15 неща, които да направите при посещението си в Маракеш, Мароко

Искате да поживеете в приказка от хиляда и една нощ? Идете в Маракеш, Мароко (Marrakesh, Morocco). (На берберски това значи “земя на бога”.) Градът има още две, и то доста поетични, имена – “розовият град” и “дъщерята на пустинята”. Още с първите крачки по неговите улици ще откриете, че те му подхождат и го описват точно.

Маракеш е различен от всичко, което сте виждали досега, особено ако сте пътували предимно в Европа (Europe).

Затова ви подсказваме 15 неща, които си струва да направите, докато се шляете по живописните му улички.

Туристически дестинации

Северна Африка

Мароко

Направете си снимка пред един от символите на Маракеш – джамията Кутубия (Koutoubia Mosque)

Минарето на построената през XII век джамия се извисява на 69 метра над земята. В града е забранено да се издигат сгради, по-високи от него. Храмът е отличен образец на мавърската култура и архитектура. В миналото около него са се продавали множество ръкописи, затова ѝ се нарича Кутубия (Koutoubia Mosque), което значи “книжна”.

Минарето на джамията се вижда от всяка точка на града и често служи за ориентир на заблудени туристи.

джамията Кутубия (Koutoubia Mosque), Маракеш, Мароко (Marrakech, Morocco)

Запознайте се с арабската архитектура в медресе “Бен Юсеф” (Ben Youssef Madrasa)

Медресето е училище, което подготвя свещенослужители и начални учители. Бен Юсеф (Ben Youssef Madrasa) в Маракеш е едно от най-старите в Севера Африка (North Africa). Основано е през XIV век, през XVI век е пресутроено и става най-голямото в Мароко – побира до 900 души.

Архитектурата му е запазена и до ден днешен – вътрешни дворове, седем на брой, с огромен басейн в средата на единия, типичните арабски галерии и орнаменти. Мястото е красиво, но наред с изяществото му голямо впечатление ще ви направи и покоят, който излъчва. Въпреки че медресето функционира като музей от 1982 година и през него минават множество туристи всеки ден, то е точното място за успокоение и размисъл.

медресе “Бен Юсеф” (Ben Youssef Madrasa), Маракеш, Мароко (Marrakech, Morocco)

Ben Youssef Madrasa, Marrakech, Morocco

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Отседнете в традиционен за Маракеш риад

Това е отделна от Маракеш приказка. Риад се нарича типичният за града частен дом. Думата всъщност значи “градина”. Риадът е на няколко етажа, обикновено с арки, тераси, тесни салони с високи тавани, богата украса – дърворезба, рисувани плочки – и квадратен вътрешен двор, в който се събира цялото семейство. В него има няколко портокалови или лимонови дръвчета и шадраван или чешма.

Този тип домове са направени така, че да осигуряват максимално уединение на семейството. Всичко е подчинено на удобството и уюта на хора, които обичат да блаженстват заедно. Днес голяма част от тях са преобразувани в хотели. Затова ако търсите романтично място за почивка с любим човек, то непремено отседнете в риад. Ние ще намерим най-подходящия за вас.

традиционен за Маракеш риад (Marrakech, Morocco)

Marrakech, Morocco

Вижте красивите декорации в двореца Бахия (Bahia Palace) – архитектурното бижу на Маракеш

“Бахия” означава “брилянтна”. Това трябва да ви подготви достатъчно за великолепието, което ще видите в сравнително новия дворец, построен през XIX век от великия везир Бу Ахмед в чест на най-желаната от него любовница. Той живеел в двореца заедно с всичките си деца и съпруги. Днес дворецът Бахия (Bahia Palace), смятан за един от шедьоврите на мароканската архитектура, е отворен за посещения, концерти и изложби.

Дворецът Бахия (Bahia, Palace), Маракеш, Мароко (Marrakech, Morocco)

Купете си сувенир от суковете на Медината (Medina of Marrakesh)

Ако обичате да се разхождате по пазарища, суковете на Медината (Medina of Marrakesh) са вашето място. Там най-добре ще усетите пулса на града. Какво е сук? Традиционният за Маракеш пазар – очарователен лабиринт от улички и сергии, на които се предлага всичко – от подправки и храни, през платове до животни.

Отдъхнете с чаша ментов чай

Няма как да пропуснете любимия чай на марконците. Когато се изморите от разходки и впечатления, изберете си тихо, уютно местенце и изпийте един ментов чай, сервиран с много захар и пресни стръкчета мента – ще се почувствате освежени и готови да откривате още от прелестите на “дъщерята на пустинята”.

Marrakech, Morocco

Разходете се из райските градини на Маракеш – Мажорел (Majorelle Garden)

Маракеш е място, на което по различно време смели хора, с богато въображение, са сбъдвали мечтите си за създаване на райски кътчета. И градините Мажорел (Majorelle Garden) са още едно доказателство за това.

През 20-те години на XX век художникът Жак Мажорел се заселва в Маракеш и построява своето синьо студио. Следващите четиридесет години той създава и обгрижва градините около него. Тук можете да видите повече от 300 екзотични растения, но това изобщо не е достатъчно, за да опише прелестта на градините Мажорел. Не забравяйте, че те са създадени от художник – играта на цветове и форми е зашеметяваща.

Градините са занемарени, когато на Мажорел му се налага да се завърне във Франция и са възродени отново от Ив Сен Лоран.

градините Мажорел (Majorelle Garden), Маракеш

градините Мажорел (Majorelle Garden) в Маракеш (Marrakech)

градините Мажорел (Majorelle Garden), Маракеш, Мароко (Marrakech, Morocco)

Majorelle Garden, Marrakech, Morocco

кактуси в градините Мажорел в Маракеш (Majorelle Garden, Marrakech, Morocco)

Вижте руините на двореца Ел Бади (El Badi Palace)

И като казваме руини имаме предвид точно това – да не останете разочаровани. Построеният през XVI век дворец, по желание на един от владетелите от династията Саади, е бил символ на лукс и разкош. За него архитекти и строители са подбрали материали от цял свят – мрамор от Италия (Italy), стъкло от Франция (France), гранит от Ирландия (Ireland), оникс от Индия (India). Работата по двореца продължава 25 години.

През XVII век на власт идва нов владетел, който разрушава Ел Бади и използва скъпите материали за построяването на нов дворец. Днес от Ел Бади (El Badi Palace) наистина могат да се видят само руини и множество щъркелови гнезда. И все пак, заслужава си да посетите мястото, дори само, за да си припомните как минава земната слава.

El Badi Palace, Marrakech, Morocco

Посетете Саадитските гробници

Саадити е династията, управлявала Мароко от средата на XVI до средата на XVII век. Те ще ви очароват с дърворезбата си, итлианския мрамор, рисуваната керамика и градината. Това е още едно място, на което можете да се оттеглите и да отдъхнете от врявата на Маракеш. Почитателите на историята ще го оценят и като място, на което могат да научат много за историята на розовия град и за начина на живот на неговите султани. Проявете търпение и непременно посетете залата с дванадесетте колони.

Пробвайте от местната мароканска кухня

Мароканската кухня е “да си оближеш пръстите”! Кускус, месо, зеленчуци – почти всичко се готви в традиционен глинен съд с коносувиден капак, наречен “тажин”. Поднасят се много и различни салати, птиче месо, риба в марината “чермула”. Пробвайте варените охлюви, които се продават в купички по ъглите на суковете. Посетете традиционен марокански ресторант и хапнете заалук – салата с пушен патладжан и много подправки, хария – ястие от агнешко, леща, нахут и домати, шишчета от агнешки черен дроб.

Marrakech, Morocco

Поглезете се със спа процедури в хотел La Mamounia, Маракеш

Най-добрият градски хотел в света за 2018, хотел номер 1 в Афирка, най-добрият спа хотел в Мароко за 2018 – La Mamounia е приказно място не само заради многобройните си награди.

Дворецът, превърнат на хотел предлага типичен за Маракеш лукс – прости и изящни форми, прохладни градини с езера и фонтани, естествени материи и материали, произведения на изкуството. Помислено е дори за ароматите – жасмин, кедър, портокалов цвят.

Дори да не отседнете в La Mamounia, непременно посетете спа центъра му. Тук можете да поглезите с процедури, изпълнени с рядко майсторство в разкошна, предразполагаща към отпускане обстановка. Хотелът предлага и частен спа центъра, който можем да наемем специално за вас.

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Отбийте се в градината Менара (Menara Gardens)

Над 90 хектара палми и маслинови дръвчета с огромно изкуствено езеро между тях – градината Менара (Menara Gardens) е създадена през XII век. В нея са изградени първите водопровод и канализация. В някои кътчета на градината членовете на кралското семейство си уреждали романтични срещи

Днес мястото е достъпно за всички и ви препоръчваме да видите как слънцето залязва над езерото.

Menara Gardens, Marrakech, Morocco

Вижте гарата в новата част на Маракеш

Какво ще правите на гарата? Когато видите изящната ѝ архитектура, ще разберете отговора на този въпрос. Старата сграда е от 20-те години на XX век, новата – от 2008 година, но и двете смайват с красивата си архитектура.

Направете си татуировка с къна

Те са наистина изящни. Майстори на къната и татуировките може да срещнете не само на площад Джема ел Фна (Jemaa el-Fnaa), но и в сука или на някой ъгъл в старата част на града. Рисуват се ръцете или краката, татуировката трае три седмици, а цената ѝ е въпрос на добро пазарене.

Marrakech, Morocco

Почувствайте магията на площад Джема ел Фна (Jemaa el-Fnaa), Маракеш

Както и сукът, това е едно от най-приказните места в Маракеш. Площадът Джема ел Фна е царството на уличните артисти, разказвачите на приказки, укротителите на змии и дресьорите на маймуни и жените, които рисуват временни татуировки с къна. Площадът е защитен от ЮНЕСКО (UNESCO) като част от устното и нематериално наследство на човечеството. Тук можете да гледате чудни представления, да чуете невероятни истории, да си купите сувенири или да послушате музика. Гледката от терасата на близкото кафене е невероятна и си заслужава да пробвате да си намерите маса до парапета и да пиете един ментов чай след като сте се шляли из пазара.

Jamaa el Fna, Marrakech, Morocco

Маракеш е вълшебно място – озовеш ли се в него, прелиташ между времената, научаваш се да гледаш по-спокойно на живота и да търсиш неговите малки радости. Ние можем да ви препоръчаме още десетки по-малко известни, но знакови за града места, които трябва да видите, вкусотии, които трябва да опитате. Свържете се с нас, за да организираме вашето пътуване до розовия град.

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Хотели в Шарм ел Шейх

Хотели в Шарм ел Шейх

Имате нужда от почивка на море. Но не каква да е, а по-различна и запомняща се. Иска ви се да видите красиви места и да изпробвате нови неща – да се гмуркате сред екзотични рибки и цветни корали, да плавате с лодка с прозрачно дъно или да...

read more
Остров Джерба

Остров Джерба

Разказвали сме ви за Тунис (Tunisia) и неговите забележителности и бихме препоръчали пътешествие до тази страна на всеки, който иска да усети живота между морето и пустинята. Днес обаче насочваме вниманието ви специално към почивка на остров Джерба...

read more
Сватбени церемонии

Сватбени церемонии

Срещнали сте човека, с когото искате да прекарете живота си, получили сте най-романтичното предложение за брак и сега искате да имате “най-” сватба. Разбираме ви, щастието трябва да се празнува, допълва и увеличва. Сигурно имате вече поне 2 – 3...

read more
Топ 9 в Тунис

Топ 9 в Тунис

Екскурзия в Тунис (Tunisia) означава среща с възхитителна смесица от култури (арабска, финикийска, римска, испанска, африканска), мързелуване на красиви плажове и впечатляващи природни гледки. Емоционално пътешествие през времената, което ще ви...

read more
Семейна почивка в Хургада

Семейна почивка в Хургада

Хургада (Hurghada) е курортен град в Египет (Egypt), известен с дългите си, красиви плажове на Червено море (Red Sea). Най-доброто време за посещението му е късна есен – ако искате да се радвате на лятно слънце през октомври и ноември, това е...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076