9 от най-добрите увеселителни паркове в Европа

Увеселителните паркове са едно от местата, на които можете да отидете цялото семейство и всички да са доволни – големите, малките, тийнейджърите. Екстремни съоръжения, зони за бебета, аквапаркове, пищни шоу програми – има ги във всички европейски увеселителни паркове. Акцентите обаче са различни, приказните герои също. Освен това в радиус от 100 км от всеки парк обикновено има още куп интересни места за разглеждане.

Затова днес ще ви запознаем с някои от най-прочутите увеселителни паркове в Европа (Europe) и ще ви подскажем по какво се различават.

Така ще ви е по-лесно да изберете кои от тях искате да посетите.

Семейни ваканции

Туристически дестинации

Почивки и екскурзии

Дисниленд Париж (Disneyland Paris), Франция – един от любимите на децата увеселителни паркове в Европа

При споменаването на увеселителен парк повечето хора се сещат веднага за Дисниленд (Disneyland). Европейската версия на парка се намира само на 32 км от центъра на Париж (Paris) и предлага чудни забавления.

Комплексът е разделен на две – зона за забавление “Дисни парк” и студиа на Дисни. Освен атракции и павилиони за снимки, той включва още хотели, ресторанти, голф игрище. И да не стигнете до Париж, няма да скучаете.

Дисни паркът е разделен на четири царства:

 • Страната на приключенията;
 • Светът на приказките;
 • Дивият запад;
 • Страната на откритията и космическите полети.

Между тях непрекъснато се движат влакчета, корабчета – има множество изкуствени езера и разкошни градини. Шоу програмите също не са за изпускане.

Децата се срещат с любимите си Дисни герои – от класическия Мики Маус до Маккуин светкавицата, Шрек и още куп персонажи от най-новите анимационни филми на компанията.

Централна атракция е дворецът на спящата красавица – интерпретация на разкошните френски дворци.

В зоната за най-малките посетители на увеселителния парк работят опитни аниматори, които могат да се погрижат за хлапетата, докато родителите се забавляват с атракциите за възрастни.

Ако сте почитатели на анимацията и филмите на Дисни, мястото определено ще ви хареса.

ПортАвентура (PortAventura), Испания – един от най-оригиналните увеселителни паркове в Европа

Много туристи определят ПортАвентура (PortAventura) като най-екстремния и забавен парк в Европа. В него са събрани всъщност три тематични парка. Самият PortAventura, Ferrarri Land и аквапаркът PortAventura Carribe.

Първият парк е разделен на 6 зони:

 • Средиземноморие;
 • Мексико;
 • Полинезия;
 • Китай;
 • зона с мотиви от улица “Сезам” – с атракциони за мъници и техните родители;
 • детска зона с катерушки, пързалки, тунели, въжени съоръжения.

Във всяка зона се правят шоу спектакли на открито и закрито, има много водни забавления и странни, понякога доста екстремни въртележки – като тази, в която се возиш в голяма чаша от китайски порцелан например. Често се правят и паради, в които герои от приказки и филми дефилират из целия парк.

Ferrarri Land е райско кътче за любителите на коли, високи скорости и на самата марка “Ферари” от всякаква възраст. В него има ресторанти, симулатори, атракциони за деца и възрастни. 

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Гардаленд (Gardaland), Италия

Това е най-големият увеселителен парк в Италия (Italy). Разположен е на брега на езерото Гарда (Garda Lake), на няколко километра от Верона (Verona).

Разделен е на три зони:

 • зона “Адреналин” – в нея са всички екстремни атракциони; препоръчваме ви скоростното влакче-динозавър “Раптор”, “Синьото торнадо” и “Магическата планина”;
 • зона “Приключение” – тя е по-спокойна и залага най-вече на вълнението от откривателството;
 • зона “Фантазия” – тя е предназначена за най-малките посетители на парка. Те могат да се возят на бебешко кану, да се качат на летящия остров и какво ли още не.

В любимо място на цялото семейство безусловно се превръща аквариумът Gardaland Sea Life, в който живеят 5 000 соленоводни и сладководни риби.

Шоу спектакли и фестивали също са част от програмата на Гардаленд (Gardaland).

В този увеселителен парк не сте заобиколени от герои на Дисни, но щурата фантазия на италианците и способността им да извличат наслада от всичко личи във всяко кътче и във всеки детайл. 

Европа парк (Europa Park), Германия – вторият най-известен лунапарк в Европа

Това е вторият по популярност парк в Европа. Намира се в град Руст, Германия (Rust, Germany) между Фрайбург, Германия (Freiburg, Germany) и Страсбург, Франция (Strasbourg, France). Открит е през 1980 година, като от тогава до сега непрекъснато се добавят нови зони и атракциони.

Тематичните области на парка носят имената на различните държави в Европа, а атракционите в повечето случаи са свързани с природни, исторически и културни особености на съответната страна.

Увеселителният парк има открита и закрита част; 25 невероятни водни атракции, включително сърф симулатор; ролеркостери, които се движат с луда скорост и правят невероятни лупинги. Можете да яздите динозавър, да се биете с пирати, да търсите съкровища, да карате картинг през английска градина, да ловите дракони.

Европа парк (Europa Park) може да се разглежда само като място за забавление, но може да се приеме и като детски поглед към всяка европейска страна. 

Увеселителен парк “Тиволи” (Tivoli Gardens), Дания

Увеселителният парк “Тиволи” (Tivoli Gardens) е вторият по възраст увеселителен парк в света, разположен в столицата на Кралство Дания (Denmark) – Копенхаген (Copenhagen). Паркът е построен в средата на XIX век и първата му зона – “Ориент” – все още е отворена за посетители. Симфоничният оркестър, който свири в Tivoli Gardens, и досега изпълнява някои от творбите на композитора Ханс Кристиан Лъмби, първият музикален директор на парка.

В наши дни един от основните акценти в Tivoli е върху летящите атракции – ако обичате да се носите из въздуха, тук ще ви предложат забавления, които няма да намерите другаде в Европа.

Други два важни акцента са театърът и музиката. На територията на увеселителния парк има няколко театрални сцени и концертни зали. Класически спектакли, авангарден театър, брилянтна музикална програма – Tivoli Gardens предлага възможност на цялото ви семейство да се налудува заедно и после да си поглези душата с по-тънки вълнения.

Препоръчваме ви да не пропускате и Pantomimeteatret, проектиран от архитекта на Кралския датски театър. Решен е в китайски стил, с открита сцена и механична завеса – опашка на паун, която се сгъва и разгъва между действията.

Легендарният увеселителен парк във Виена – Пратер (Prater), Австрия

Едва ли има някой, който да не е чувал легенди за Пратера (Prater) – виенския увеселителен парк с първото виенско колело в света.

Всъщност увеселителната зона е много малка част от Пратера – разкошен парк, откупен от императора през XVI век, за да се ползва като място за лов и отворен за обществено развлечение през XVIII век. Тогава започват да се строят и първите увеселителни съоръжения. Изстрелване със сфера, летене с балон над Виена (Vienna), бънджи, пейнтбол, блъскащи се колички, въртележки (най-голямата въртележка в света е именно тук), криви огледала, специални съоръжения за малки деца – атракциите са много.

Препоръчваме ви го и като дестинация за романтичен уикенд. Австрийската столица е разкошно място за влюбени, а посещението на Пратера и качването на най-старото виенско колело може да комбинирате с романтичен обяд. Ще ви го сервират в кабината преди тръгване и ще се наслаждавате на вкусни ястия, разкошни гледки и специалната си компания – незабравим спомен.

Ефтелинг (Efteling), Нидерландия

Разкошен, холандски увеселителен парк, в който акцентът е върху приказните герои и приказните преживявания. Той има една основна зона, около която са групирани четири кралства. Във всички тях забавленията, шоу спектаклите и атракционите са създадени на базата на митове, легенди, приказки и холандски фолклор.

Омагьосани замъци, високоскоростно влакче на приключенията, пиратски кораб, приказна гора, кралство на магията, дърво, което разказва приказки – накъдето и да се обърнете, ще ви заобикалят фантастични същества и познати от детството приказни герои.

В Ефтелинг (Efteling) дори кошчетата за боклук и банкоматите не изглеждат като кошчета за боклук и банкомати.

Увеселителният парк в Нидерландия (Netherlands) предлага забавления за хора от всички възрасти, отворен е за посещение през цялата година и има различен чар през всеки сезон.

Как работим

 

 1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
 2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
 3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Сиам парк (Siam Park), Испания

Сиам парк (Siam Park) е отворен за посетители от 2008 година и се рекламира като най-забележителната водна атракция в Европа. Построен е на хълм, чийто естествен релеф следват водните пързалки.

Водеща тема в него е Тайланд. Няма къде другаде да видите такова голямо струпване на сгради с характерната тайландска архитектура освен… в самия Тайланд (Thailand).

Замък на вълните, в който можете да сърфирате по най-високите вълни в света; вертикален тунел с акули и скатове; лазерно шоу; летящи топки, които се въртят – едната по посока на часовниковата стрелка, а другата наобратно; дракони; огромни пързалки; семеен сал; зона с игри за деца – Siam Park предлага забавления, свързани с водата, природата и адреналина, за малки и големи. 

Леголенд (Legoland), Германия

Ако вие и децата ви сте почитатели на конструкторите “Лего”, това е мястото за вас. Не сте се замисляли харесвате ли или не тази марка? Пак ви препоръчваме да посетите семейно Леголенд (Legoland) – в този увеселителен парк децата могат да карат миниджипове, да залавят престъпници, да влязат в ролята на Индиана Джоунс, да се катерят по скали, да стрелят с воден топ, да проверят имат ли реакциите на нинджи. Посещавайки го, ще им подарите наистина гигантско преживяване.

Има и атракции за възрастни. Леголенд е разделен на осем тематични парка, включително и с екстремни атракциони. Акцентът в шоу спектаклите е върху магиите, фокусите, клоунадата, акробатиката, цирка.

Просто се подгответе, че всичко е в Lego стил – декорацията, съоръженията, костюмите на служителите. 

Е, решихте ли кой увеселителен парк в Европа ще посетите първо? Свържете се с нас, за да ви разкажем повече за различните места. Ще ви изготвим програма, съобразена с бюджет, време, интересите и желанията ви и организираме цялото пътуване до най-малката подробност.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво...

read more
Eкскурзия в Марсилия

Eкскурзия в Марсилия

Вторият по големина град във Франция (France) се е разлял по хълмовете на Френската ривиера (French Riviera) в очакване на вашите възхитени погледи. Марсилия (Marseille) е честа круизна спирка. От нея лъха на разкош, на бунт, на горещина и страсти....

read more
Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076