Шри Ланка

Информация за Демократична социалистическа република Шри Ланка

Местоположение
Шри Ланка (Sri Lanka) с официално наименование Демократична социалистическа република Шри Ланка (Democratic Socialist Republic of Sri Lanka) е островна държава, която се намира близо до южния бряг на Индийския субконтинент (Indian subcontinent). На север има морска граница с Индия (India), а на юг с Малдивите (Maldives).

Столица и големи градове
Столица е Шри Джаяварданапура Коте (Sri Jayawardanapura Kote). Големи градове са Коломбо (Colombo), Дехивала-Маунт Лавиния (Dehiwala-Mount Lavinia), Моратуа (Moratuwa) и Джафна (Jaffna).

Климат и температури
Климатът е субекваторилен на север и екваториален на юг. Температурите са високи и постоянни през цялата година. Средната дневна температура е между 30 и 32°C. Средната нощна между 22 – 26°C.
В северната част на Шри Ланка сухият сезон е от февруари до август. Дъждовният сезон е от октомври до януари. Важно е да знаете, че през сухия сезон също вали, само че по-малко.
Температурата на океанската вода около острова е между 28 и 30°C.

Часова зона
UTC+5:30

Език
Официалните езици са синхалски и тамилски.
В повечето курорти говорят английски.

Религия
Местното население изповядва будизъм, индуизъм и ислям.

Празници
Официални празници на Демократична социалистическа република Шри Ланка, различни от българските, са:

4 февруари – национален ден на независимостта;
13 и 14 април – Aлут Авуруду, синхалска Нова година;
краят на октомври или началото на ноември – Дивали, фестивал на светлините.

Валута
Официалната валута е шриланкийска рупия.
Американски долари и евро се приемат изключително рядко.

Кредитни карти или кеш
Плащания с карти се приемат само в най-големите хотели, ресторанти и магазини. Препоръчваме ви да си приготвите пари в брой.

Напрежение на електрическата мрежа и контакти
230 V, 50 Hz, D / G
Необходим ви е адаптер.

Блог за пътешествия и туризъм на “Какао Турс”

В него намирате вдъхновение за нови приключения из целия свят; научавате за уникални забележителности и екзотични дестинации; откривате нови забавления, които трябва да пробвате; започвате да мечтаете за още и повече пътувания.

Национален парк Удавалаве

Национален парк Удавалаве

Ако планирате почивка в Шри Ланка (Sri Lanka), то джип сафари в националния парк Удавалаве (Udawalawe National Park) трябва да е в топ списъка ви с места за посещение. Едва ли другаде можете да видите толкова много слонове. И не само тях. Националният парк Удавалаве е...

read more
Топ 9 в Шри Ланка

Топ 9 в Шри Ланка

Шри Ланка (Sri Lanka) е държава в Южна Азия (South Asia). Тропическият остров с капковидна форма често е наричан “Сълзата на Индия”. Старото му име е Цейлон (Ceylon). Страната е с население около 21 милиона, от които 74% изповядват будизъм, а 18% хиндуизъм. Релефът на...

read more
7 екзотични почивки

7 екзотични почивки

Зима е, студено е. Тук сме сложили ръкавици и ботуши, някъде там грее ласкаво слънце, палми се поклащат на вятъра, топла морска вода мие безкрайните плажове. Къде да отидем? В следващите няколко реда ще ви запознаем с някои от най-търсените екзотични дестинации за...

read more