5 причини да посетите Чинкуе Тере, Италия

Италия (Italy) има много лица и едно сърце, което едва побира цялата красота, страст и радост от живота. Ако сте посетили божествената Флоренция (Florence), Рим (Rome), Венеция (Venice), Верона (Verona), Падуа (Padua), то още не сте видели всичко от Италия. Остава ви да опознаете петте земи – така на български се превежда името на един от най-известните райони в Лигурия (Liguria)Чинкуе Тере (Cinque Terre).

Защо да го посетите? Веднага ви даваме 5 основателни причини за екскурзия в Чинкуе Тере.

Риомаджоре, Чинкуе Тере, Италия (Riomaggiore, Cinque Terre, Italy)

Кратки и уикенд пътувания

Южна Европа

Италия

Съхраненият чар на Италия

Простичкият живот и насладата от земните радости са съхранени в най-голяма степен в Чинкуе Тере. Това са пет села, накацали на скалите по протежение на лигурския бряг в северозападна Италия:

  • Риомаджоре (Riomaggiore),
  • Манарола (Manarola),
  • Корнилия (Corniglia),
  • Вернаца (Vernazza),
  • Монтеросо ал Маре (Monterosso al Mare).

Къщите им са боядисани в наситени, ярки цветове. Разположени стъпаловидно по стръмните планински склонове, уличките са тесни, криви, а между искрящите в жълто, червено, синьо и розово сгради се разкриват разкошни гледки към морето. Слънцето, морският бриз, лимоновите и маслинови горички допринасят за вълшебството на мястото. Тук човек може да се почувства в едно с цялата природа и да си върне отдавна забравеното спокойствие и щастие на този, който не се надбягва с времето.

Риомаджоре, Чинкуе Тере, Италия (Riomaggiore, Cinque Terre, Italy)

местни продукти от Чинкуе Тере (Riomaggiore, Cinque Terre, Italy)

Причината за съхранената обстановка и атмосфера на Чинкуе Тере е, че до XIX век селцата са били достъпни само по море, с лодка, или с магаре по тесни планински пътеки. Днес мястото е резерват, включен в списъка за природно и културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Влизането с кола е забранено и се търсят начини, въпреки многобройните туристи, да се запази автентичността му.

 Monterosso, Cinque Terre, Italy

 Monterosso, Cinque Terre, Italy

Лигурската кухня на Чинкуе Тере

Лигурската кухня е божествена, не преувеличаваме. Опитайте топла фокача със зехтин и розмарин или лук, а също и фарината – хляб, направен от брашно от нахут. Комбинирайте ги с песто, сирена, солени аншоа и подходящото вино. За закуска пробвайте лате бруско. Не пропускайте да хапнете минестроне – според легендата тази супа е измислена именно тук; прясна паста; морски дарове и разбира се сладолед. Помолете сервитьора да ви препоръча местни вина според ястията и непременно, с десерта, пийнете шакетра – местното сладко вино.

 сладолед в Чинкуе Тере, Италия (Ice Cream, Cinque Terre, Italy)

 Cinque Terre, Italy

 Cinque Terre, Italy

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Романтичните еко пътеки на Чинкуе Тере

Можете да обиколите петте села, разхождайки се по еко пътеките, които ги свързват. Гледките и радостта от преживяването определено си заслужават.

Тръгвате например от Риомаджоре. Пътеката, направена през 1928 година за работниците, които строели железопътната линия, днес се нарича пътека на любовта и е най-романтичният отрязък от пътя. По нея стигате до Манарола.

Манарола е най-старото село. Спрете за кратка почивка за кафе и сладкиш в бара на любовта, разположен на тераса, почти на ръба на скалите, с гледка към морето. После продължете към Корнилия. Ще трябва да изкачите доста стъпала, но пък пътеката се вие между лозя и лимонови горички.

Средата на пътя е между Корнилия и Вернаца – помислете къде е по-добре да обядвате. Имайте предвид, че тук е и най-високата точка на Чинкуе Тере.

 Vernanza, Cinque Terre, Italy

Разходете се по брега на Вернаца. Ще се учудите колко още цвят и радост могат да изпълнят очите и душата ви, само щом зърнете шарените лодки на малкото пристанище.

От Вернаца се стига до Монтеросо – това е най-стръмната част от пътя, но щом стигнете можете да се отдадете на заслужена почивка. В Монтеросо се намира единственият плаж в Чинкуе Тере – кристално море и плаж със ситен чакъл. В скалите е изсечена статуя на Атлас, който крепи света на раменете си.

 Вернаца, Чинкуе Тере, Италия (Vernanza, Cinque Terre, Italy)

Разходката с лодка около петте села

Има два начина да разгледате Чинкуе Тере: по суша и по вода. Непременно се възползвайте и от втория – обиколете селцата с лодка. Преживяване, което ще ви позволи да опознаете и другото им лице; да усетите неговата непристъпност и да се почувствате като истински пътешественици – откриватели, стигнали до нови, предизвикателни брегове.

Можете да ползвате ферибота, някоя от лодките за групови разходки или да наемете малка лодка за вас и близките ви. Вълните, слънцето, гледките към красивите скалисти брегове на Чинкуе Тере ще ви омагьосат и плаването ще е незабравимо.

 Cinque Terre, Italy

 Manarola, Cinque Terre, Italy

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Кристалните сини води

Вярно, че само в Монтеросо ал Маре има обособен плаж, но водата, която гали бреговете на Чинкуе Тере е толкова синя и чиста, че мами всеки да се потопи в нея. Спокойно можете да поплувате между скалите и после да се оставите на вятъра и слънцето да ви изсушат, докато се наслаждавате на морсктие живинки – рибки, рачета. В бистрата вода те се виждат с просто око.

 Manarola, Cinque Terre, Italy

 Монтеросо ал Маре, Чинкуе Тере, Италия (Monterosso, Cinque Terre, Italy)

Лигурия е област с особен чар, потопете се в нейната магия и си подарете екскурзия до Чинкуе Тере.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076