15 малко известни факти за Малайзия

Интересът на българите-пътешественици към екзотична Азия (Asia) расте с всяка изминала година все повече и повече. Често получаваме запитвания за организация на индивидуални пътувания до Куала Лумпур (Kuala Lumpur), Пенанг (Penang) и други части на страната, затова решихме да ви разкажем за някои малко известни факти за Малайзия (Malaysia).

Надяваме се с тази статия ще задоволим част от любопитството ви към тази необикновена страна.

Туристически дестинации

Югоизточна Азия

Малайзия

1. Малайското знаме е проектирано от архитект

Архитектът Мохамад Бин Хамза е създател на малайския флаг. През 1949 г. той печели конкурс за проектиране на държавното знаме. То трябвало да отговаря на следните условия:
  • да бъде семпло;
  • да не съдържа цветове различни от жълто, червено, бяло и синьо;
  • дизайнът му да включва кръстосани малайски кинжали, тигър или полумесец;
  • да символизира единството на Федерация Малайзия и принадлежащите й щати.
факти на Малайзия

2. Малайците са изключително любезни

Те са спокойни, усмихнати, ведри хора, за които гостът е на особена почит. Ще се чувствате обгрижвани и обградени с необходимото внимание по време на целия си престой в Малайзия. Освен това почти всички говорят английски.

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

3. Валутата на Малайзия (Malaysia) се нарича “рингит” (ringgit)

В превод думата “ринггит” (ringgit) означава “назъбена”, което се отнасяло до назъбените ръбове на испанските сребърни монети, използвани преди това в региона. Малайзийски рингит, Малайзия

4. Соченето с пръст в Малайзия се счита за проява на грубост

Ако искате да отвърнете с подобаваща любезност на милото отношние на малайците, не сочете вещи и хора с изпънат показалец. В случай, че ви е много важно да покажете нещо, сгънете палеца или показалеца си и посочете с кокалчето на пръста.

5. Притежанието и употребата на наркотици се наказват много тежко

Разпространението им също. За тези провинения през 1983 година се въвежда смъртно наказание. През 2008 година е наложен мораториум на смъртното наказание в Малайзия. През 2012 година започва обсъждане дали за този тип провинения не е по-добре присъдата да е доживотен затвор. И все пак, притежанието на 200 грама канабис могат да ви вкарат в сериозни неприятности.

6. Вместо етаж 4 повечето сгради в Малайзия имат етаж 3А

Звукът при произнасяне на думата “четири” е sì. Той прилича много на звука, който се чува при произнасяне на “смърт” на китайски. Затова малайците предпочитат да имат етаж 3А. Имайте го предвид, когато се настанявате в хотел или се лутате из някоя сграда в търсене на етаж 4.

хотелски коридор в Куала Лумпур

7. Куала Лумпур (Kuala Lumpur) е най-зелената столица в Азия (Asia)

Цялата страна е потънала в зеленина и ще се нагледате на уникални растителни видове. Но да попаднете в голям град, с гигантски улици и сгради, обградени от дървета, цветя и храсти – това превръща разходката в забележително преживяване.

8. В Малайзия можете да видите “ходещи дървета”

В малайските джунгли живеят дървета, чиито корени се движат бавно по земята в търсене на вода. Заслужава си да ги видите.

9. Най-старата дъждовна гора се намира в Малайзия

Националният парк Таман Негара (Taman Negara) всъщност е най-старата дъждовна гора на света. В нея живеят над 10 000 вида растения, 1000 вида пеперуди, 140 вида животни, 350 вида птици, 100 вида змии и 150 000 вида насекоми. Струва си да отидете в Малайзия, дори само за да я посетите. орхидея

10. Най-голямото цвете в света може да се види в националния парк Кинабалу (Kinabalu), Източна Малайзия (Eastern Malaysia)

Рафлезия (Rafflesia arnoldii) e паразитно растение и е наистина гигантско – диаметърът му е над 1 м и тежи около 10 кг. Яркият червено-оранжев цвят и белите точици по листата му придават очарователен вид. Миризмата му обаче е много неприятна – заради нея често го наричат трупно цвете.

11. Малайският остров Сипадан (Sipadan) е едно от най-добрите места за гмуркане в света

Островът всъщност е образувание от живи корали, които се развиват върху изгаснал вулкан. Между тях живеят повече от 3000 вида риби и множество костенурки. Както се досещате това е истински рай за гмуркачите.

12. В малайската кухня има много ястия от екзотични плодове

Ако обичате да пробвате нови ястия, това е вашето място. Повечето малайски плодове са непознати за европейците и имат доста необичаен вкус за нас. манго, Азия

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

13. В Малайзия расте най-големият цитрусов плод в света – помело

Помелото (pomelo) може да достигне размера на малка футболна топка и тежи между 1 и 3 кг. Не пропускайте да го опитате, ако сте в Малайзия, дори тук да хапвате редовно от него. Европейският вариант на помело е с леко сладникав вкус, а азиатският е по-кисел и малко горчив.

14. Малайците бдят над телата на мъртъвците преди погребението, за да не ги прескочи котка

Смята се, че ако това се случи, духът на мъртвия ще се върне и ще тормози живите. Този факт е особено интересен за нас, защото в България съществува същото поверие – ако котка прескочи трупа на мъртвеца, той ще вампиряса.

15. Някои малайци вярват, че мъртвите ще им кажат печелившите числа от лотарията

Затова посещават гробовете им нощем. Ние не разбрахме дали някой е научил щастливите числа и е спечелил.

Има още куп интересни неща, които да научите, видите и опитате в Малайзия. Свържете се с нас, за да организираме вашето пътуване до тази екзотична дестинация.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък...

read more
Топ 9 в Тайланд

Топ 9 в Тайланд

Писали сме доста за Тайланд (Thailand), но многобройните лица на тази страна не спират да ни удивляват и очароват. Явно и за вас е така, защото това е една от дестинациите, за които най-често организираме пътувания и почивки по поръчка....

read more
Сватбени церемонии

Сватбени церемонии

Срещнали сте човека, с когото искате да прекарете живота си, получили сте най-романтичното предложение за брак и сега искате да имате “най-” сватба. Разбираме ви, щастието трябва да се празнува, допълва и увеличва. Сигурно имате вече поне 2 – 3...

read more
Екскурзия във Виетнам

Екскурзия във Виетнам

Виетнам (Vietnam) е място, което човек обиква от пръв поглед – пълно с живот и усмихнати хора, смесица от непознати за нас традиции и до болка позната модерност. Предлага на пътешественика нови гледки, вкусове, аромати, философия. Заслужава си да...

read more
Кафе и кафени напитки II

Кафе и кафени напитки II

Продължаваме с разказа за това кой как си пие кафето в различните държави. Четете и планирайте следващото си пътуване, а ние ще ви разкажем за още 8 кафени напитки, които да опитате на път.Кулинарни изкушенияТуристически дестинацииПочивки и...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076