5 забележителности в Прага, които не бива да изпускате по време на екскурзия в Чехия

Колкото повече ви се струва, че знаете за един град, толкова по-малко сте подготвени за среща с него, а вероятността да пропуснете нещо е голяма. За хубостите на Прага, Чехия (Prague, Czech Republic) е чувал всеки, вие също, нали?

Но знаете ли кои пет места в града трябва да посетите, за да усетите цялата му прелест и магия?

Ние ще ви разкажем за тях.

 Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

Градски легенди

Чехия

Прага

Храдчани (Hradcany) – дворцовият комплекс на Прага (Pargue)

Храдчани (Hradčany) е най-големият дворцов комплекс в света. От X век насам той е строен, пристрояван, разширяван – в резултат катедралата и неговата дворци, кули, църкви, манастири са в различни архитектурни стилове. Разходката между тях е очарователна, а да отдъхнете в някоя от разкошните градини е направо задължително. Тук днес се намират най-известните пражки галерии, събрали ценни произведения на старинното чешко изкуство, както и картини на някои от най-известните европейски художници, творили през вековете. От двете страни на стръмните улички някога е имало работилници на майстори златари и други занаятчии. Днес те са заменени от магазинчета за сувенири и кокетни заведения.

 Поглед към Храдчани, Прага, Чехия (Hradcany, Prague, Czech Republic)

  • Катедралата “Свети Вит”

Цялото име на катедралата е “Свети Вит, Вацлав и Войтех” (Katedrála Svatého Víta, Václava a Vojtěcha) – най-почитаните чешки светци. Тя е най-важната църква в Чехия – седалище е на архиепископа, в нея са гробниците на множество крале и знатни особи.

Първият храм с това име – романска ротонда, е построен на мястото ѝ през 925 година. През XIV век започва грандиозният строеж на настоящата катедралата. На него посвещават живота си четирима архитекти. Първият е французинът, построил дворецът на папата в Авиньон. Вторият архитект изпълнява плановете му и продължава строежа с доста смела комбинация на готически елементи. След смъртта му неговите синове поемат строежа. В началото на XV век, по време на Бохемските войни, спира всякакво строителство. Част от интериора е ограбен, избухва голям пожар, който поврежда фасадата. Следва възстановяване на строежа почти два века по-късно, още перипетии и катедралата “Св. Вит”, в цялото ѝ великолепие, е завършена чак през 1929 година.

 Prague, Czech Republic

  • Кралският дворец

Кралският дворец (Starý královský palác) е разположен на територията на Храдчани. Построената през IX век сграда била дървена с каменни основи. Три века по-късно тя е преустроена и превърната в каменен романски дворец. Още два века по-късно е преустроена отново, този път в готически дворец. През XV век дворецът претърпява последната си голяма реконструкция. Към готическата архитектура са добавени ренесансови елементи и е построена голямата Владиславова зала, в която и до днес се честват тържествени събития, правят се балове и се дават приеми. Стълбището, което води към нея е направено така, че рицарите да могат да го изкачват, яхнали конете си.

  • Златната уличка

Една от емблематичните улички на Прага. В сегашния си вид съществува от XVI век, когато са построени, специално за стражите на замъка, всички шарени къщички по протежението ѝ.

Отпреди това остава само името ѝ – “Златна” (Zlatá ulička). Носят се легенди, че тук, наред с майсторите бижутери и златари, са живели и алхимици, които са се опитвали да превърнат оловото в злато. Според легендите някои от тях дори са успели, макар че ако търсите доказателства за това на тази уличка, няма да ги намерите. За сметка на това, на номер 22, може да видите дома, в който е живял и творил Франц Кафка.

 Златната уличка, Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

 Prague, Czech Republic

 Prague, Czech Republic

 Златната уличка в столицата на Чехия (Prague, Czech Republic)

Карловият мост в Прага

Карловият мост (Karlův most) свързва стария град с Храдчани. Строен е от средата на XIV до началото на XV век и първоначално се нарича Каменен мост. От страната на дворцовия комплекс завършва с две кули, а от страната на стария град – с една. Между тях, по цялото протежение на моста са поставени над 30 скулптури на светци.

Но те не са единствената причина да си направите дълга разходка по Карловия мост. На него често свирят талантливи улични музиканти и улични трупи играят своите представления. А гледката, която се открива към Храдчани е невероятна.

 Карловият мост в Прага, Чехия (Charles Bridge Prague, Czech Republic)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Мала страна

“Перлата на бароковата архитектура” – така наричат този пражки квартал, построен наново след като в средата на XVI век е изпепелен от пожар.

Първите жители на Мала страна (Malá Strana) се заселват под Пражки замък през XIII век. Дълго време в района живеят предимно чужди заселници. След пожара и построяването му наново, жителите на Прага също се нанасят в Мала страна.

Днес тук се намират още дворецът “Бретфелд” (Bretfeldovský palác) и дворецът Моржин (Morzinský palác). Кварталът е запазил изцяло бароковия си вид. Истинско удоволствие е да се разхожда човек по калдъръмените му улички, да се озовава на малки площадчета с дървета и фонтани. Тук е запазен и пражкият обичай всяка къща да има своя собствена емблема според заниманието на обитателите ѝ.

В началото на XIX век, жителите на Мала страна са първите, които опитват прочутата пилзенска бира. Днес, можете да опитате и вие, докато си почивате в някое от многобройните заведения в квартала.

 Мала страна, Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

 Prague, Czech Republic

 Мала страна в Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

 Prague, Czech Republic

 Prague, Czech Republic

 Prague, Czech Republic

Староместкият площад на чешката столица

Староместкият площад (Staroměstské náměstí) е разположен в сърцето на стария град и ако застанете в центъра му и се огледате, ще видите някои от емблематичните за Прага сгради. Площадът съществува поне от XII век, затова те са в най-различни архитектурни стилове. Това само подчертава магическата атмосфера на мястото, което през вековете е било арена на всякакви политически и лични драми, катастрофи и революции. Днес тук се тълпят туристи, улични музиканти и артисти изнасят своите представления.

 Староместкият площад, Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

 Староместкият площад в Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

  • Църквата “Дева Мария пред Тин”

Църквата “Дева Мария пред Тин” (Týnský chrám) е основният храм за тази част на Прага. Строежът му започва през XIV век и продължава до средата на XV. Тя е в готически стил, но с бароков олтар от средата на XVII век. В нея е мраморната гробница на астронома Тихо Брахе.

Все още може да се чуе и най-старият орган в града. Силуетът на “Дева Мария пред Тин” се разпознава отдалеч по двете 80 метрови кули близнаци, върху които са кацнали по четири по-малки кулички.

 Църквата Дева Мария пред Тин

  • Астрономическият часовник

На южната фасада на кмеството на Староместкия площад се намира най-старият и с най-сложен механизъм, часовник в цяла Европа. Астрономическият часовник (Pražský orloj) показва точен час, движението на слънцето и планетите и разположението на зодиакалните съзвездия. От двете страни на циферблата има фигурки, които изобразяват човешките прегрешения – скъперничество, суета. На всеки кръгъл час от часовника излизат една по една фигурите на дванадесетте апостола, обикалят в кръг и се прибират обратно. В този миг се чува кукуригането на златен петел.

До върха на часовниковата кула се стига по стъпала и с асансьор, а от тях се разкрива чудна гледка към стара Прага.

 Астрономическият часовник, Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

 Астрономическият часовник в Прага, Чехия (Prague, Czech Republic)

  • Монументът на Ян Хус

Ян Хус е ключова фигура в чешката история – проповедник, философ, водач в борбата на чехите с немското влияние, осъден и изгорен на клада като еретик. 500 години след смъртта му, на Староместкия площад, пред църквата “Дева Мария пред Тин”, е издигнат негов монумент (Pomník Jana Husa). Авторът е Ладислав Шалоун.

 Jan Hus, Prague, Czech Republic

  • Бароковата църква “Свети Николай”

Окръглена фасада, розов мрамор, разкошни стенописи, разказващи житието на свети Николай, статуи и колони от зелен мрамор – смята се, че Бароковата църква “Свети Николай” (Chrám svatého Mikuláše) е най-великолепната сграда на чешкия барок. През 1787 година, Моцарт свирил на позлатения орган в църквата. Днес в нея се пазят няколко картини от XVII век, чиято тема са страстите Христови.

 St. Nicholas church, Prague, Czech Republic

 St. Nicholas church, Prague, Czech Republic

 St. Nicholas church, Prague, Czech Republic

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Прашна брана (Prasna brana)

Прашна брана (Prašná brána), е издигната през XV век, като подарък от градския съвет за коронацията на краля, върху една от портите, през които се влизало в стария град. През XVII век в кулата складирали барут – от тогава останало и името й “Прашна”, което в превод означава “Барутна”. Днес можете да се изкачите до самия й връх и да видите Прага от високо, а също и да разгледате изложбата, която разказва цялата й история.

Сега вече сте готови за чешката столица. Научихте ключовите места, които ще ви помогнат да я усетите и опознаете. Ако имате нужда от помощ за организиране на пътешествието си, не само до Прага, но и из цяла Чехия, свържете се с нас. Ние сме майстори в организацията на индивидуални пътувания и ще ви помогнем.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Бира и бирени дестинации

Бира и бирени дестинации

Обичате ли да пиете бира, да пътувате и да пробвате нови неща? Ако отговорът е "да", биреният туризъм ще ви хареса. Пътуването с цел пийване на бира винаги се съчетава с хапване на традиционни местни ястия и разглеждане на забележителности. Само...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076