10 от най-посещаваните забележителности по време на екскурзия във Виена, Австрия

Виена, Австрия (Vienna, Austria) е разкошен град. Не само заради имперските сгради, градините и парковете, поддържани с любов и внимание десетки, стотици години.

А и защото е запазила аристократичния дух, който не се изразява в материален лукс, а в специално отношение към културата и изкуството.

За да се докоснете до него, достатъчно е да се разходите из австрийската столица и да посетите някои от емблематичните за нея забележителности в Австрия. Ние ви представяме 10 от тях.

Централна Европа

Австрия

Виена

Катедралата “Св. Стефан” (Stephansdom)

Тя се намира на площад Щефанплац (Stephansplatz) и е едно от местата, които не бива да пропускате. Построена е върху руините на два по-стари храма. Южната й кула е завършена в началото на XV век. Северната така и никога не е построена. Носят се легенди, че младият зидар, който я градял бил сключил сделка с дявола, но не успял да я изпълни. Може и така да е. В крайна сметка, през XIX век виенската управа взима решение да дострои кулата, но жителите на града се възпротивяват. Катедралата “Свети Стефан” (Stephansdom) е издигната от дялан камък, с малко скулптури по фасадата, с множество орнаменти по вратите и с богата украса отвътре. Мрамор, дърворезба, злато – олтарите и нишите са истински произведения на изкуството. От XVI век насам тук е разположен и най-големият орган в Европа. Великият Бетовен е свирил на него. До покрива на катедралата водят 343 стъпала, а гледката към Виена, която се разкрива от там си заслужава усилието да ги изкачите.  Катедралата Свети Стефан във Виена, Австрия (Stephansdom, Vienna, Austria)

Дворецът “Хофбург” (Hofburg)

В него, през вековете, се случват ключови за Виена и Австрия събития. Все пак това е домът на императорите и то не само от династията на Хабсбургите. От него Хитлер обявява аншлуса (присъединяването) на Австрия към Третия райх. Днес част от сградата е официална резиденция на австрийския президент. Тук се помещават още Националната библиотека и музей за музикални инструменти. Дворецът “Хофбург” (Hofburg) е построен през XIII век и оттогава досега претърпява множество промени, разширения и реконструкции. Всеки владетел е добавял сгради и градини и е оставял своя отпечатък върху комплекса. Последните промени са направени през 1913 година.  Дворецът Хофбург, Виена, Австрия (Imperial Palace, Vienna, Austria)  Imperial Palace, Vienna, Austria  Imperial Palace, Vienna, Austria  Дворецът Хофбург - Виена, Австрия (Imperial Palace, Vienna, Austria)  Imperial Palace, Vienna, Austria  Дворецът Хофбург във Виена, Австрия (Imperial Palace, Vienna, Austria)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Кметството на Виена (Wiener Rathaus)

Виенското кметство (Wiener Rathaus) се намира близо до сградата на парламента, срещу Импературския театър (Burgtheater). Построено е между 1872 и 1883 година, след като Виена нараства неимоверно и се оказва, че има нужда от повече кметски служители. Сградата е решена в стил неоготика (високите й кули) с елементи на барок (интериора и градините). Част от детайлите й са в други стилове. Днес туристите могат да влязат и да разгледат някои от многобройните зали със стенописи и запазен през годините интериор или да хапнат в ресторанта. През декември сградата на кметството се превръща в огромен адвент календар. Ежедневно, в рамките на 24 дни, се отваря по един от прозорците й и на него се показва по едно произведение на изобразителното изкуство.  Кметството на Виена, Австрия (Wiener Rathaus, Vienna, Austria)

Дворецът “Шонбрун” (Schloss Schönbrunn)

В XIV век на мястото на двореца имало ферма с мелница и лозя. През XVI век земята сменя собственика си два пъти, а на нея е построено голямо, красиво имение. Първоначално то е използвано като ловна резиденция, а по-късно за съхранение на впечатляваща колекция от произведения на изкуството. В края на XVII век то е сравнено със земята от турските войски и император Леополд решава да го построи наново, и да го направи лятна резиденция на своя син. Архитектът, който ръководи работата умира по време на строежа, което забавя строителните работи с около 40 години и Шьонбрун се превръща в двореца “Шьонбрун” (Schloss Schönbrunn) едва по времето на Мария-Терезия. През годините сградата продължава да се преустройва и разширява. И през XХ век, когато монархията пада, дворецът се превръща в отворен за посетители музей. Заедно с градините си той е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).  Schloss Schönbrunn, Vienna, Austria  Дворецът  Дворецът  Schloss Schönbrunn, Vienna, Austria

Дворецът “Белведере” (Schloss Beldvedere)

Двете сгради на комплекса “Белведере” (Schloss Beldvedere) и техните градини са създадени през XVIII век от принц Евгений Савойски. В едната се помещават неговите апартаменти, а другата е с представителни цели. След смъртта на принца императрица Мария-Терезия го преустройва и там се организират тържествата по случай сватбата на дъщеря й Мария-Антоанета с френския крал Луи XVI. Отново по желание на императрицата “Белведере” се превръща в първия обществен музей. В залите му са подредени колекции от произведения на изкуството и оръжия. Гражданите и гостите на Виена, Австрия могат свободно да влязат и да ги разгледат. Днес в комплекса се помещават две галерии. В едната се излагат творби, създадени в периода XII – XVI век. Другата е посветена на съвременното австрийско изкуство. Градините на “Белеведере” също са впечатляващи – множество фонтани, скулптури, тематични кътове и майсторски оформени храсти, дървета, зелени площи.  Дворецът  Дворецът  Schloss Belvedere, Vienna, Austria  Дворецът  Schloss Belvedere, Vienna, Austria

Църквата “Св. Карл” (Karlskirche)

В началото на XVIII век във Виена избухва жестока чумна епидемия и император Карл VI дава обет – ако господ избави града му от болестта, той ще построи църква в памет на италиански епископ, борил се с чумата два века по-рано. Така се поставя началото на строежа на църквата “Свети Карл” (Karlskirche). В нея се преплитат множество архитектурни стилове, и което е още по-интересно, разпознават се елементи-цитати, заимствани от различни църкви – шедьоври на архитектурата от цял свят. Интериорът е в бароков стил с разкошни фрески и скулптури. Като свещеник в църквата е служител Вивалди. В църквата “Свети Карл” той композира и “Четирите годишни времена”. Днес в храма се изнасят множество концерти.  Катедралата Свети Карл, Виена, Австрия (Karlskirche, Vienna, Austria)

Австрийският парламент (Österreichisches Parlament)

Огромната сграда на австрийския парламент (Österreichisches Parlament) – 13 500 кв. метра – е строена от 1874 до 1883 година. Разпределението й включва заседателни и спортни зали, стаи за срещи на различни комисии, библиотека, лобита, кафенета и трапезария. При проектирането й архитектът Теофил Хансен се вдъхновява от архитектурата на антична Гърция – родното място на демокрацията. Фасадата на сградата на парламента е внушителна със своите коринтски колони и статуи, а фонтанът на Атина Палада пред нея – впечатляващ. Не пропускайте да влезете и в самия парламент. Интериорът му също е проектиран от Хансен. Ще видите ценни произведения на изкуството, пищно и стилно украсени зали – преживяването е незабравимо.  Австрийският парламент във Виена Австрия (Austrian Parliament, Vienna, Austria)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper)

Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper) е построена в края на XIX век на опасващата централния градски район, улица – Рингщрасе (Ringstraße). Откриват я с операта “Дон Жуан” на Моцарт. Сградата е в неоренесансов стил, с разкошен интериор, но виенчани не я харесват особено. Смятат, че не е достатъчно внушителна и величествена. Дори подигравателно я наричат Кьониграц (Königgrätz), мястото на което австрийците претърпяват срамна загуба във войната с Прусия. През 1945 година по-голямата част от сградата на операта е разрушена при бомбардировки. Една година по-късно е започнат нов строеж на същото място. Резултатът е днешната легендарна виенска опера.  Wiener Staatsoper, Vienna, Austria  Държавната опера във Виена, Австрия (Wiener Staatsoper, Vienna, Austria)

Увеселителният парк “Пратер” (Prater)

Пратерът (Prater) не е обикновен увеселителен парк, а място, на което всеки може да намери своя начин за отдих и забавление. В едната му част са всички атракциони и развлекателни съоръжения, включително легендарното виенско колело, построено в края на XIX век в чест на 50 годишното управление на императора Франц-Йосиф. В другата част на “Пратера” е по-спокойно, зелено – с тихи заведения и приятни места за разходка. Пратера, Виена Австрия (Prater, Vienna, Austria)

Домът “Хундертвасер” (Hundertwasserhaus)

Сам канцлерът Бруно Кайси иска от кмета на Виена да осигури на Хундертвасер – художник, архитект и скулптор, чийто сгради са строени така, че да са в максимална хармония с природата – възможност да построи жилищна сграда според своите разбирания. Резултатът е една от най-веселите, пъстри и зелени сгради във Виена – Хундертвасерхаус (Hundertwasserhaus). Фасадата на всеки от петдесет и трите апартамента е боядисана в различен цвят, всеки наемател има право да украси прозорците си както намери за добре, а подът е вълнообразен. На покрива са насипани 900 тона пръст и над сградата се извисяват дървета и храсти. Домът може да се разгледа и отвътре. В приземния етаж има кафене и магазин за сувенири. Ако ви хареса, не пропускайте да разгледате и най-цветния завод за преработка на отпадъци – Шпителау (Spittelau). Той също се намира в града и е построен в типичния за Хундертвасер стил.  Hundertwasserhaus, Vienna, Austria  Хундертвасерхаус, Виена Австрия (Hundertwasserhaus, Vienna, Austria)

Ако вече планирате пътуване до Виена, обадете ни се, ще ви помогнем да го организирате и ще ви направим страхотна програма. А ако още се чудите дали да посетите този град,

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Круиз Балтийски столици

Круиз Балтийски столици

Опознайте една красива част на Европа (Europe) с богата и интересна история. Запишете се за круиз „Балтийски столици“ и се впуснете в приключение, което ще промени коренно представите ви за тази част от континента. А ние, днес, ще ви разкажем какво...

read more
Коледни базари в Германия

Коледни базари в Германия

Историята на коледните базари в Германия датира от XIV – XVI век. Зараждат се като традиционно средство за пазаруване по това време на годината. Няма яснота къде възникват първо, но за кратко се разпространяват из големите градове. Немските коледни...

read more
Топ 7 в Карлови Вари

Топ 7 в Карлови Вари

Карлови Вари (Karlovy Vary) е мечтано място за почивка от почитателите на спа терапиите, красивата природа, аристократичната обстановка и доброто кино. Артистичните души и хората, които имат нужда от пълноценна почивка и възстановяване на силите се...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Топ 9 в Краков

Топ 9 в Краков

За почитателите на изящната архитектура, историята и романтичната атмосфера, Краков, Полша (Krakow, Poland) е точната дестинация. Градът успява да запази разкошните си сгради по време на Втората световна война и днес можем да се разхождаме из...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076