7 мегаполиса с най-високи сгради в света

Какво кара хората да строят небостъргачи? Едната причина е доста практична – за да може на по-малко място да се разположат повече жилища, магазини, офиси. Другата е стремежът на човека към небесата и вярата му, че може да пребори вселенските и природни закони. Само си спомнете за строежа на Вавилонската кула.

Днес ви предлагаме да се запознаете със 7те мегаполиса с най-високи сгради в света – в случай, че решите да гледате на нещата отвисоко, да знаете къде ще ви се получи най-добре.

Градски легенди

Туристически дестинации

Почивки и екскурзии

Дубай, ОАЕ (Dubai, UAE)

Вече сме ви разказвали, че в Дубай, ОАЕ (Dubai, UAE) всичко е “най-“. (Прегледайте статията “10 от най-посещаваните забележителности в Дубай, ОАЕ”.) Това важи с пълна сила за небостъргачите. Източеният силует на града се оформя от 911 високи сгради, голяма част от които с височина над 180 метра. Основно са разположени в два района: Бизнес Бей (Business Bay) и Дубай Марина (Dubai Marina).

Първият небостъргач в града е построен през 1979 година. А от 1999 година насам бумът в строителството на небостъргачи е грандиозен. Така се появяват Бурдж Халифа (Burj Khalifa) – 828 м. – най-високата сграда не само в града, но и в света; Бурдж ал Араб (Burj Al Arab) – един от най-високите и ексцентрични хотели в Дубай; Принсес Тауър (Princess Tower). Всички те привличат стотици хиляди туристи, пътешественици и почитатели на шопинга.

  Burj Khalifa, Dubai, OAE

  гледка от Бурдж Халифа (Burj Khalifa) - най-високата сграда в света - Дубай, ОАЕ (Dubai, OAE)

  Burj Khalifa, Dubai, OAE

Сингапур (Singapore)

В този удивителен град-държава има повече от 4 300 завършени високи сгради и 64 небостъргача с над 140 м височина.

Началото на това високо строителство в Сингапур (Singapore) е поставено през 1939 година със 70 метровата Катай (Cathay). Следват 87 метрова сграда през 1954 и 100 метрова през 1958 година. Следва период на затишие до 70-те и 80-те години, когато градът се индустриализира с бързи темпове и настъпва бум на строителството. Днес най-високата сграда е Танджонг Пагар (Tanjong Pagar Centre) – 290 метра. Наричат я “вертикалния град”.

Макар и поизостанала в класацията, заслужава си да се види и сградата на хотел Марина Бей Сандс (Marina Bay Sands). Прочетете за нея в статията “Нощна разходка в Сингапур”.

1 Гледка към Сингапур и неговите най-високи сгради (Altitude, Singapore, Singapore)

Да пътешестваме заедно! С нас научавате какво и къде по света е най-интересно да се прави и кои са най-красивите и вдъхновяващи места. Ежемесечно получавате и информация за атрактивни и изгодни предложения за пътувания.

Абонирайте се за нашия електронен бюлетин

Банкок, Тайланд (Bangkok, Thailand)

Най-високата постройка в Банкок, Тайланд (Bangkok, Thailand) е Маханакхон (MahaNakhon) – 313 метра, 77 етажа. Впечатляваща сграда, която прилича на разтегната, пикселизирана лента при определено осветление през деня.

Следва я кулата Байюк II (Baiyoke Tower II) – 309 метра, 222 етажа. На 77-ия етаж има обсерватория, отворена за жители и гости на града. А на 83-ия – разкошен покривен бар.

Дъ Ривър (The River), Стейт Тауър (State Tower) – небостъргачите в Банкок са толкова изящни и привличащи внимание и интерес, колкото и храмовете. Вижте статията “7 от най-посещаваните забележителности в Банкок” и добавете една-две от високите чудеса на азиатската архитектура към списъка си.

  Гледка към Банкок, Тайланд и неговите най-високи сгради (Vertigo Rooftop bar, Bangkok, Thailand)

  Най-високи сгради в Банкок, Тайланд (Vertigo Rooftop bar, Bangkok, Thailand)

  Park Society Rooftop Bar, Bangkok, Thailand

Куала Лумпур, Малайзия (Kuala Lumpur, Malaysia)

Куала Лумпур, Малайзия (Kuala Lumpur, Malaysia) е един от най-модерните азиатски градове, затова не е чудно, че е осеян с високи сгради. Емблематични за града, и за цяла Азия всъщност, са кулите “Петронас” (Petronas Towers) (452 метра всяка) – два небостъргача-близнаци, свързани с мост след 41 етаж.

Кулата “Менара Куала Лумпур” (Menara Kuala Lumpur) пък е седмата свободностояща кула в света. Висока е 421 метра и в нея има панорамен, въртящ се ресторант, отворен за жителите и гостите на града. Впечатляваща е и кулата “Менара Телеком” (Menara Telekom). Тя е висока 310 метра, 77 етажа и е проектирана така, че да прилича на бамбуков стрък.

Небостъргачите в Куала Лумпур приютяват театри, заведения, жилища, офиси, хотели, редакции, а в някои от тях има специални атракции за туристите.

  Кулите Петронас, Куала Лумпур, Малайзия (Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia) - сред най-високите сгради в света

Ню Йорк, САЩ (New York, USA)

Независимо от чудесата на Дубай, Банкок и Истанбул, когато говорим за небостъргачи, се сещаме първо за Ню Йорк, САЩ (New York, USA). Всъщност тяхната история тръгва именно от него.

Първият небостъргач е построен в Ню Йорк през 1890 година и от тогава до днес 11 постройки са били титуловани с “Най-високата сграда в света”. На два пъти има бум на строителството им, веднъж в началото и след това през 60-те години на XX век.

Емпайър Стейт билдинг (Empire State Building), Крайслер билдинг (Chrysler Building), 432 парк авеню (432 Park Avenue), сградите на Банк оф Америка (Banc of America) и Ню Йорк Таймс (New York Times) оформят характерния силует на града. Декор са на стотици филми и си заслужава да ги видите на живо, дори само, за да се почувствате и вие като герой от някой касов хит.

  Емпайър Стейт билдинг, Ню Йорк, САЩ(Empire State Building, New York, USA) - сред най-високите сгради в света

Как работим

 

  1. Казвате ни къде и кога искате да отидете.
  2. Изясняваме точно какъв тип почивка желаете.
  3. Изготвяме оферта и програма според вашия вкус, бюджет и интереси.

Истанбул, Турция (Istanbul, Turkey)

Градът е толкова еклектичен, че и високите сгради му отиват така, както и кокетните къщи със саксии по прозорците. Най-големият небостъргач (и четвърти по височина в Европа) в Истанбул, Турция (Istanbul, Turkey) към момента е Истанбул Сапфир (Istanbul Sapphire) – 261 метра, 64 етажа, на които са разположени жилища, търговски център, паркинги. Между всеки 3 етажа има градини и сградата е проектирана така, че хората да са защитени от градския шум, замърсяването, лошите метеорологични условия. Скоро първенството на Сапфир ще бъде отнето от Скайленд офис Истанбул (Skyland Office Istanbul), който ще е висок 293 метра. Очаква се да бъде завършен през 2017.

Спайн Тауър (Spine Tower), Вариап Меридиан Гранд Тауър (Varyap Meridian Grand Tower), Алианц Тауър (Allianz Tower) – всички те примамват с разкошни апартаменти, луксозни офиси и невероятни гледки.

  Istanbul, Turkey

Хонг Конг, Китай (Hong Kong, China)

Хонг Конг, Китай (Hong Kong, China) е обявен за най-високата агломерация в света. На територията му са построени поне 7 840 високи сгради. От тях поне 1 303 са небостъргачи с височина над 100 метра и около 316 са по-високи от 150 метра. Особено впечатляващ е Международният търговски център на 108 етажа (484 метра). Гледките от прозорците на всички тези огромни сгради е разкошна, като се има предвид, че мегаполисът е заобиколен от планини.

Усещането да се разхождате из този “вертикален” град не може да се сравни с никое друго. Особено вечер, когато около 44 небостъргача и високи сгради в района на пристанището “Виктория Харбър” (Victoria Harbour) светват в уникално светлинно шоу. (Записано е в книгата на Гинес като най-големият постоянен светлинен и звуков фестивал в света.)

,,,,

Кажете ни къде и кога искате да пътувате и в рамките на 24 часа ще ви се обадим на посочения от вас телефонен номер, за да уточним какъв тип пътуване си представяте и след това да ви изготвим оферта.

Изпратете запитване

.

Ще харесате още

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров (Arabian Peninsula) страна, ви среща с източна култура, богата история и природа, съвсем необичайна за нашите географски ширини. Екзотичното крайбрежие ви приветства, необятната пустиня пресъздава...

read more
С деца в Дубай

С деца в Дубай

Планирате семейна почивка с деца в Дубай, ОАЕ (Dubai, UAE) и искате не просто да се насладите на преживяванията си, а да прекарате специални моменти заедно. Мечтаете за приключения и нови емоции. Искате да опознаете този далечен свят, да се...

read more
Топ хотели на Мъртво море

Топ хотели на Мъртво море

Мъртво море (Dead Sea) е интересна дестинация за почивка. Ако си представяте обичайната почивка на море – сбъркали сте. Ваканция на Мъртво море е доста повече от това. Особено, ако отседнете в някой от най-добрите хотелски комплекси в района....

read more
Улична храна в Истанбул

Улична храна в Истанбул

Опитването на улична храна, когато пътешествате, е задължителна част от приключението. И ако в далечна Азия (Asia), това може да се окаже огромно предизвикателство, то в близката ни съседка проблемът е по-скоро как да смогнете да пробвате от...

read more
Топ аквариуми в света

Топ аквариуми в света

Посещението на аквариум, дори по-скромен като размери и разнообразие на морски животни, е свързано с вълнения и трепети за малки и големи. Докосването до мъчаливия, подводен свят на рибите винаги е равно на магия. Затова днес ви представяме списък...

read more
Какао Турс

Кои сме ние

“Какао Турс” е първата и единствената по рода си туристическа агенция в България, специализирана в организирането на индивидуални поръчкови пътувания. От 2009 г. насам предлагаме tailor-made почивки и екскурзии на нашите клиенти. Грижим се за всичко, свързано с вашата почивка, вие само ѝ се наслаждавате.

.

Последни публикации

Топ 7 Оман

Топ 7 Оман

Оман (Oman), разположена на Арабския полуостров...

Потърсете ни

+359 884 007 076