Еднодневна екскурзия в Чичен Ица, Мексико

С този фотоалбум искаме да ви заведем в далечно Мексико (Mexico) и по-точно на полуостров Юкатан (Yucatan). В близост до два от най-големите карибски курорти – Канкун (Cancun) и Ревиера Мая (Riviera Maya), се намират множество археологически комплекси, свързани с маите. Там може да посетите и едно от новите седем чудеса на света “града на маите” – Чичен Ица (Chichen Itza).

Чичен Ица, в превод “кладенецът на племето Ица”, е древен град на маите, а по-късно и на толтеките, които след превземането му го превръщат в своя столица.

Опознавателни обиколки

Централна Америка

Мексико

Храмът на Кукулкан (El Templo de Kukulcan) в Чичен Ица

Когато говорим за Чичен Ица не можем да не започнем с най-известната сграда в комплекса – храмът на Кукулкан (El Templo de Kukulcan) или както испанците са го нарекли Ел Кастийо (El Castillo), в превод “замъка”.

 
Храмът на Кукулкан (Pyramid of Kukulkan), Чичен Ица, Мексико (Chichen Itza, Mexico)

Пирамидата е построена в чест на върховния вожд и Богочовек Топилцин Кецалкоатъл (Topiltzin Acxitl Quetzalcoatl) – Кукулкан. На езика на маите Кукулкан означава “пернат змей”. Глава на змия е един от най-често срещаните орнаменти по храмовете и платформите в града.
 
Pyramid of Kukulkan, Chichen Itza, Mexico

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Платформата на орлите и ягуарите (Plataforma de las Aguilas y los Jaguares)

В близост до Ел Кастийо е забележителна постройка – платформата на орлите и ягуарите (Plataforma de las Aguilas y los Jaguares). Тя е с 4 стълбища, започващи със змийски глави и с барелефи на орли и ягуари, разкъсващи човешки сърца.
 
Platforma de las aguilas y los jaguares, Chichen Itza, Mexico

Стената на черепите (El Tzompantli) и храмът на ягуара (El Templo del Gran Jaguar)

Разходката из Чичен Ица минава покрай “стената на черепите” (El Tzompantli). На нея има издълбани черепи, сцени от жертвоприношения, на които орли разкъсват човешки сърца и фигури войни със стрели и щитове.
 
Tzompantli, Chichen Itza, Mexico

Храмът на ягуара (El Templo del Gran Jaguar) е двуетажна сграда с голяма тераса към игрището за игра на топка. Той е богато украсен с барелефи, а на първия етаж може да се види стилизирана скулптура на ягуар. За нея се предполага, че е била трон. От втория етаж благородниците са наблюдавали играта.
 
El Templo del Gran Jaguar, Chichen Itza, Mexico

Игрището за пелота (El Juego de Pelota)

Следващия обект в археологическия комплекс е игрището за “пелота” (El Juego de Pelota). То е най-голямото открито досега с размери 166 м. дължина и 68 м. ширина.
 
El juego de pelota, Chichen Itza, Mexico

“Пелота” е древна игра с топка, където губещият отбор бил жертван на олтарите на Кукулкан. Целта е каучукова топка да бъде вкарана в ринг, монтиран на страничните стени на игрището. Топката може да бъде удряна само с коляно, бедро, хълбок, лакът или рамо. Отборът, който пръв вкара топката 13 пъти в ринга е победител. Предполага се, че топката е била с големина на хандбална или по-малка такава с тегло около 4 кг.
 
El juego de pelota, Chichen Itza, Mexico

Храмът на воините (El Templo de los Guerreros)

Името “храмът на воините” (El Templo de los Guerreros) идва от барелефите на толтекски воини на множеството квадратни колони пред основната сграда на храма.
 
Templo de los Guerreros, Chichen Itza, Mexico

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Обсерваторията (El Caracol) в Чичен Ица, Мексико

Обсерваторията (Observatorio) или още наричана Ел Каракол (El Caracol) е една от най-интересните сгради в Чичен Ица, както поради необичайната й форма, така и поради вероятното й предназначение. Нарича се Ел Каракол, което в превод значи “охлюв”. Причината за това название е вътрешно стълбище, което се движи по спирала наподобяващо черупка на охлюв. Историците смятат, че процепите в купола са служели за астрономически наблюдения и пресмятания, откъдето идва и името на сградата – “обсерваторията”.
 
El Caracol, Chichen Itza, Mexico

Женският манастир (Las Monjas) и църквата (La Iglesia)

И накрая, но не на последно място по красота и значимост – комплексът “Лас монхас” (Las Monjas) или “женския манастир”. С времето се е наложило това име въпреки, че всъщност е правителствен дворец. До него е разположена църквата (La Iglesia) – най-красивата сграда в Чичен Ица в архитектурен стил “ченес”.
 
La Iglesia, Chichen Itza, Mexico

С тази кратка фотообиколка се надяваме да сме събудили приключенчески ви дух и провокирали интерес към наследството на маите. В допълнение към вашата почивка в Мексико ще организираме още и еднодневна екскурзия в Чичен Ица.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

All Inclusive в Ривиера Мая

All Inclusive в Ривиера Мая

Знаете ли за кого е подходяща all Inclusive почивката в Ривиера Мая, Мексико (Riviera Maya, Mexico)? За хора, които се наслаждават и на природата, и на лукса. Обичат да разглеждат културни и исторически забележителности, но се забавляват отлично в...

read more
Дестинация Кариби

Дестинация Кариби

Една от най-мечтаните и вълшебни дестинации за почивка са Карибите (The Caribbean). “Коя страна, кой остров по-точно?” – може би ще попита някой. “Всички!” – отговаряме веднага ние. И в Доминикана, и в Коста Рика, и в Барбадос, и в Куба – навсякъде...

read more
Кафе и кафени напитки I

Кафе и кафени напитки I

Какво е за вас кафето? Единственият начин да си отворите очите сутрин? Глътка спокойствие следобед? Уют и безгрижно бъбрене с приятели? Или приятен начин да усетите духа на някое непознато място. Свивате в някоя уличка, за да избегнете...

read more
Меден месец

Меден месец

Меденият месец има 2 недостатъка. Първият е, че все някога свършва. Вторият е, че трябва да си изберете едно място, на което да го прекарате, няма как да посетите всички. Изборът никак не е лесен, разбираме го напълно и ви предлагаме да стесните...

read more
Загадките на Мексико

Загадките на Мексико

Почивка в Мексико (Mexico) е един от най-предизвикателните, романтични и ценни подаръци, които можете да си направите. Много от клиентите, за които сме организирали пътувания до там, споделят че на това място са се научили да ценят мига и...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076