8 от най-посещаваните коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове.

Немските коледни базари бързо излизат извън рамките на страната и се превръщат в ежегодна традиция. Откриваме ги във Франция и Чехия, в Прибалтика и в редица други държави. За някои от най-посещаваните европейски базари ви разказваме и ние. Макар да се променили през вековете, те все още гощават с традиционни специалитети и разказват историите на местните занаятчии.

Празничен звън

Туристически дестинации

Почивки и екскурзии

Христовото дете на Нюрнберг (Nuremberg)

Един от впечатляващите немски коледни базари е Christkindlesmarkt в Нюрнберг (Nuremberg). Провежда се ежегодно, от няколко века, на централния площ в Стария град (Nürnberg Altstadt). Макар че не е установено точно откога датира, историците смятат, че традицията е поставена между 1610 и 1639 г. Събитието се открива с пролог на Христовото дете (Christkind), изнесен от балкона на църквата на Дева Мария (Die Frauenkirche). Христовото дете е момиче между 16 и 19 години, с руса къдрава коса и бяла роба и се преизбира на всеки две години.

Тук изобилие не липсва. Фокусът е предимно върху локалните производители, дори щандовете (около 200) са изработени от местен смърч. Въпреки това всяка година градове, побратими на Нюрнберг, са гости на събитието и представят типичните за техния регион продукти. Забавленията за малчуганите са разнообразни. Има цял детски площад, където могат да напишат писмо до Дядо Коледа, да пекат празнични сладки, да рисуват върху стъкло и да се включат в културната празнична програма, подготвена за тях.

Франкфурт (Frankfurt) и един от най-красивите немски коледни базари

Сред първите коледни базари в Германия (Germany) е именно този във Франкфурт (Frankfurt) – корените му откриваме в далечната 1393 година. Първоначалната му цел била хората да успяват да си набавят стоки от първа необходимост за тежката зима. Право да търгуват имали само жители на Франкфурт. Първата елха става част от празничните събития през XIX век. Тогава се появяват и сергиите, предлагащи дървени играчки, платнени кукли и тържествена украса.

Днес тук идват посетители от цял свят. На около 300 сергии се предлагат всякакви традиционни за региона вкусотии, украшения, предмети за бита, дрехи и аксесоари. Ябълково вино, бадемови бонбони, въртележки, люлки, богата на концерти и представления програма и всичко това сред дървените къщички на стария град, които са като излезли от приказките. Добре звучи, нали? Не пропускайте да посетите и къщата на меда – емблематична за събитието постройка. Вече 300 години, по време на празниците, в нея се предлагат всякакви продукти, направени от мед и восък.

Коледни базари в Германия - Франкфурт

Frankfurt, Germany

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Коледна магия в Хайделберг (Heidelberg)

Друг впечатляващ немски коледен базар е този в Хайделберг (Heidelberg). Разположен е на цели пет от историческите площади на града. За омагьосващата му атмосфера допринасят и гледката към замъка, и тъмните води на реката, в която се отразяват бляскавите светлини, най-красивата пързалка в Германия и дългата, разкошно украсена пешеходна търговска улица. Малките дървени хижи предлагат местни лакомства, сувенири, аксесоари, подаръци. Носят се песни, чува се класическа музика и камбаните на църквата. Самият замък се превръща в огромен адвент календар. От 1 до 24 декември на прозорците и фасадата му се показват копия на творбите на известни творци. Има и специални екскурзоводи, които развеждат желаещите из всички кътчета на петте площада и разказват празнични истории и легенди.

Heidelberg, Germany

Коледни базари в Германия - Хайделберг

Heidelberg, Germany

Heidelberg, Germany

Heidelberg, Germany

Кьолн (Cologne) – атракции по поречието на река Рейн (Rhine River)

Кьолн (Cologne) посреща многобройните си гости по време на празниците с не един базар, но най-големият и най-популярният сред тях е именно този около прочутата Кьолнска катедрала (Weihnachtsmarkt am Kölner Dom). Началото му откриваме през далечната 1820 година. Забраняван и подновяван, към днешна дата той ежегодно привлича туристи от цял свят. Тук имате възможността да вкусите местни кулинарни деликатеси, да се докоснете до майсторлъка на занаятчиите и да се насладите на разнообразната програма от събития, песни и танци.

Пристанището е убежище на друг не по-малко интересен немски коледен базар. Разположен е на река Рейн (Rhine River) и предлага разнообразни атракции. Посетете го, за да опитате разкошно греяно вино на палубата на съвсем истински тримачтов дървен кораб. А ако сте любители на адреналина, качете се на виенското колело в близост и се полюбувайте на впечатляващата гледка към града от 48 метра височина.

Блясък и бароков стил в столицата на Германия – Берлин (Berlin)

Берлин (Berlin) е столицата на немските коледни базари. Всяка година общият им брой надвишава 80, като всеки е със собствена атмосфера и чар.

Най-популярният, а и най-посещаван, си остава Коледна магия (WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt). Стотици дървени щандове предлагат ръчно изработени изделия, създадени от локални занаятчии. Както навсякъде другаде, и тук можете да вкусите чудесни специалитети и традиционни лакомства. Местни артисти и живите им изпълнения повдигат духа, а празничното събитие приключва с посрещането на Нова година с шумно парти и цветна заря.

Ако се впечатлявате от архитектурните чудеса, разходете се до бароковия дворец Шарлотенбург (Charlottenburg). Окъпаният в светлини фонтан, чаша греяно вино, щандове в блясъци и ретро въртележка допринасят за романтичната атмосфера наоколо.

Дрезден (Dresden) – един от най-старите коледни базари в Германия

Дрезден (Dresden) също претендира за един от най-старите базари в Германия. Корените на Щризелмаркт (Striezelmarkt) намираме в далечната 1434 г.

Историята разказва за пазар, който предлага сладкиши, както и традиционния кейк, известен още като щолен (Stollen), приготвян по това време на годината.
Днес празничното събитие се провежда на най-стария площад в града – Алмаркт (Altmarkt), където някога са се организирали рицарски турнири. Само тук можете да присъствате на фестивала Щолен, по време на който огромен немски сладкиш преминава по улиците на града, а впоследствие парчета от него се раздават на посетителите. По този начин се поставя началото на тържествата.

В момента откривате над 240 щанда, повечето от които предлагат местни продукти и храни и занаятчийски произведения. Освен с ароматите във въздуха и блясъците наоколо, събитието ви пленява с куклен театър, с музика и песни, с къщата на Дядо Коледа и с малка зоологическа градина.

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Немският коледен базар за деца в Хамбург (Hamburg)

Общият брой на коледните базарите в Хамбург (Hamburg) е около 20, като всеки е с различна продължителност – от няколко дни до няколко седмици. Най-голям е този пред кмеството (Rathausmarkt). Той, освен блясък, уютна атмосфера, досег до занаяти и наслада за сетивата, предлага и ежедневна среща с Дядо Коледа, а ретро въртележката чудесно се вписва в наратива му.

Ако обаче търсите нещо типично за деца, дворът на църквата Свети Петри (Die Sankt-Petri-Kirche) е мястото за вас. Пазарът там е сравнително малък, но освен всичко характерно за немските коледни базари, предлага на децата многообразие от диорами. Всички те изобразяват сцени от различни приказки. Празничните спектакли и различните работилници за деца обогатяват програмата.

Мюнхен (Munich) и празничните традиции от няколко века

През 1642 година се провежда още един немски коледен базар – този в Мюнхен (Munich). Днес празничните събития в града са повечко, но си заслужава да ги посетите. Само тук можете да намерите някои особено изящни стъклени премети или да се сдобиете с майсторски изработени и украсени дървени ясли и фигурки на влъхвите, младенеца, Йосиф и Мария, които да подредите под елхата. В града има базар, посветен на темата, който съществува и пази традициите си още от средата на XVIII век. Близо до летището е разположен друг немски коледен базар с великолепна ледена пързалка. Любителите на музикални и театрални спектакли също няма да останат разочаровани.

Както сами се убедихте, коледните базари в Германия, а и в цяла Европа, предлагат разнообразие от преживявания, емоции, забавления и вкусове. Изберете дестинация и потърсете своето място в различните лица на празничните събития.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Бира и бирени дестинации

Бира и бирени дестинации

Обичате ли да пиете бира, да пътувате и да пробвате нови неща? Ако отговорът е "да", биреният туризъм ще ви хареса. Пътуването с цел пийване на бира винаги се съчетава с хапване на традиционни местни ястия и разглеждане на забележителности. Само...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076