-Терезия (Maria-Theresien Platz) и този в двореца Шьонбрун (Schloß Schönbrunn). Концерти, спектакли, работилници за деца, традиционни ястия и питиета – имперският град предлага имперски коледни забавления.

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Различните лица на Коледа в Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

В края на годината Прага, Чехия (Prague, Czech Republic) е магия с всичките си над 15 европейски коледни базара. Емблематичен, най-голям и най-посещаван е този, който се разполага на стария градски площад (Staroměstské náměstí). Именно тук можете да се полюбувате на историческите сгради в централната част на града. А малките дървени хижи, осветени и бляскави, са разположени в редички около голямата елха. По щандовете им намирате всичко – дървени играчки, ръчно изработени декорации и традиционните чешки топки от духано стъкло. Спирате, за да вкусите типичната чешка кухня, да се опияните от аромата на печени кестени и топла медовина. А „трделник“-ът (trdelnik) е истинско изкушение за децата.

Сред забавленията за най-малките са както работилничките за изработване на празнични украси, така и изпълненията на детските хорове, които засилват усещането за тържественост.

Средновековният площад в Краков, Полша (Krakow, Poland), окъпан в празничните светлини на европейските коледни базари

Хвърляме бърз поглед назад в миналото, за да открием корените на друг европейски коледен базар в Краков, Полша (Krakow, Poland). Той започва да се провежда преди началото на Втората световна война. След нея традицията е прекъсната и е възобновена чак след 1989 г. Разполага се на главния площад в града (Rynek Główny), създаден през XIII век.

Щандовете тук предлагат многообразие от вкусове – от супи, включително и традиционната полска супа от цвекло, до греяно вино, напоено с резени портокал, джинджифил, карамфил и мед. Почетно място е отредено и за занаятите и ръчната изработка. Керамици, ковачи, резбари, кожари и всякакви занаятчии излагат своите изделия. Изобилства от празнични играчки и украшения, включително и небезизвестните полски рисувани стъклени топки. Всичко това на фона на песни, които детски ансамбли и местни артисти изпълняват ежедневно.

Елзаски традиции в Колмар, Франция (Colmar, France)

Цели 6 от европейските коледни базари са разположени в Колмар, Франция (Colmar, France). Ако посетите града, особено някоя зимна вечер, вероятно ще ви стори, че всички те са сякаш едно цяло, окъпано в цветни светлини.

Ако търсите допир до селото, откривате го на площад Жана д‘Арк (Place Jeanne d’Arc). Фестивал на елзаските вкусове царува тук. След като опитате регионалните специалитети, посетете празничното събитие, разположено в сградата на митница от XV век (Koifhus), за да се постоплите, да пиете чаша горещ шоколад и да разгледате многобройните занаятчийски щандове. Очароват ви светлинните прожекции, които са част от програмата. Освен всичко това, по време на обиколката си можете да пуснете писмо до Дядо Коледа, дори да се срещнете с Белобрадия старец и да се полюбувате на празничната атмосфера. Със своето средновековно очарование и тържествена обстановка, Колмар се нарежда сред най-привлекателните коледни базари в Европа.

Ароматните изкушения на Талин, Естония (Tallinn, Estonia)

Друг посещаван европейски коледен базар е този в Талин, Естония (Tallinn, Estonia). Провежда се ежегодно от 2001 година на площада на кметството (Raekoja plats), в централната част на средновековния град. Площадът носи своята история, а наоколо изобилства от малки калдъръмени улични, по които са разположени барове, ресторанти и кафенета. И макар че традицията е скорошна, естонците твърдят, че именно те поставят на площада първи коледната елха през 1441 година.

През декември Талин оживява, грейва в светлина, а десетки щандове и дървени хижи изкушават посетителите с традиционни лакомства и ястия. Освен типичните бисквити и сладки, отскоро на място се приготвят и кифлички с канела и кардамон по инициатива на една от най-популярните сладкарници в града. Занаятчийски чудеса и ръчно изработени изделия не липсват и на този европейски коледен базар, а музиката и песните, живите изпълнения и танците поддържат празничния дух с различни изпълнения.

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Уютна празнична обстановка в Рига, Латвия (Riga, Latvia)

Ако търсите по-тиха, уютна и спокойна атмосфера в сравнение с другите коледни базари в Европа, тези в Рига, Латвия (Riga, Latvia) са много подходящи за вас. И тук ароматите на канела, джинджифил и печени бадеми се носят из въздуха, но тълпите са по-малко, а това прави обстановката по-задушевна. В града има няколко базара, като основният е разположен на Куполния площад (Doma Laukums). Именно тук е и богато украсената и най-голяма елха в Рига. Латвийците оспорват твърдението на естонците и заявяват, че именно те първи поставят празничното дръвче през 1510 г.

Щандовете в Рига изкушават с традиционни специалитети, топли, приготвяни на място. Местните занаятчии и тук предлагат своите майсторски изделия, а вълнените ръкавици и чорапи са неделима част и от многообразието от стоки, и от живота на латвийците. Забавления за деца също не липсват. Дядо Коледа със своите помощници е тук, за да зарадва най-малките, а интерес привличат и няколко зайци и овце – част от атракциите по време на събитието. През уикенда площадът се оживява и от изпълненията на местни вокални групи, ансамбли и артисти.

Зимна приказка в Лондон, Великобритания (London, United Kingdom)

Европейските коледни базари, които предлагат невероятно разнообразие във всяко отношение, са именно в Лондон, Великобритания (London, United Kingdom). По-малки, по-големи, с различна продължителност, за любителите антиквари и занаятчии, гурме щандове и какви ли не други, тук вие намирате своето място. Романтиката се допълва от гледката към река Темза по време на Коледа край реката (Christmas by the River at London Bridge), а Зимната страна на чудесата (Hyde Park Winter Wonderland) предлага атракции и забавления за деца. Можете да се попързаляте с кънки по ледената пързалка, да посетите тематично ледено кралство или да заведете хлапетата на цирк. А от виенското колело, с неговите 70 метра височина, се разкрива наистина величествена гледка.

„Зимното сияние“ на Брюж, Белгия (Brugge, Belgium)

„Зимно сияние“ това поетично име носи коледният фестивал в Брюж, Белгия (Brugge, Belgium), част от който са и коледните базари тук. Основният се разполага в сърцето на града, на главния площад Маркт (Markt) и около Камбанарията, построена през XIII век. Намирате украси, сувенири и се зареждате с празнично настроение, а щандовете, разположени на площад Симон Стевин (Simon Stevinplein) ви срещат с местни занаятчии, предлагат ви вкусна топла храна, греяно вино и фламандски бири. Малките тесни улички около Маркт изобилстват от магазинчета, от които можете да вкусите популярния белгийски шоколад, а в близост има и голяма ледена пързалка. „Зимното сияние“ на Брюж обаче предлага още нещо. Встрани от дървените хижи и щандовете, по-често в някой малък и тих квартал, ежегодното грандиозно светлинно шоу впечатлява гостите и жителите на града.

Съвсем не е вярно твърдението на скептиците, че бил ли си на един европейски коледен базар, си бил и на всички останали. Убедете се сами в това.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво...

read more
Eкскурзия в Марсилия

Eкскурзия в Марсилия

Вторият по големина град във Франция (France) се е разлял по хълмовете на Френската ривиера (French Riviera) в очакване на вашите възхитени погледи. Марсилия (Marseille) е честа круизна спирка. От нея лъха на разкош, на бунт, на горещина и страсти....

read more
Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076