5 причини да изберете екскурзия в Порто, Португалия

Ако обичате градове, които са оживени, но не огромни; кокетни, но не с крещяща хубост; по-скоро очарователни с богата история, отколкото модерни, то Порто, Португалия (Porto, Portugal) е мястото за вас. Той прилича на поувехнала аристократка, на която красотата все още личи. Разкошен, автентичен и шарен, Порто е вторият по големина в Португалия.

Излегнал се е по северния бряг на река Дуеро, близо до устието, където тя се влива в Атлантическия океан и заедно с прилежащите му селца наброява около милион и петстотин хиляди души.

Днес ще ви изкушим, като ви разкажем за пет места, които очароват всеки, пристигнал за първи път в Порто. Те са и първите пет основателни причини да посетите града.

Южна Европа

Португалия

Порто

Винарските изби на Порто

В долината на река Дуеро (Douro) се отглеждат над 48 различни сорта грозде, от които по специална технология се прави портвайн. Той е сладък на вкус и с висок градус. С всяка глътка изкушението да отпиете още малко нараства. Но внимавайте! Ако прекалите, на сутринта ще ви боли глава.

Винарските изби, в които се пазят старите рецепти за направа на порто, са разположени в Гая, срещу крайбрежната алея на Рибейра. Преминавате на отстрещния бряг по моста Дом Луиш I ще се озовете пред тях. Всички те предлагат турове и дегустации. Историята на портвайна е интересна, а вечерните дегустации са особено вълнуващи под звуците на фадо изпълнения на живо.

 Портвайн във винарска изба в Порто, Португалия (Port Wine, Porto, Portugal)

 Фадо във винарска изба в Порто, Португалия (Porto, Portugal)

Дом Луиш I (Ponte Dom Luis I) – металният мост на Порто

Той свързва старата част на Порто – Рибейра (Ribeira) – с Гая (Gaia), която поне административно се смята за отделен град.

Мостът Дом Луиш I (Ponte Dom Luís I) е метален, на две нива. По горното вървят мотрисите на метрото, а долното е предназначено за коли.

Проектант на моста е Гюстав Айфел (Gustave Eiffel), чийто прокет също е и Айфеловата кула (Tour Eiffel) в Париж, Франция (Paris, France). През 1879 година той предлага проект за мост на едно ниво, но градската управа го отхвърля. Порто се разраства бързо и им трябва решение, което улеснява трафика. Една година по-късно проектът за Дом Луиш I на две нива е готов и одобрен. През годините мостът е обновяван, разширяван и адаптиран за мотрисите на метрото.

Минете по долното ниво, когато отивате към Гая и се върнете в Порто по горното. Гледката към стария град и запазените крепостни стени е разкошна. А ако стигнете края на моста и погледнете в ляво, ще видите не само покривите на Рибейра, но и голяма част от вътрешността на квартала.

 Ponte Dom Luis I, Porto, Portugal

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

ЖП гарата на Порто – Сао Бенто (Sao Bento)

Действаща жп гара Сао Бенто (São Bento) e с внушителна сграда. Това, заради което си струва да я посетите е чакалнята. Сигурно сте виждали сините и шарени керамични плочки с глазирана повърхност, от които португалците и испанците, правят красиви мозайки. Е, тези плочки се наричат “азулежу” (azulejo) и в началото на XX век художникът Жоржи Коласу (Jorge Colaço) използва 20 000 от тях, за да създаде паната в чакалнята на Сао Бенто. Те пресъздават исторически и битови сцени, и пейзажи от Португалия. Коласу работи върху тях от 1905 до 1916 година. Истинско удоволствие ще ви достави да се разходите из внушителната сграда и да я разгледате.

 Sao Bento Station, Porto, Portugal

 Интериорът на гарата Сао Бенто в Порто, Португалия (Sao Bento Station, Porto, Portugal)

Крайбрежната алея Рибейра (Cais da Ribeira)

“Рибейра” е името на стария квартал на Порто. Стари къщи в различни цветове или с фасади, облицовани с азулежу. Малки, криволичещи улички, кокетни площадчета и тераси, от които се открива гледка към града. И цветя, много цветя – в саксии, в кофички, пълзящи по стените и подаващи глави през прозорците. Тук-там се вижда и по някоя изоставена къща.

Ако следвате извивките на уличките и вървите по нанадолнището, слизате на площада, от който тръгва и крайбрежната алея Рибейра (Cais da Ribeira). По нея има множество ресторантчета, кафененца и магазинчета за сувенири. Често можете да чуете и изпълнение на португалска музика на живо от улични музиканти.

 крайбрежната алея Рибейра в Порто, Португалия (Cais da Ribeira, Porto, Portugal)

 Рибейра в Порто, Португалия (Cais da Ribeira, Porto, Portugal)

 Cais da Ribeira, Porto, Portugal

 Cais da Ribeira, Porto, Portugal

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Разходка с лодка по река Дуро (Douro)

Разходката с лодка по река Дуеро ви дава още една гледна точка към шарените къщи на Порто, към избите на Гая и към красивите мостовете. Можете да си направите кратка почивка или да отделите цял ден за дълга разходка и пикник в долината на река Дуеро. Заслужава си да видите множеството лозя, да махате на минаващите лодки с жълти платна, натоварени с бъчви с портвайн и на туристическите корабчета, с които се разминавате и да усещате как душата и сърцето ви се изпълват с радост и лекота.

 Douro River, Porto, Portugal

Заинтригувахме ли ви? Свържете се с нас, за да организираме вашето екскурзия в Порто. Ще ви разкажем повече за това какво можете да видите в града и в околностите му. Споделете с нас какъв тип пътешествия обичате и ще изготвим перфектната програма за вас. Очакваме ви!

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076