Русия

Информация за Руска федерация

Местоположение
Русия (Russia) с официално наименование Руска федерация (Russian Federation) е най-голямата по територия държава в света. Обхваща големи части от Източна Европа (Eastern Europe) и от Северна Азия (Northern Asia). Граничи с 16 държави по суша (12 в Европа и 4 в Азия) и с 2 по вода (със САЩ при Беринговия проток и с Япония при Южнокурилския проток).

Столица и големи градове
Столица е Москва (Moscow). Най-големите градове, с население над 1 млн. души, са: Санкт Петербург (St. Petersburg), Новосибирск (Novosibirsk), Екатеринбург (Yekaterinburg), Нижни Новгород (Nizhny Novgorod), Казан (Kazan), Челябинск (Chelyabinsk), Омск (Omsk), Самара (Samara), Ростов на Дон (Rostov-on-Don), Уфа (Ufa), Красноярск (Krasnoyarsk), Перм (Perm), Воронеж (Voronezh), Волгоград (Volgograd).

Климат и температури
Предвид размера на страната, климатът е разнообразен. В полярния север е субарктичен, континентален е в европейската част на Русия, и степен на юг. Поради голямото климатично разнообразие, температурите варират значително в различните части на страната.
Огромните размери и липсата на морета в близост обуславят доминацията на континенталния климат, който преобладава и в европейската част на страната, и в азиатската. Летните температури в тези райони са високи, а зимите са много студени – градусите често не достигат положителни стойности за дълъг период от време. Нерядко първите снеговалежи падат още през октомври.

Часова зона
Русия използва 11 часови зони – от UTC+2 до +12.

Език
Официалният език е руски.
В отделните области на страната има още 27 официално признати езика. Английският се използва, но не е широко разпространен.

Религия
Официалната религия е християнство, но се изповядва от едва 47% от населението.

Празници
Официални празници, различни от българските, са:

23 февруари – ден на защитниците на отечеството;
12 април – ден на космонавтиката;
9 май – ден на победата;
6 юни – ден на руския език;
12 юни – ден на Русия;
22 юни – ден на възпоменание и траур;
2 август – ден на парашутистите;
1 септември – ден на знанието;
4 ноември – ден на народното единство;
7 ноември – ден на октомврийската революция.

Валута
Официалната валута е руска рубла. Не можете да плащате в чуждестранна.

Кредитни карти или кеш
Докато големите хотели, ресторанти и супермаркети приемат картови плащания, нужни са ви пари в брой, ако посещавате малките локалните магазинчета. Освен това много заведения и търговски обекти извън големите градове приемат само кеш.

Напрежение на електрическата мрежа и контакти
220-240V, 50Hz, контакти тип C / F
Нямате нужда от адаптер.

Блог за пътешествия и туризъм на “Какао Турс”

В него намирате вдъхновение за нови приключения из целия свят; научавате за уникални забележителности и екзотични дестинации; откривате нови забавления, които трябва да пробвате; започвате да мечтаете за още и повече пътувания.

Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен звънБалканиИзточна ЕвропаМосква,...

read more
Топ 9 в Санкт Петербург

Топ 9 в Санкт Петербург

Великолепието на Санкт Петербург, Русия (St. Petersburg, Russia) се помни цял живот. Размахът и мащабът на града, белият блясък на мрамора, чудните градини, легендите, в които е обвит – нищо от това не може да се опише или разкаже, трябва да се види. Ако търсите силно...

read more
Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък с най-добрите...

read more
50 сладки изкушения II

50 сладки изкушения II

Продължаваме да ви разказваме за сладките изкушения, които ви дебнат по света. Вземете си чаша вода – да не ви стане прекалено сладко и четете, за да разберете кой десерт непременно трябва да опитате по време на следващото си пътуване.Кулинарни изкушенияТуристически...

read more