7 забележителности, които не бива да пропускате на екскурзия в Рим, Италия

Дори цяла вечност да обикаляте вечния град, все ще откривате някое непознато местенце в него. Рим, Италия (Rome, Italy) е пъстър, весел, шумен и всяка крачка, която правите по улиците му е пътуване във времето. Заслужава си да го опознавате бавно, да се връщате в него отново и отново, да бъдете частица от разноликата тълпа, създавала образа му през вековете.

Ето и първите 7 забележителности, с които ви препоръчваме да започнете своето пътешествие из красотите на италианската столица.

Гледка от базиликата

Южна Европа

Италия

Рим

Базиликата “Свети Петър” (Basilica di San Pietro)

Да отидете в Рим и да видите папата е напълно възможно. Достатъчно е да отидете на общата аудиенция, която се провежда всяка сряда на площада пред базиликата “Свети Петър” (Basilica di San Pietro). (През зимата, тя се мести в зала “Павел VI”.) или да отидете пред Апостолския дворец (Palazzo Apostolico) в неделя по обяд. Тогава папата се показва на втория прозорец отдясно, за да благослови тълпата.

След като видите главата на католическата църква, или още преди това, отделете специално внимание на базиликата “Свети Петър” и музеите на Ватикана (Vatican).

 St. Peter's Basilica, Vatican, Rome, Italy

Базиликата е най-голямата църква в света и най-известният паметник на ренесансовата архитектура. Негови проектанти са Донато Браманте, Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно и Джовани Бернини. Смята се, че под разкошния олтар в храма е гробът на свети Петър.

Вътрешността на църквата е зашеметяваща като мащаб и пищност на украсата. Обърнете специално внимание на петте ѝ порти и на “Пиета” (Pietà) – шедьовърът, който Микеланджело създава едва на 25 години.

 St. Peter's Basilica, Vatican, Rome, Italy

 Базиликата

 St. Peter's Basilica, Vatican, Rome, Italy

Музеите на Ватикана (Musei Vaticani) – едни от най-посещаваните в света – са събрали истински съкровища на изкуството от различни епохи. Трудно ще ви е да ги обиколите и шестте наведнъж, затова по-добре си изберете предварително. В Пинакотеката (Pinacoteca Vaticana) са изложени картини на художници като Рафаело, Леонардо да Винчи и Караваджо. Пио-Климентовият музей е посветен на скулптурата. В Грегорианския египетски музей са изложени мумии и артефакти от древен Египет, Асирия и Месопотамия. Галерията на географските карти с карти от цял свят, изрисувани по стените в края на XVI век също не е за пропускане. Стаите на Рафаело са разкошно изрисувани от художника. А Сикстинската капела пази великолепните стенописи и фрески, които Микеланджело рисува в продължение на 10 години. На излизане от Ватикана ще минете и по прочутата стълба на Джузепе Момо с форма на двойна спирала.

 Ватиканските музеи, Рим, Италия (Vatican Museums, Rome, Italy)

 Vatican Museums, Rome, Italy

 Vatican Museums, Rome, Italy

Колизеумът (Colosseum)

Колизеумът (Colosseum) е най-големият и великолепен амфитеатър в древен Рим. Строежът му започва през 70 година и завършва десет години по-късно. Използван е за гладиаторски борби, лов на животни, възстановки на битки и всякакви други зрелища и е побирал до 50 000 зрители.

Архитектурата му е впечатляваща. Публиката се е разполагала на няколко нива в зависимост от произхода си. Имало е и плетеница от подземни помещения и тунели, в които са се помещавали гладиаторите и животните, а също и доста тайни проходи за бърз достъп до тях. Местата за сядане са били с точно определен наклон, за да осигуряват възможно най-добра видимост. Специална дренажна система е отводнявала сградата. Коридорите са били проектирани така, че всички хора да могат да се евакуират за не повече от 5 минути.

Колизеумът е използван за различни представления до Ранното Средновековие. След това сменя функциите си често – жилищна сграда, седалище на религиозен орден, укрепление, християнски храм.

Днес това е една от основните туристически забележителности в Рим. Запазена е изненадващо голяма част от сградата. Можете спокойно да се разходите вътре в нея.

Ще усетите как в ушите ви кънти ревът на тълпата, която настоява императорът да убие или да помилва някой гладиатор.

 Колизеумът в Рим, Италия (Colosseum, Rome, Italy)

 Colosseum, Rome, Italy

 Colosseum, Rome, Italy

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Замъкът Сант Анджело (Castel Sant’Angelo)

Строен от император Адриан за гробница на семейството му, използван като укрепление, по-късното като папска резиденция, затвор и хранилище на папските ценности, днес замъкът Сант Анджело (Castel Sant’Angelo) е музей. Експозицията му включва антики, картини, скулптури. Запазени са папските стаи, украсени с разкошни стенописи. Под тях са разположени стаите за мъчения.

“Сант Анджело” е интересен и като архитектурен паметник – цилиндър, поставен на квадратна основа, с огромна панорамна тераса, от която се разкрива гледка към цял Рим и таен проход между него и Ватикана за бягство и спасение на папата в случай на нужда.

На панорамната тераса е и статуята на Архангел Михаил, който е дал името си на двореца.

 Замъкът Сант Анджело, Рим, Италия (Castel Sant'Angelo, Rome, Italy)

 Castel Sant'Angelo, Rome, Italy

Фонтанът ди Треви (Fontana di Trevi)

Разположен на площад, в който се събират три улици (откъдето идва и името на фонтана), ди Треви (Fontana di Trevi) е може би един от най-известните фонтани в света. Да го видите без да е заобиколен от хора е почти невъзможно. И въпреки това, впечатлението което оставя, щом го зърнете за първи път, излизайки от някоя от тесните улички, е зашеметяващо.

Шумът на водата, подивелият поглед на единия от конете на Нептун, самият бог на морето и течащите води (статуята е висока 5,8 метра), многобройните детайли, огромната мраморна ваза, за чиято поява се разказва една смешна легенда – дайте си повече време, за да свикнете с великолепието на фонтана и да успеете да му се насладите.

 Хонтанът ди Треви, Рим, Италия (Trevi Fountain, Rome, Italy)

Римският форум (Forum Romano)

От Колизеума може да видите римския форум (Forum Romano) – останките от сърцето на древен Рим. Непременно се разходете из него. Базилики, храмове, арки, сенатът, трибуната за произнасяне на речи, държавният архив – техните руини ще ви помогнат да си представите как е изглеждал и какъв е бил форумът в разцвета на древен Рим, когато тук се развивал политическият, общественият и търговски живот на града.

 Roman Forum, Rome, Italy

 Римския форум, Рим, Италия (Roman Forum, Rome, Italy)

 Roman Forum, Rome, Italy

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Площад Навона (Piazza Navona)

Площад Навона (Piazza Navona) е един от най-красивите римски площади. В далечното минало на негово място имало стадион, на който римляните се събирали да гледат игри и състезания. Затова и площадът има такава специфична форма – издължена и сплесната елипса.

На него са разположени три фонтана. В центъра му е шедьовърът на Бернини – “Фонтанът на четирите реки”. В северната му част се намира “Фонтанът на Нептун”, а в южната – “Фонтанът на Мавъра”. Площад Навона е романтично, оживено място и денем и нощем. Тук можете да гледате страхотни улични артисти, да слушате музика или да се наслаждавате на изкуството на уличните художници.

 Piazza Navona, Rome, Italy

 Площад Навона, Рим, Италия (Piazza Navona, Rome, Italy)

Испанските стъпала (Scalinata di Trinita dei Monti)

Точно 138 стъпала свързват площад “Испания” (Piazza di Spagna) и църквата “Тринита дей Монти” (Trinita dei Monti). На тях са накацали туристи и местни. В краката им минава светът и се излива в съседните улички, където се намират бутиците на световноизвестни модни марки.

Допреди няколко години испанските стъпала (Scalinata di Trinita dei Monti) бяха любимо място за похапване и питие. Днес това се преследва строго и се наказва с глоба. Така че може просто да отдъхнете и да се наслаждавате на елегантно облечените италианки, които минават по площада, а също и на фонтана “Баркача” (Baracchi), построен по заповед на папа Урбан VIII. След като си починете, може да посетите дома-музей на поета Джон Кийтс, който се намира в дясно от стъпалата.

 Spanish steps, Rome, Italy

 Испанските стъпала, Рим, Италия (Spanish steps, Rome, Italy)

И това е само малка част от вашата екскурзия в Рим. Стягайте куфарите, за да имате време да го посетите отново и отново!

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076