Южна Африка (РЮА)


Информация за Република Южна Африка
Местоположение
Република Южна Африка (РЮА) (the Republic of South Africa (SAA)) се намира в най-южната част на континента Африка (Africa) на Атлантическия (Atlantic Ocean) и Индийския океан (Indian Ocean). На север тя граничи с Намибия (Namibia), Ботсвана (Botswana) и Зимбабве (Zimbabwe), на североизток – с Мозамбик (Mozambique) и Есватини (Eswatini), а Кралство Лесото (Kingdom of Lesotho) е анклав – напълно обкръжено от територията на РЮА.

Столица и големи градове
Столица е Кейптаун (Cape Town). Други големи градове са Дърбан (Durban), Йоханесбург (Johannesburg), Совето (Soweto), Претория (Pretoria).

Климат и температури
Климатът в Южна Африка е предимно субтропичен, характерни са сухи, слънчеви зими и горещи лета, по време на които не са изключени гръмотевични бури.
По южното и източното крайбрежие климатът придобива средиземноморски характеристики, т.е. с мека, дъждовна зима и топло, слънчево лято на запад и дъждовно на изток.

Часова зона
UTC+2

Език
Официалният език е английски. Множество други локални езици са официални (над 10).

Религия
Доминираща религия е християнството.

Празници
Официални празници, различни от българските, са:

27 април – ден на свободата;
16 юни – ден на младежта;
24 септември – ден на наследството;
16 декември – ден на помирението.

Валута
Официалната валута е южноафрикански ранд.
Възможно е на някои места да заплатите в щатски долари, но много магазини и заведения приемат само пари в брой.

Кредитни карти или кеш
Картовите плащания са широко приети, но винаги е добре да имате и пари в брой.

Напрежение на електрическата мрежа и контакти
230V, 50Hz, контакти тип D / M / N
Нуждаете се от адаптер.

Блог за пътешествия и туризъм на “Какао Турс”

В него намирате вдъхновение за нови приключения из целия свят; научавате за уникални забележителности и екзотични дестинации; откривате нови забавления, които трябва да пробвате; започвате да мечтаете за още и повече пътувания.

Сафари в Африка

Сафари в Африка

Търсите приключение, което тотално да ви извади от ежедневието, от проблемите, да ви помогне да се освободите от целия стрес, натрупан през изминалата година. Отидете на сафари в Африка (Africa). Прочетете кои са най-посещаваните национални паркове в Африка и ни...

read more
Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък с най-добрите...

read more