9 неща, които да направите по време на круиз „Балтийски столици“

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента.

А ние, днес, ще ви разкажем какво не бива да пропускате по време на своето пътешествие.

Круизен кораб по маршрут - круиз "Балтийски столици"

Речни и морски круизи

Туристически дестинации

Северна Европа

1. Разгледайте съкровищата на кралското датско семейство в подземията на замъка Розенборг (Rosenborg Castle) в Копенхаген (Copenhagen)

Копенхаген, Дания (Copenhagen, Denmark) е задължителна спирка от вашия круиз „Балтийски столици“. А замъкът Розенборг (Rosenborg Castle), построен през 1633 година в стил холандски ренесанс, е запазен непокътнат – като интериор и екстериор – до днес. В него никога не имало пожар или наводнение, а през XVIII век започва да се използва като хранилище за кралските колекции от картини, скулптури, бижута, стъкло. Съхранено е цялото обзавеждане на залите и апартаментите, заедно с всички фрески, орнаменти, ръчно тъкани тапети. Разхождайки се из Розенборг, добивате представа как са живели, три поколения датски крале.

Замъкът "Розенборг" – Копенхаген, Дания
Замъкът "Розенборг" в Копенхаген

Най-интересно е, разбира се, в подземията на замъка, където е съкровищницата. Там може да видите отблизо колекции от корони, оръжия, седла (някои направени от чисто сребро). Бижутата на кралица София Магдалена заслужават особено внимание. Те се ползват и обогатяват със скъпоценни камъни и орнаменти от всяка следваща кралица.

Ще научите и официалната и неофициалната версия за името на замъка – Розенборг. Втората е особено пикантна, не я пропускайте. По време на круиз „Балтийски столици“ ще чуете множество впечатляващи истории.

Кралската корона в Розенборг, Копенхаген
Съкровищницата в Розенборг, Дания

2. Разходете се по крайбрежната ивица на Варнемюнде (Warnemunde)

Голямото круизно пристанище на Варнемюнде, Германия (Warnemunde, Germany) е част от маршрута на круиз „Балтийски столици“. От него може да отидете на екскурзия до Рощок (Rostock) или до Берлин (Berlin). Съветваме ви да прецените силите си добре. Пътят до Берлин е доста, а така или иначе ви предстои да видите още много приказни места. Затова ви препоръчваме да отделите повече време на самото Варнемюнде. Сигурни сме, че неговите 3 километра великолепен плаж няма да ви разочароват.

Може да се разходите и из стара част на града, в която са запазени старите рибарски къщи, домът на художника Едуард Мунк и шумният, цветен рибен пазар. В ресторантчетата около него можете да хапнете страхотни местни специалитети.

Непременно се изкачете и до върха на 37 метровия морски фар, от който се открива великолепна гледка. Поемете глътка спокойствие и лежерни забавления по време на вашия круиз „Балтийски столици“.

Варнемюнде, Германия - спирка по круиз "Балтийски столици"

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

3. Подарете си изящно кехлибарено бижу от улица „Мариачка“ (Mariacka Street) в Гданск (Gdansk)

Улица „Мариачка“ (Mariacka Street) е живата история на Гданск, Полша (Gdansk, Poland). През Средновековието тя била основната улица, свързваща пристанището с центъра на града. Практически всичко и всеки минавал през нея. Калдъръмът ѝ помни милиони стъпки и съдби. И до днес са запазени готическите сгради от двете страни на „Мариачка“ – всяка със свой, забележителен живот.

Тук има множество интересни галерии и кафенета, и най-вече, тук са съсредоточени по-голямата част от магазинчетата за бижута и изделия от кехлибар. Добре е да знаете, че Гданск е столицата на кехлибара и би било голям пропуск да сте тук и да не си харесате изящна брошка или гердан, направени от вкаменена смола, наричана още „камък на щастието“. Какъв по-хубав материален спомен от вашия круиз „Балтийски столици“?

Гданск е спирка от круиз "Балтийски столици"

4. Опитайте традиционната литвийска супа от цвекло в Клайпеда (Klaipeda)

Едно от изкушенията, на които няма как да устоите по време на круиз „Балтийски столици“ са традиционните специалитети на всяка страна – толкова различни от италианската, испанската и дори френската кухня. Тях като че познаваме много по-добре.

Когато стигнете в Клайпеда (Klaipeda) – град в Литва (Lithuania) с очарователно пристанище и стар град със сгради от XVIII век, излязъл като от книга с приказки – непременно хапнете студена супа от цвекло. Цветът ѝ може малко да ви стресне – яркорозова е – но е изключително вкусна. Сервира се с твърдо сварено яйце и гранитура от варени бейби картофи или с хляб с квас.

Литвийска супа от цвекло

5. Намислете си желание и потъркайте за късмет статуята на Бременските музиканти в Рига (Riga)

Това е една от основните забележителности в латвийската столица. Скулптурата е подарък от побратимения град на Рига, Латвия (Riga, Latvia) – Бремен, Германия (Bremen, Germany). Тя е поставена пред църквата „Св. Петър“ през 1990 година и мнозина виждат в нея политическо послание – има изход от Желязната завеса. Изобразява всички животни, качени едно върху друго, в момента в който надничат в дома на разбойниците и се готвят да ги прогонят от къщата.

През 1991 година Латвия обявява своята независимост от Съветския съюз.

В наши дни паметникът на Бременските музиканти привлича туристите най-вече с поверието, че ако докоснат три пъти муцуната на магарето, ще им се изпълни едно желание. Поверието, на което вярват местните е малко по-различно – ако докоснете четири пъти муцуната на магарето, няма да се отървете от късмет.

Вие може да направите и двете – общо седем потърквания на магарешката муцуна със сигурност няма да навредят. Ще имате попътен вятър и щастливи срещи по време на целия круиз „Балтийски столици“.

Бременските музиканти в Рига, Латвия

6. Отбийте се в една от най-старите европейски аптеки в Талин (Tallinn)

„Кметската аптека“ (Raeapteek) се намира на кметския площад в Талин, Естония (Tallinn, Estonia). Първите ѝ споменавания в документите на градския съвет са от 1422 година. Но тогава тя вече сменя трети собственик. От края на XVI до началото на ХХ век тя е собственост на семейство Бурчарт. Традицията била да се предава по наследство на най-големия син, който задължително трябвало да бъде кръстен Йохан и да учи за фармацевт.

„Кметската аптека“ (Raeapteek) е много повече от обикновена аптека. В нея започва да се прави първото лекарство против анемия. В нея хората идвали не само, за да си купят лекарства, лечебни чайове, консерви и балсами, но и за да получат медицински съвет, помощ и духовна подкрепа. Имало период, в който тук се събирали най-влиятелните хора в града, за да обсъждат бъдещето му.

Вече над 600 години кметската аптека в Талин не е сменяла своите помещения и участва все така активно в живота на града. Посещението ѝ е едно от незабравимите преживявания по време на круиз „Балтийски столици“.

Талин, Естония

7. Полюбувайте се на модерната архитектура на Скалната църква (Temppeliaukion Church) в Хелзинки (Helsinki)

Ако ви се струва, че по време на круиза „Балтийски столици“ няма как да видите повече чудеса, грешите. В Хелзинки, Финландия (Helsinki, Finland) ви очаква Скалната църква (Temppeliaukion Church) – лютеранска църква, насред жилищния квартал Тьооло. Тя е изключителен пример за архитектура, съобразена изцяло с особеностите на терена. Изкопана е в скала и вътрешността ѝ е залята от естествената светлина, която влиза през прозорците, ограждащи медния ѝ купол. Стените ѝ всъщност са грапавите, напукани скали, запазени почти в естествения им вид.

Църквата „Темпелиаукио“ е с изключителна акустика и в нея много често се провеждат концерти. Заслужава си да чуете и великолепния ѝ орган – още един нюанс от приключението ви круиз в Балтийско море.

Скалната църква в Хелзинки, Финландия
Temppeliaukion Church, Хелзинки, Финландия

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

8. Посетете музея „Фаберже“ (Faberge Museum) в Санкт Петербург (‎St. Petersburg)

Сигурно няма човек, който да не е чувал за яйцата „Фаберже“ (Faberge). Вие имате възможност и да ги видите като част от богата колекция от бижута и сувенири. Експозицията е подредена в 11 зали в двореца Шувалов (Shuvalov Palace) в центъра на Санкт Петербург, Русия (‎St. Petersburg, Russia).

Първото яйце Фаберже създава по поръчка на император Александър III. „Куриное“ е подарък за императрицата – Мария Фьодоровна. То е със специален механизъм за отваряне. В него е скрита миниатюрна кокошка, която също се отваря и вътре в нея е поставен рубин с формата на яйце.

След като изработил този шедьовър, Фаберже се прочул и започнал да получава поръчки от цяла Европа. Яйцата, кръстени на негово име са общо 54 на брой и повечето от тях ви очакват в музея. Най-лесният начин да стигнете до него е да се включите в круиз „Балтийски столици“.

9. Вижте церемонията по смяната на караула пред Кралския дворец (Royal Palace) в Стокхолм (Stockholm)

По време на круиз „Балтийски столици“ ще стигнете и до северната Венеция, както наричат Стокхолм, Швеция (Stockholm, Sweden). Разходете се из великолепния му стар град, но не пропускайте да застанете пред Кралския дворец (Royal Palace) в 11:35, ако е работен ден или в 12:35 в неделя и в празнични дни. (Часът може да варира в зависимост от сезона.) Тогава започва смяната на караула. Церемонията продължава 40 минути и е наистина впечатляваща.

Смяната на караула пред Кралския дворец в Стокхолм, Швеция - една от спирките на круиз "Балтийски столици"
Смяна на караула в Швеция
Смяна на караула в Стокхолм - една от спирките от круиз "Балтийски столици"

Както ви казахме в началото, круиз „Балтийски столици“ е наситен с преживявания, впечатления, вкусове и истории от по-малко познатата ни част от Европа. Заслужава си да се включите в него и ако сте любители на круизите, и ако просто мечтаете да посетите столиците на Балтийско море (Baltic Sea). Заслужава си и дори да не знаете нищичко за тях.

Свържете се с нас, ако имате нужда от помощ за организиране на вашия круиз „Балтийски столици“. Ние познаваме маршрута и кораба, с който ще плавате добре и ще ви помогнем.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Топ 9 в Санкт Петербург

Топ 9 в Санкт Петербург

Великолепието на Санкт Петербург, Русия (St. Petersburg, Russia) се помни цял живот. Размахът и мащабът на града, белият блясък на мрамора, чудните градини, легендите, в които е обвит – нищо от това не може да се опише или разкаже, трябва да се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076