Финландия


Информация за Република Финландия
Местоположение
Финландия (Finland) с официално наименование Република Финландия (the Republic of Finland) е разположена в Североизточна Европа (Northeastern Europe). Граничи с Балтийско море (Baltic Sea) на югозапад и с Финския залив (Gulf of Finland) на югоизток. На запад се намира Швеция (Sweden), на север – Норвегия (Norway), а на изток – Русия (Russia).

Столица и големи градове
Столица е Хелзинки (Helsinki). Други големи градове са Еспоо (Espoo), Тампере (Tampere), Вантаа (Vantaa), Оулу (Oulu), Турку (Turku).

Климат и температури
Климатът е от континентален тип – студен, с продължителна зима на север и във вътрешността, и малко по-мек по западното и по южното крайбрежие.
Зимата е сурова, през почти целия сезон температурата не надвишава 0 °C, и то в южните райони. На север средната температура през януари и февруари е около -13 °C. Лятото е прохладно, често дъждовно, а градусите варират между 14-18 в различните райони на страната.

Часова зона
UTC+2
Финландия има и лятно часово време UTC+3.

Език
Официалните езици са финландски и шведски.
Английският е широко използван, а част от населението говори на френски и немски.

Религия
Официалната религия е християнство. По-голяма част от населението изповядва лутеранство.

Празници
Официален празник във Финландия, различен от българските, е:

6 декември – ден на независимостта.

Валута
Официалната валута е евро.

Кредитни карти или кеш
Също както в останалите скандинавски държави, картовото плащане е широко разпространено и във Финландия.

Напрежение на електрическата мрежа и контакти
230 V, 50Hz, контакти тип C / F.
Нямате нужда от адаптер.

Блог за пътешествия и туризъм на “Какао Турс”

В него намирате вдъхновение за нови приключения из целия свят; научавате за уникални забележителности и екзотични дестинации; откривате нови забавления, които трябва да пробвате; започвате да мечтаете за още и повече пътувания.

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво не бива да...

read more
Кафе и кафени напитки II

Кафе и кафени напитки II

Продължаваме с разказа за това кой как си пие кафето в различните държави. Четете и планирайте следващото си пътуване, а ние ще ви разкажем за още 8 кафени напитки, които да опитате на път.Кулинарни изкушенияТуристически дестинацииПочивки и екскурзииТурско кафе...

read more