10 забележителности, които непременно да посетите на екскурзия в Испания

Ходили сте вече в Испания (Spain)? Тя има толкова много лица, едва ли сте видели всичките.

Не сте били никога на екскурзия в Испания? Непременно я посетете – слънчева, красива, с усмихнати хора, интересни исторически и културни забележителности, хубаво вино и разкошни плажове – ще ви плени от пръв поглед.

За всички вас, от нас – върлите почитатели на вълшебствата на тази страна – разказ за 10 обекта в Испания, из които пътешествието е задължително.

Историческо наследство

Южна Испания

Испания

Дворецът Алхамбра, Гранада (Alhambra, Granada), Южна Испания (Southern Spain)

В подножието на синята планина Сиера Невада (Sierra Nevada), на висок хълм над Гранада (Granada), се издигат ръждиво-червеникавите стени на Алхамбра (Alhambra). Отдалеч гледката е впечатляваща. Отблизо – очите не могат да се наситят на красотата на всяка скулптура, цвете, детайл.

Алхамбра е изцяло запазен дворцов комплекс, построен от мавърската династия Насриди. Той е защитен от крепостни стени и високи кули. Разполага със собствен воден резервоар – водата е най-голямото му богатство. Ще го оцените и вие, докато се разхождате из разкошните градини на замъка Насрид и лятната резиденция Хенералифе. Вековни дървета хвърлят спасителна сянка, водните парапети и чешмите носят прохлада, а за всеки фонтан се разказват поне две легенди.

Първите сгради в комплекса са от XIII век. През вековете представителите на династията Насриди добавят джамии, хамами, дворци и градини. И така до XV век, когато католиците превземат Гранада и се настаняват в Алхамбра. На мястото на някои джамии са изградени църкви. Части от дворците са преустроени така, че да пасват на начина на живот на испанските владетели. Разликата в стиловете е очебийна и издава интересни разлики в мисленето.

Разходката из Алхамбра е богато преживяване за ума, очите и сърцето.

  Дворецът Алхамрба, Гранада, Южна Испания (Alhambra, Granada)

  градините на Алхамбра, Гранада, Южна Испания (Alhambra, Granada)

Катедралата “Саграда Фамилия”, Барселона (Sagrada Familia, Barcelona)

Едва ли има човек, който да не е чувал за нея. Величествена, разкошна, налудничава, истинско тържество на човешката фантазия – определенията за катедралата, на която Гауди посвещава 40 години от живота си, са бледи и недостатъчни. Трябва да я видите.

Храмът все още е незавършен. Докато се изкачват към върха на някоя от кулите, туристите виждат строителни работници да се трудят на междинните площадки.

Всяка фасада на “Саграда Фамилия” (Sagrada Familia) разказва за един етап от живота на Христос – от раждането до смъртта му. Някои от скулптурите, предимно на западната фасада, наричана “фасада на страстта”, са ъгловати, груби и особено въздействащи. Обърнете внимание на Христос, седнал над входа на катедралата, отпуснал ръце.

Кулите на храма са украсени с цветни керамични кръгове. Вътрешността му не прилича на вътрешността на никоя друга църква – създава усещане за тържество на живота вместо да подканва към мисли за смирение.

Срещу източната фасада на катедралата Гауди е поискал да се направи парк с езеро. То е позиционирано така, че нощем виждате отражението на храма във водите му. Не пропускайте тази гледка по време на своята нощна разходка из Барселона (Barcelona).

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Дворецът “Алказар” (Alcazar, Sevilla), Севиля (Sevilla), Южна Испания

Кралският дворец в Севиля (Sevilla) е построен върху останките на мавританска крепост в известния ви вече стил “мудехар”. Поредица от испански крале добавят по нещо към него по време на своето управление. Затова и може да се видят типични за мавританския стил пресичащи се арки, комбинирани с готически и италиански ренесансови елементи.

Особено интересни за посетителите са “Дворът на девиците” – с голям басейн, заобиколен с градини – и баните на доня Мария де Падиля, резервоари за дъждовна вода.

Дворецът “Алказар” (Alcazar) е включен в списъка на световното културното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

  Дворецът

Вулканът Тейде (Teide), Тенерифе, Канарските острови (Tenerife, Canary Islands)

Заспалият вулкан Тейде (Teide) е най-високата точка в Испания – 3718 метра. В слънчеви дни от него се открива чудна гледка към целия остров Тенерифе (Tenerife). В облачно време пък, ако човек погледне надолу, вижда килим от облаци в краката си.

Растителност липсва, пейзажът по пътя към върха е фантастичен, лунен. Разходката е изключително приятна.

  Вулканът

  Teide, Tenerife, Spain

Джамията “Мескита де Кордоба”, Кордоба (Mezquita de Cordoba, Cordoba)

По времето на маврите това била втората по големина джамия в света. С разкошна украса и изключително богата библиотека – 400 000 тома, включващи някои редки ръкописи. Грамадните полилеи, които я осветявали били изработени от претопените камбани, откраднати от маврите през X век от катедралата в Сантяго де Компостела.

През XII век испанците превземат Кордоба (Cordoba) и прогонват маврите. Полилеите от джамията са свалени, претопени и отново направени на камбани, които се връщат в Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela). През XIII век богатите фамилии започват да строят свои параклиси в двора на “Мескита де Кордоба” (Mezquita de Cordoba). Така се появява интересният стил “мудехар” – комбинация от мавритански и испански архитектурни елементи.

През XVI век в средата на джамията е построена бароковата катедрала “Непорочното зачатие на Богородица”. Тя сякаш израства от покрива на джамията. Преплитането на архитектурни на архитектурни стилове и религии и до днес носи атмосфера, в която си заслужава да се потопите.

Мескита де Кордоба

Плажовете на Аликанте (Alicante), Югоизточна Испания (Southеastern Spain)

Те са широки, дълги, с фин пясък и примамливи сини води. Плажът “Сан Хуан” (San Juan) е около 2900 м, със спокойни води, много подходящ за семейна почивка. Плажът “Ел Постиге” (El Postiguet) е близо до крепостта “Санта Барбара” (El Castillo de Santa Bárbara), от която се открива прекрасна гледка чак до Бенидорм. По крайбрежната му улица има кокетни заведения. Плажът “Урабнова” (Urbanova) пък предлага отлични условия за водни спортове.

Повечето посетители на Аликанте (Alicante) не пропускат да отскочат и до остров Табарка (Tabarca). Той е малък, обявен е за резерват и на територията му има запазено очарователно рибарско селище. Шарени къщи, тесни улички и ресторантчета, в които се сервират прясна риба и морски дарове – не пропускайте да го посетите и вие.

  San Juan, Alicante, Spain

  San Juan, Alicante, Spain

Площадът “Плаза Майор” (Plaza Mayor) в столицата на Испания – Мадрид (Madrid)

През XIV век това бил най-обикновен пазар. Два века по-късно започва преустройството му в основен градски площад. Проект, завършен едва през XVII век. Плаза Майор (Plaza Mayor) в Мадрид (Madrid) е дълъг 120 и широк 90 метра. Заобиколен е със сгради, под които има арки и безистени, и от четирите си страни. Достъпът до площада се осъществява през тях. В центъра му е поставена статуя на крал Филип III.

Това е мястото, на което са се провеждали всички важни обществени събития – коронации, екзекуции, кориди, всякакви зрелища. На него се събират до 50 000 човека. Днес под арките са разположени кокетни кафенета. От тях туристите могат да разглеждат площада и да гледат представленията на различни улични артисти.

  Плаза Майор в Мадрид - столицата на Испания (Plaza Mayor, Madrid, Spain)

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Катедралата “Ла Сеу”, Палма де Майорка, (La Seu, Palma de Mallorca)

Тя също е построена върху останките на джамия. “Ла Сеу” (La Seu) е най-високият храм в Испания, завършван в продължение на 700 години. В него се откриват влияния на всички архитектурни стилове, сменяли се през това време. Един от архитектите, които оставят своя следа в създаването и преустройството му е Гауди. Той променя местата на някои параклиси, затваря един от входовете, електрифицира катедралата.

“Ла Сеу” в Палма де Майорка (Palma de Mallorca) е внушителна гледка отвън със своите островърхи кули и впечатляваща гледка отвътре със странните конструкции на Гауди, съчетани с работата на куп други, включително и модерни, архитекти.

  La Seu, Palma de Mallorca, Spain

Градът на изкуствата и науките, Валенсия (Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia)

Валенсия (Valencia) е третият по големина град в Испания – слънчев и много спокоен за размерите си. Освен стария рибарски квартал, готическите катедрали, бароковите църкви, музеите и галериите с богати сбирки от творби на известни художници в него можете да посетите и града на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias). Той включва няколко сгради с екстравагантна архитектура, в които са разположени опера, театър, планетариум и впечатляващият музей на океанографията. Той се намира под водата и сбирката му от всякакви океански чудеса заема 80 000 кв. м. Между постройките има зелени площи и ботаническа градина.

Пристанището в Малага (Malaga)

Смята се, че пристанището в Малага (Malaga) съществува от около 1000 г. пр. Хр. и през вековете не е преставало да бъде голямо и важно пристанище за финикийци, римляни, испанци. Преустройвано, достроявано – последно през 2006 година – днес то е огромно и на него могат да спират дори най-големите круизни кораби. Шумно, пъстро, красиво, чудесно място за разходка, пазаруване, хапване и почивка.

  Malaga, Spain

Казахме ви, Испания е страна с много лица. Едно пътуване ви стига да се влюбите в нея, но не и да я опознаете. Затова, ако искате следващо пътешествие из нейните красоти, обадете ни се – ние ще го организираме според вашите интереси, бюджет и времето, с което разполагате.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Канарски острови

Канарски острови

Почивка на Канарските острови (Canary Islands) е мечта на почти всеки. Знаете ли обаче какво ще правите като стигнете там? Най-бързият начин да осъществим мечтите си е като ги превърнем в планове. Затова, прегледайте статията – подсказваме ви 7...

read more
Източноправославен Великден

Източноправославен Великден

Останете верни на източноправославните, великденски традиции и в същото време си подарете ново изживяване. Вижте кои 7 дестинации ви предлагаме да посетите по Великден и планирайте пролетно пътешествие за цялото семейство. Празничен...

read more
Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Португалия

Португалия (Portugal) е едно от кътчетата на света, които си заслужава да опознаете по-добре. Излъчването ѝ на бивша империя, и все още неповехнала красавица, с вкус към живота и неговите сладости ще ви омагьоса. Безбройните легенди и истории от...

read more
7 плажа на Кефалония

7 плажа на Кефалония

Остров Кефалония, Гърция (Kefalonia, Greece) – най-големият от Йонийските острови (Ionian Islands) – е рай за любителите на плажните удоволствия. Неговите закътани заливи, облагородени и диви плажове ви дават възможност да посещавате ново място и...

read more
Свети Валентин в Европа

Свети Валентин в Европа

Две са нещата, необходими за празнуване на свети Валентин – любов и взаимност. Всичко останало е разкошно допълнение към щастието ви. Използвайте празника, за да заздравите връзката си и да споделите още един перфектен ден заедно. Дали ще...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076