Латвия


Информация за Република Латвия
Местоположение
Република Латвия (Republic of Latvia) е държава в Североизточна Европа (Northeastern Europe). Тя граничи с Балтийско море (Baltic Sea) на запад, с Литва (Lithuania) на юг и с Естония (Estonia) на север (другите две балтийски държави), а на изток с Русия (Russia) и Беларус (Belarus).

Столица и големи градове
Столица е Рига (Riga). Други големи градове са Даугавпилс (Daugavpils), Йелгава (Jelgava), Юрмала (Jurmala), Лиепая (Liepaja), Резекне (Rezekne) и Вентспилс (Ventspils).

Климат и температура
Латвийският климат е преходен – от морски към континентален, с прохладни, дъждовни лета и студени зими с чести снеговалежи. Дневните температури през лятото рядко надвишават 20 °C, а средните минимални градуси за зимата са около -8.

Часова зона
UTC+2
Република Латвия има и лятно часово време – UTC+3.

Език
Официалният език е латвийски.
Почти навсякъде можете да се разбирате с местните на английски.

Религия
Официалната религия е християнството.

Празници
Официалните празници, различни от българските, са:

4 май – възстановяване на Деня на независимостта;
18 ноември – национален празник.

Валута
Официалната валута е евро.

Кредитни карти или кеш
Картовите плащания са широко разпространени, включително и в туристическите райони. Имайте предвид обаче, че някои малки заведения приемат само пари в брой.

Напрежение на електрическата мрежа и контакти
230V, 50Hz., контакти тип C / F
Нямате нужда от адаптер.

Блог за пътешествия и туризъм на “Какао Турс”

В него намирате вдъхновение за нови приключения из целия свят; научавате за уникални забележителности и екзотични дестинации; откривате нови забавления, които трябва да пробвате; започвате да мечтаете за още и повече пътувания.

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво не бива да...

read more
Коледни базари в Европа

Коледни базари в Европа

Апетитът идва с яденето, а коледното настроение с коледните базари. В края на ноември отварят врати почти всички най-посещавани коледни базари в Европа (Europe). Ако все още нямате планове, а празничният ви е дух е забегнал в неизвестна посока, ето къде можете да го...

read more