7 причини да изберете почивка в Мексико

Почивка в Мексико (Mexico) е един от най-предизвикателните, романтични и ценни подаръци, които можете да си направите. Много от клиентите, за които сме организирали пътувания до там, споделят че на това място са се научили да ценят мига и заобикалящата ги красота.

Неговата магична атмосфера им е дала усещане за пълнота и спокойствие, които до този момент са им липсвали.

Затова решихме да ви разкажем за 7 от загадките на Мексико. Вие преценете искате ли да го опознаете.

Екзотични пътешествия

Централна Америка

Мексико

Тюркоазените води на Ривиера Мая (Riviera Maya) и Плая дел Кармен (Playa del Carmen) – перлите на Мексико (Mexico)

Ривиера Мая (Riviera Maya) е необичайна курортна зона. Тя е разположена на източното крайбрежие на полуостров Юкатан (Yucatan) и за разлика от обичайните курорти, в нея на почит са природата, спокойствието и тишината. Хотелските комплекси са наистина луксозни, има достатъчно развлечения, но основното тук е природата.

В Ривиера Мая се намират някои от най-красивите плажове и вторият по големина бариерен риф в света. А също и два големи тематични природни парка, на чиято територия са запазени множество руини и исторически забележителности – Шел Ха (Xel Ha) и Шкарет (Xcaret). Там можете да плувате с делфини или в пещерни реки, или просто да съзерцавате безмълвни и без да ви омръзва заобикалящата ви красота. Истинско престъпление е да не се гмурнете поне веднъж, два, три пъти.

Плая дел Кармен (Playa del Carmen) се смята за центъра на Ривиера Мая. Градчето, започнало съществуването си като обикновено рибарско село преди повече от век, днес е кокетен курорт с множество кафенета, ресторанти, магазинчета за сувенири и пристанище за идващите круизни кораби. От него тръгват маршрутите към някои от най-интересните и загадъчни местенца в Мексико – Чичен Ица (Chichen Itza), Тулум (Tulum) и Коба (Coba).

 Плая дел Кармен (Playa del Carmen, Mexico)

 Плая дел Кармен, Мексико (Playa del Carmen, Mexico)

Чичен Ица (Chichen Itza) – културно-историческото наследство на Мексико

Каменният град на маите е построен вероятно през VII век. 3 века по-късно се превръща в културен, политически и религиозен център и остава такъв до XII век. Следва период на войни, по време на които е опустошен. После джунглата малко по малко го поглъща.

Името му означава “кладенецът на племето ица”, макар че испанците често превеждат “ица” по-скоро като “магьосниците на водата”.

Градът е построен в привидно безводен район. Всъщност маите са го издигнали съвсем близо до два естествени водни източника. Наричали ги “сеноте” – природни кладенци, много дълбоки и широки, обрасли в растителност, които осигурявали водата на Чичен Ица през цялата година.

До наши дни в града са съхранени различни храмове, включително 24 метровата пирамида на храма Кукулкан, построени по неизвестна засега технология. Маите не са познавали колелото, не са имали метални сечива, смята се, че не са ползвали и впрегатен добитък по време на строежа.

Чичен Ица, Мексико (Pyramid of Kukulkan, Chichen Itza, Mexico)

Templo de los Guerreros, Chichen Itza, Mexico

El Caracol, Chichen Itza, Mexico

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

All Inclusive хотелските комплекси в някои от красивите курорти на Мексико

Хотелските комплекси на Юкатан са впечатляващи. Ако търсите абсолютен лукс, ако искате да се поглезите колкото се може повече, то непременно трябва да отседнете в някой от тях. Част от комплексите представляват потънали в зеленина бунгала, с гледка към морето, нерядко и с басейн към всяко бунгало. Други са огромни, с множество ресторанти, атракциони, клубове по интереси. Загадка е как местните успяват да постигнат толкова точен баланс между комфорт и хармония с природата за всички свои гости, но е факт.

Ние можем да ви насочим към конкретен хотелски комплекс след като научим какви са вашите предпочитания. Обадете ни се или ни пишете.

 Catalonia Rivera Maya, Mexico

 All Inclusive комплекс в Ривиера Мая, Мексико (Catalonia Riviera Maya, Riviera Maya, Mexico)

 Catalonia Riviera Maya, Riviera Maya, Mexico

Текилата (18+)

Митовете и легендите около нея са много. От това, че във всяка оригинална бутилка текила има червей. (Червей се слага само в някои видове мескал – така се нарича всяка спиртна напитка, дестилирана от агаве.) До това, че трябва да се пие, като ближете сол от корема на мексиканка и взимате шота с уста от гърдите й. Не че е невъзможно, но може и просто да си поръчате “Маргарита” или да пийвате текила и да танцувате, да танцувате.

Истината е, че текилата се прави само от един вид синьо агаве, което се отглежда в района на град Текила в щата Халиско (Tequila, Jalisco), Мексико (да, на него е кръстена напитката). В зависимост от бъчвите, в които отлежава може да ухае на джинджифил, билки, ванилия.

Националното мексиканско питие всъщност е направено от ацтеките и испанците. Ацтеките използвали сока от синьо агаве, за да си правят вино. Испанците ги видели, дестилирали сока и така се получила текилата.

Тулум (Tulum) и Коба (Coba)

Тулум е единственият град на маите, построен на брега на морето и един от малкото техни градове с крепостна стена. Смята се, че е използван за пристанище и търговия с Централна Америка и Централно Мексико. Жилищата на обикновените граждани са били извън защитните му стени. Вътре, между тях, са били резиденциите на аристократите.

В Тулум е запазен храм със статуи на бога на гмуркането или както го наричат още “богът на пчелата”. Той е изобразен с главата надолу сякаш наистина се гмурка. Може да се видят руини на жилища, храмове, скулптури и релефи. Съхранен и до днес е замъкът, построен на 12 метрова скала над водата. Особено впечатляващ е храмът на бога на вятъра, но той може да се съзерцава само отвън, понеже костенурките са го избрали за свой дом и там снасят яйцата си.

Коба е доста по-голям град, с два сеноте и много интересна зона с археологически разкопки. Тук освен жилища, могат да се видят възпоменателни плочи, игрища за пелота, а също и сакбе – пътища от бял камък, които свързвали Коба с други градове.

 Тулум, Мексико (Tulum, Mexico)

 Tulum, Mexico

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Мексиканската кухня

Преди идването на испанците мексиканската кухня включвала предимно царевица, боб, домати, сладки картофи, фъстъци, риба, какао, ванилия и плодове (папая, ананас, гуава, тиква). Испанците довели със себе си пилета и свине, посяли ориз, пшеница и ечемик.

И така днешната мексиканска кухня се базира на всички, изброени по-горе продукти. Тя е вкусна, питателна и ви предлага неочаквани комбинации от вкусове. Дори някъде по света да сте опитвали начос, буритос, енчилада, не пропускайте да хапнете от тях в Мексико. Пробвайте също тамалес и гордитас. Истинска загадка е как царевицата може да е толкова, ама толкова вкусна и да се сервира под всякакви форми.

 

Сеноте и Валядолид (Valladolid)

По-горе вече ви разказахме какво е сеноте. Тези “пещери с вода”, както се превежда името им, са характерни за Юкатан. Могат да се видят и на други места по света – като Куба (Cuba), Австралия (Australia), дори в Европа (Europe), но никъде не са с такава гъстота.

Варовиковите кладенци все още са обект на множество изследвания. Археолозите намират в тях човешки скелети, злато, нефрит, мед. Някои са толкова дълбоки, че не може да се стигне до дъното им.

Желаещите могат да плуват в синьо-зелените им води, заобиколени от храсти и дървета. Преживяването е неописуемо.

Валядолид (Valladolid) е мястото, на което да се запознаете с историята и културата на остров Юкатан. Запазени са множество сгради с колониална архитектура, катедрали, манастири и куп интерсни за разглеждане исторически, природни и културни забележителности.

Ние можем да организираме вашата почивка в Мексико. Пътешествието ви из Юкатан или ваканцията ви на Ривиера Мая ще бъдат със специално подготвена за вас програма, според вашите интереси, вкусове, бюджет. Обадете ни се!

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

All Inclusive в Ривиера Мая

All Inclusive в Ривиера Мая

Знаете ли за кого е подходяща all Inclusive почивката в Ривиера Мая, Мексико (Riviera Maya, Mexico)? За хора, които се наслаждават и на природата, и на лукса. Обичат да разглеждат културни и исторически забележителности, но се забавляват отлично в...

read more
Дестинация Кариби

Дестинация Кариби

Една от най-мечтаните и вълшебни дестинации за почивка са Карибите (The Caribbean). “Коя страна, кой остров по-точно?” – може би ще попита някой. “Всички!” – отговаряме веднага ние. И в Доминикана, и в Коста Рика, и в Барбадос, и в Куба – навсякъде...

read more
Кафе и кафени напитки I

Кафе и кафени напитки I

Какво е за вас кафето? Единственият начин да си отворите очите сутрин? Глътка спокойствие следобед? Уют и безгрижно бъбрене с приятели? Или приятен начин да усетите духа на някое непознато място. Свивате в някоя уличка, за да избегнете...

read more
Меден месец

Меден месец

Меденият месец има 2 недостатъка. Първият е, че все някога свършва. Вторият е, че трябва да си изберете едно място, на което да го прекарате, няма как да посетите всички. Изборът никак не е лесен, разбираме го напълно и ви предлагаме да стесните...

read more
50 сладки изкушения II

50 сладки изкушения II

Продължаваме да ви разказваме за сладките изкушения, които ви дебнат по света. Вземете си чаша вода – да не ви стане прекалено сладко и четете, за да разберете кой десерт непременно трябва да опитате по време на следващото си пътуване.Кулинарни...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Потърсете ни

+359 884 007 076