8 забележителности, които ще видите по време на круиз по река Нил

Продължаваме да ви изкушаваме с разкази за Египет (Egypt) – едно от най-привлекателните места за пътешественици и туристи. Вече ви споделихме нашите 7 причини да го посетим, а днес ще ви разкажем за чудесата, които можете да видите по време на круиз по река Нил (Nile River).

За нас това беше един от най-интересните и вълнуващи круизи.

Четете, вижте снимките и после ще ви е по-лесно да решите дали ще е такъв и за вас и да стегнете багажа за ново пътешествие.

Круиз по река Нил (Nile River Cruise), Египет (Egypt)

Историческо наследство

Северна Африка

Египет

Храмовият комплекс Карнак (Karnak Temple) в Луксор (Luxor)

Храмовият комплекс Карнак (Karnak Temple) е разположен близо до град Луксор (Luxor), на източния бряг на река Нил. Строен и дострояван в продължение на векове от 30 поредни фараона, той запазва и до днес внушителния си вид. Три големи храма и няколко по-малки, отделени от стени, оградени с колони, изрисувани и украсени с огромни статуи – разкриват пред вас голяма част от историята на Египет и египетските вярвания. Достатъчно е да се разходите между тях, да се спуснете по алеята на сфинксовете към канала, захранван от водите на река Нил и да стигнете до свещеното езеро, за да усетите божествената атмосфера на мястото.

После, докато плавате с луксозния кораб по река Нил, гледки от Карнак ще изскачат отново и отново пред очите ви. Храмовият комплекс наистина изумява с мащаба си. Особено, когато си дадете сметка, че всичко в него е построено от най-обикновени хора.

Храмът Карнак (Karnak Temple), Луксор (Luxor), круиз по река Нил, Египет (Nile River Cruise, Egypt)

Karnak Temple, Luxor, Nile River Cruise, Egypt

Karnak Temple, Luxor, Nile River Cruise, Egypt

Храмът Карнак, Луксор (Karnak Temple, Luxor), круиз по река Нил, Египет (Nile River Cruise, Egypt)

Долината на царете (Valley of the Kings)

Долината на царете (Valley of the Kings) е разположена на западния бряг на реката. В нейните жълтеникави скали са издълбани 62 гробници, в които са погребани фараоните от Новото египетско царство, техните съпруги, деца и приближени благородници.

Над тях се извисява връх Ел Курн (El Qurn), който гледан от прохода към гробниците има формата на пирамида.

Разходката между смълчаните, огромни вечни домове на древните носи особено успокоение и ви кара отново да усещате радостта от всеки миг живот.

Долината на царете (Kings Valley), Крузи по река Нил, Египет (Nile River Cruise, Egypt)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Храмът на Хатшепсут (Hatshepsut Temple)

Храмът на легендарната жена фараон, управлявала Египет цели 20 години се намира близо до Долината на царете. Той е построен на три нива, като обширните му тераси опират в скалите на хълма Тебан. Открит е през XIX век, целият в руини. Реконструкцията му извършва полско-английски екип. Смята се, че някога около него е имало разкошни градини.

Разходката из храма е вълнуваща, но още по-интересна е историята на самата Хатшепсут (Hatshepsut) – омъжена за своя полубрат, узурпирала трона след смъртта му и провъзгласила себе си за дъщеря на боговете, за да запази властта си. С подробности ще я чуете на място. Пак на място може и да я видите – изобразена по стените на храма.

Храмът на Хатшепсут (Hatshepsut Temple), круиз по река Нил, Луксор, Египет (Luxor, Egypt)

Колосите на Мемнон (Colossi of Memnon)

Представете си, че виждате отдалеч две статуи на седнали в нищото фараони, високи по 18 метра. Това са колосите на Мемнон (Colossi of Memnon). И двете са на Аменхотеп III (Amenhotep III) и някога са пазели входа на погребалния храм на фараона. Разливите на река Нил са унищожили този храмов комплекс, за който се смята, че е бил по-голям и от комплекса в Карнак. Останали са само двете гигантски статуи и легендата за пеещите колоси. По изгрев слънце те пъшкали, пеели и дори говорели. Днес учените смятат, че причина за това е разширяването на камъка при първите слънчеви лъчи, но в миналото хората вярвали, че пеещите колоси притежават пророческа сила и ходели при тях за съвет.

Colossi of Memnon, Luxor, Nile River Cruise, Egypt

Храмът на бог Хорус (Horus) в Едфу (Edfu)

Това е един от най-запазените храмове от древен Египет. В него египтяните отдавали почит на бог Хор – вярвали, че божеството с глава на сокол е първият фараон. На гръцки името му е Хорус (Horus) и се превежда като “Този, който е горе”; “Този, който е далече”.

Храмът е строен между 237 и 57 година пр. Хр. Непокътнати са стенописите, на които е изобразена битката между бог Хор и бога на хаоса и войната Сет (Set). Все още във вътрешния двор се издига и статуя на Хорус, направена от черен гранит. Запазен е и олтарът от сив гранит.

А причината цялото това богатство да стигне до нас е, че храмът остава скрит векове наред под пластове пясък и довлечена от река Нил пръст. Всъщност част от град Едфу (Edfu) е построена върху него. В средата на XIX век той е открит от френска експедиция, а през 60-те години започва цялостното му “изваждане” от пясъците.

Храмът на Хорус и Едфу (Temple of Horus, Edfu), река по река Нил, Египет (Nile River Cruise, Egypt)

Temple of Horus, Edfu, Nile River Cruise, Egypt

Ком Омбо (Kom Ombo) – храмът на Собек (Sobek)

Това е поредната спирка на круизните кораби, които плават по река Нил. И да, отново ще разглеждате храм, но той определено е различен от останалите. Съставен е от две, абсолютно симетрични постройки – южната е посветена на Собек (Sobek) – богът с крокодилска глава, създателят на света, а северната на бог Хор. Всяка постройка има своя порта и свои параклиси. Целият комплекс се нарича Ком Омбо (Kom Ombo) и в него са намерени над 300 мумифицирани крокодила. (Мумиите им са изложени вътре и до днес.)

Във водите на река Нил, минаващи покрай Ком Омбо доскоро са живеели множество крокодили. Смята се, че в храма местните жители са им отдавали почит и са се опитвали да ги омилостивят.

Храмът Ком Омбо (Temple of Kom Ombo), круиз по река Нил, Египет (Nile River Cruise, Egypt)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Храмът на Изида (Isis) от Филае (Philae)

По време на вашата разходка по река Нил ще посетите и един вече несъществуващ остров – Филае (Philae). Как е възможно това?

В миналото египтяните смятали, че на острова е погребан Озирис (Osiris) – богът на смъртта. Никой освен жреците нямал право да припарва до мястото. На Филае те построили храм на Изида (Isis) – богинята на плодородието, семейството и магията, който през VII век бил превърнат в църква в чест на Дева Мария.

В началото на XX век в района, разположен недалеч от днешен Асуан (Aswan), бил планиран строежът на голям язовир, който заплашвал да потопи остров Филае и множество археологически паметници. През 60-те години ЮНЕСКО (UNESCO) поел инициативата и храмът на Изида бил преместен на остров Агилика (Agilkia Island). Пренасянето отнело 3 години, а екипът, който го осъществявал, бил толкова прецизен, че дори теренът под сградата бил направен със същия наклон.

Temple of Philae, Nile River Cruise, Egypt

Абу Симбел (Abu Simbel) – храмовете на Рамзес II (Ramses II) и Нефертари (Nefertari)

Храмовият комплекс Абу Симбел (Abu Simbel) има сходна съдба с тази на храма на Изида. През 60-те години на XX век той също е разглобен и преместен, за да не бъде потопен при строежа на язовир.

Абу Симбел се състои от два храма, изсечени в скалите. Първият е на Рамзес II (Ramses II). На неговия вход ви посрещат четири двадесетметрови статуи на фараона и няколко по-малки скулптури на жена му и на някои от децата му. Вторият храм е построен в чест на Нефертари (Nefertari) – съпругата на Рамзес II. Необичайното при него е, че статуите и на двамата съпрузи са с еднаква големина. При строежа на светилището са заложени още множество тайни и загадки, някои от които учените вече са разгадали. Повече за тях обаче ще научите на място.

Е, разказахме ви за основните забележителности, които ще видите, ако решите да се запишете на круиз по река Нил. Но освен тях ви очакват още много изненади, вълнения, красиви гледки. Ние можем да организираме вашето пътешествие, обадете ни се, разкажете ни за интересите си, за времето, с което разполагате и оставете другото на нас.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Хотели в Шарм ел Шейх

Хотели в Шарм ел Шейх

Имате нужда от почивка на море. Но не каква да е, а по-различна и запомняща се. Иска ви се да видите красиви места и да изпробвате нови неща – да се гмуркате сред екзотични рибки и цветни корали, да плавате с лодка с прозрачно дъно или да...

read more
Остров Джерба

Остров Джерба

Разказвали сме ви за Тунис (Tunisia) и неговите забележителности и бихме препоръчали пътешествие до тази страна на всеки, който иска да усети живота между морето и пустинята. Днес обаче насочваме вниманието ви специално към почивка на остров Джерба...

read more
Сватбени церемонии

Сватбени церемонии

Срещнали сте човека, с когото искате да прекарете живота си, получили сте най-романтичното предложение за брак и сега искате да имате “най-” сватба. Разбираме ви, щастието трябва да се празнува, допълва и увеличва. Сигурно имате вече поне 2 – 3...

read more
Топ 9 в Тунис

Топ 9 в Тунис

Екскурзия в Тунис (Tunisia) означава среща с възхитителна смесица от култури (арабска, финикийска, римска, испанска, африканска), мързелуване на красиви плажове и впечатляващи природни гледки. Емоционално пътешествие през времената, което ще ви...

read more
Семейна почивка в Хургада

Семейна почивка в Хургада

Хургада (Hurghada) е курортен град в Египет (Egypt), известен с дългите си, красиви плажове на Червено море (Red Sea). Най-доброто време за посещението му е късна есен – ако искате да се радвате на лятно слънце през октомври и ноември, това е...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076